Έως και 12 εκ. δολάρια για την «Αψίδα του Θριάμβου» του Ρενέ Μαγκρίτ

Ο πίνακας του Βέλγου σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ «L’Αrc de Triomphe» αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη δημοπρασία «ONE» έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie’s, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσά μεταξύ 8,2 και 12 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή του. Ρενέ Μαγκρίτ

Στον πίνακα απεικονίζεται ένα και μόνον δέντρο με φόντο φύλλα. Το μοτίβο είναι τυπικό της μεταπολεμικής περιόδου του Βέλγου σουρεαλιστή και εμφανίζεται σε πολλά σημαντικά έργα του εκείνης της περιόδου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Η επιλογή του τίτλου υπονοεί ότι ο Magritte πίστευε πως αυτή η σύνθεση ήταν ένας θρίαμβος στην αναζήτησή του να απαντήσει στο πρόβλημα του πώς να απεικονίζει δέντρα ενώ θα αποκαλύπτει επίσης το μυστήριο της πραγματικότητας» επισήμανε, σε ανακοίνωση, ο Olivier Camu, αντιπρόεδρος στον τομέα Ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στου Christie’s London. Παρατηρεί επίσης ότι, για τον Magritte, το μοτίβο του δάσους αντιπροσωπεύει τη «φύση ως ουσιαστικό θέμα στην αντίληψη της πραγματικότητας από αυτόν».

Με διαστάσεις 1,30 επί 1,60 μέτρα, το “L’Αrc de Triomphe”, έργο του 1962, είναι ένα από τα λίγα μεγάλων διαστάσεων έργα του ζωγράφου που βρίσκονται σε χέρια ιδιώτη. Αρχικά, ανήκε στη συλλογή του Harry Torczyner, στενού φίλου του Μαγκρίτ και δικηγόρου του στις ΗΠΑ, ο οποίος απέκτησε το έργο τον Απρίλιο του 1962, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωσή του. Ο Torczyner ήταν πρόσωπο-κλειδί στην προώθηση των έργων του Μαγκρίτ στην Αμερική και το 1994 εξέδωσε σειρά επιστολών που είχε ανταλλάξει με τον καλλιτέχνη υπό τον τίτλο Magritte-Torczyner: Letters Between Friends. Το έργο αποκτήθηκε από τον σημερινό κάτοχό του γύρω στο 2000.

Ένα άλλο έργο του Βέλγου σουρεαλιστή, το “Le Principe du Plaisir’, έργο του 1937, πωλήθηκε πριν δυο χρόνια στην τιμή ρεκόρ των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων με τις αρχικές εκτιμήσεις να φτάνουν τα 20 εκατομμύρια.

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
opi didee1
Το “Don’t Tell a Sol” της OPI φέρνει το καλοκαίρι