Quantcast
#Prototypes: Έλενα Βασιλαντωνάκη, Κεραμίστρια
#Prototypes: Έλενα Βασιλαντωνάκη, Κεραμίστρια

#Prototypes: Έλενα Βασιλαντωνάκη, Κεραμίστρια

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


#Prototypes: Έλενα Βασιλαντωνάκη, Κεραμίστρια


Καλλιτεχνικά ποια είναι η πρότασή σου;

Η επιδίωξή µου μέσα από τα κεραμικά που δημιουργώ είναι να προσθέσω µία ποιητική νότα στους χώρους των ανθρώπων που επιλέγουν να τα αποκτήσουν. Μου αρέσει να τα φαντάζομαι σε στιγμές καθημερινότητας, κάπως ποιητικές και εκείνες. Ένα σκηνικό µε απαλούς ήχους της φύσης που μπαίνουν ευγενικά μέσα στον χώρο, ήρεμα χρώματα, παιχνίδισμα µε τις σκιές και τις αισθήσεις. Τα φαντάζομαι σε αρμονία µε τον χώρο, χωρίς όμως να «χάνονται» αλλά να κάνουν µία αντίθεση, ένα statement µε το σχήμα, το χρώμα και την υφή τους. Να ανήκουν σε έναν τρόπο ζωής αργό όπου υπάρχει χρόνος και διάθεση να γίνει ο άνθρωπος παρατηρητής του περιβάλλοντος και των αντικειμένων που τον περιβάλλουν.

Υπάρχει τελειότητα στην κεραμική; Προσεγγίζεται;

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει η επιδίωξη της τελειότητας, όπως υπάρχει στη ζωή. Η επιδίωξη αυτής και η τελειομανία µε παίδεψαν στη ζωή και γι’ αυτό στην κεραμική έχω αγκαλιάσει την ατέλεια. Και όχι µόνο την έχω αγκαλιάσει, τη γιορτάζω και επιδιώκω να αναδείξω την αισθητική της αξία μέσα από τη δουλειά µου. Είχε ψυχοθεραπευτική βαρύτητα πάνω µου η κεραμική. Αυτό που βγαίνει σαν τελικό αποτέλεσμα μέσα από τη δουλειά των χεριών µου είναι στην ουσία για εμένα έκφραση συναισθημάτων και δήλωση τρόπου ζωής.

#Prototypes: Έλενα Βασιλαντωνάκη, Κεραμίστρια

Κάθε κεραμικό σου λειτουργεί ως οπτικό ερέθισμα. Ποια μηνύματα ενδεχόμενα επικοινωνεί;

Έχει συμβεί αρκετές φορές να έχω δημιουργήσει ένα κεραμικό έχοντας κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό µου και κάποιος άλλος να δει κάτι διαφορετικό. Αυτό µε ξαφνιάζει ευχάριστα. Καταρχάς θέλω να εκφράσω τον εαυτό µου και όσα µου αρέσουν. Θέλω τα κεραμικά µου να σε «καλούν» να τα αγγίξεις, όχι απλώς να σε «ερεθίσουν» οπτικά. Δίνω μεγάλη έμφαση στην υφή και το φινίρισμά του αντικειμένου. Στις galleries και στα μουσεία έχουμε εκπαιδευτεί να µην αγγίζουμε, το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό. Εγώ όμως έχω μεγάλη περιέργεια να αγγίζω αντικείμενα. Επειδή τα αντικείμενά µου συνήθως έχουν έντονη υφή, κάθε φορά ανακαλύπτεις μέσα από την παρατήρηση κάτι διαφορετικό.. σημάδια από τα χέρια του δημιουργού και τα εργαλεία του, μικρές κοιλότητες και εξογκώματα, τις στρώσεις που έχει δημιουργήσει το χρώμα, όπως έχει πέσει πάνω από τον πηλό. Το χειροποίητο, επειδή έχει την ατέλεια πάνω του, σε προσκαλεί συνέχεια να το ανακαλύψεις από την αρχή.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου; Πρόκειται για δυναμικές συνθήκες;

Ξεκίνησε µε τα μουσεία, µε τις φόρμες από την αρχαιότητα. Μου αρέσει να παίζω µε τη φόρμα και να της δίνω µία σύγχρονη, μοντέρνα ματιά µε τη δική µου ερμηνεία πάντα. Δε µου αρέσει η αναπαραγωγή του αντικειμένου που βλέπεις σε ένα μουσείο. Θέλω είτε να προσθέσω είτε να αφαιρέσω στοιχεία, να το κάνω δικό µου. Όσον αφορά τις υφές, η φύση είναι η μεγάλη µου έμπνευση. Ενδεικτικά τα βράχια, τα πετρώματα, οι παλιοί τοίχοι, το χώμα αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

Τι σημαίνει εξέλιξη για εσένα;

Για µένα εξέλιξη είναι η αυτογνωσία, η κατανόηση του εαυτού και η αποδοχή. Αυτό δε συμβαίνει μονομιάς και σίγουρα όχι εύκολα. Είναι ένα ταξίδι που κρατά μέχρι το τέλος της ζωής µας. Έτσι πιστεύω! Και αυτό ανακαλύπτω στην κεραμική. Όταν ξεκινάς δεν έχεις κατασταλάξει στο προσωπικό σου στυλ, στις τεχνικές και στα στοιχεία που σε εκφράζουν. Η κεραμική είναι ένα ανεξάντλητο δημιουργικό πεδίο. Δε σταματάς ποτέ να κάνεις συνδυασμούς. Ξεκινάς και ανακαλύπτεις σιγά σιγά, πειραµατίζεσαι, και κάνεις λάθη όπως ακριβώς και στη ζωή σου. Όλα αυτά αποτελούν ενότητες του ταξιδιού της εξέλιξης.

Η κεραμική πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής µου, είναι κομμάτι της εξέλιξής µου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή µου χωρίς την κεραμική. Είμαι πολύ ευτυχισμένη που την ανακάλυψα!

#Prototypes: Έλενα Βασιλαντωνάκη, Ιωσήφ Κουτσουλίνης

Photography – Creative Direction: Panagiotis Kadigkos
Photographer Assistant: Irene Vardaouli
Furniture: Blue Cycle

#Prototypesbydidee

More Stories
likewomangr schiaparelli sneakers 1 10a15e6d (1)
Schiaparelli Couture: Τα χρυσά trainers δια χειρός Daniel Roseberry
DIDÉE.GR