Quantcast
gkirlemis dimitris

Dialogues: Δημήτρης Γκιρλέμης

Στην καθημερινότητα μας αλληλεπιδρούμε διαρκώς με άλλους ανθρώπους, γνωστούς ή μη. Η δεξιότητα του διαλόγου είναι κοινώς αποδεκτή και αναγνωρίσιμη αξία. Όμως είναι εύκολο να αντιληφθούμε την ουσία μίας συζήτησης και να αναγνωρίσουμε τα μηνύματα που αποκαλύπτονται μέσω αυτής; Έχει τρομερό ενδιαφέρον η συνύπαρξη και η συζήτηση με πρόσωπα ξεχωριστά, αλλά εξίσου συναρπαστικά. Η στήλη DIALOGUES αναδεικνύει τη γοητεία του διαλόγου.

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη 


Ο Δημήτρης Γκιρλέμης διατηρεί ένα πρότυπο οινοποιείο στο Πολυδένδρι Δομοκού, το οποίο δημιούργησε ο πατέρας του και όλη η οικογένεια εξελίσσει παρέα. Όπως δηλώνει, «πρόκειται για ένα έργο, μία δημιουργία που είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Κι ας ξεκίνησε ως χόμπι, αναπτύχθηκε σε πλήρη επαγγελματική απασχόληση που σχετίζεται με τη φύση και την εξέλιξη της.» Κάθε συμμετέχοντας είναι υπεύθυνος για το δικό του κομμάτι, αλλά η ένωση αυτών των κομματιών οδηγεί στο επιθυμητό τελικό προϊόν και την ανάδειξη του. «Όταν αναφέρομαι σε ομαδική δουλειά εννοώ ότι καθένας έχει το δικό του ρόλο στο οινοποιείο, στον αμπελώνα, στο μάρκετινγκ του κρασιού. Η ομάδα παίζει τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο στο οινοποιείο μας, από τους εργάτες που δουλεύουν 100% στο κτήμα, τους οινολόγους, τον sommelier αλλά και εμένα, τον αδερφό μου, τον πατέρα μου.»

Dialogues #1 Gkirlemis

Είναι τύχη και ευλογία να έρχεσαι σε επαφή με τη φύση. Για τον Δημήτρη, η επαφή με τη γη στο οινοποιείο αποτελεί διαφυγή από την καθημερινότητα στην πόλη. Μπορεί στην αρχή να τον τρόμαξε η ιδέα της αποκέντρωσης, αλλά τελικά ο χρόνος τού επέτρεψε να αναθεωρήσει. «Χωρίς υπομονή και χωρίς χρόνο, αυτή η δουλειά δε γίνεται. Η πάροδος του χρόνου έχει οδηγήσει την επίτευξη πολύπλευρων στόχων, εν μέσω πολλών προσκλήσεων.»

Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την οπτική του ότι «το κρασί είναι σύνδεση πολλών παραμέτρων. Είναι ένωση των προσώπων που θα πιούν ένα ποτήρι, και επίσης ένωση του χωραφιού με το τελικό προϊόν. Οπότε η διαδικασία δημιουργίας του έως ότου το απολαύσεις στο ποτήρι σου, είναι μία ιεροτελεστία.» Συμφωνούμε ότι η απόλαυση του κρασιού είναι στιγμή γευστικής απόδρασης και κοινών εμπειριών. Χαίρομαι άλλωστε που η συζήτηση μας με έκανε να αντιληφθώ τη συσχέτιση του κρασιού με τον χρόνο και τις αναμνήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το κρασί ξυπνάει μνήμες. Για παράδειγμα ένα κόκκινο κρασί θα το εμφιαλώσεις την τρέχουσα χρονιά αλλά θα το καταναλώσεις μετά από κάποια χρόνια, όταν θα είναι έτοιμο. Οπότε σου ξυπνάει τις μνήμες εκείνης της χρονιάς, της εμφιάλωσης, των δυσκολιών που ξεπέρασες, τις καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισες.» Το καλό κρασί αξίζει να καταναλωθεί την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θερμοκρασία, με το κατάλληλο service.

Dialogues #1 Gkirlemis v2

Τα ελληνικά οινοποιεία στις μέρες μας αποτελούν εξαιρετικά δείγματα ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικογενειακής κληρονομιάς. Το ίδιο ισχύει για την οικογένεια του Δημήτρη και το οινοποιείο GKIRLEMIS. Σε μια περιοχή που κάποτε θεωρούνταν αχαρτογράφητη στην οινολογία, επέλεξαν να ξεκινήσουν τους δικούς τους αμπελώνες. «Ο αμπελώνας είναι η απαρχή όλων. Εμείς επιλέξαμε ένα σημείο γης που είχε τις κλιματικές συνθήκες και το δικό της τερουάρ.  Έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε ποικιλίες οι οποίες δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα. Επομένως μπορούμε να μιλήσουμε για την κληρονομιά ενός αμπελώνα στην επαρχία του Δομοκού που ίσως αποτελέσει έναυσμα για άλλους νέους επιχειρηματίες να κάνουν αυτή την κίνηση.»

Είναι εφικτό όμως το κρασί να αποτελέσει δείγμα τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς; Μπορεί να ενώσει το παρόν με την εξέλιξη στο μέλλον; «Αυτό θέλω να επικοινωνήσουμε στο ευρύ κοινό ανά τον κόσμο. Είμαστε ένα οινοποιείο με ιδιαιτέρως εξωστρεφή χαρακτήρα. Όλοι όσοι λατρεύουν το κρασί είναι καλεσμένοι μας. Το κρασί είναι ένα αγροτικό προϊόν αλλά έχει πολυτέλεια. Μπορεί να μπει στο πιο καλό τραπέζι, μπορεί να στηθεί στο πιο καλό ράφι, μπορεί να συνοδεύσει οποιαδήποτε στιγμή.» Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αίσθημα διαφύλαξης και διαμοιρασμού. Αυτή η διατύπωση συνάδει απόλυτα με την επιθυμία του Δημήτρη μελλοντικά να μετατρέψει τον οικογενειακό αμπελώνα και το οινοποιείο σε επισκέψιμους χώρους. «Μέσω της συνθήκης του αγροτουρισμού, επιθυμώ ο επισκέπτης να βιώσει τη διαδικασία δημιουργίας του κρασιού και να την αγαπήσει. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αναγνωριστούν οι δυνατότητες και η δυναμική της περιοχής!».

Photography – Creative Direction: Panagiotis Kadigkos

#Dialogues

More Stories
14883572 v3
MA CHÉRIE x Vyrao
DIDÉE.GR