Quantcast
dimitris petrou

Dialogues: Δημήτρης Πέτρου

Στην καθημερινότητα μας αλληλεπιδρούμε διαρκώς με άλλους ανθρώπους, γνωστούς ή μη. Η δεξιότητα του διαλόγου είναι κοινώς αποδεκτή και αναγνωρίσιμη αξία. Όμως είναι εύκολο να αντιληφθούμε την ουσία μίας συζήτησης και να αναγνωρίσουμε τα μηνύματα που αποκαλύπτονται μέσω αυτής; Έχει τρομερό ενδιαφέρον η συνύπαρξη και η συζήτηση με πρόσωπα ξεχωριστά, αλλά εξίσου συναρπαστικά. Η στήλη DIALOGUES αναδεικνύει τη γοητεία του διαλόγου.

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Ο Δημήτρης Πέτρου ως σχεδιαστής, εδώ και 15 χρόνια, έχει επιλέξει να ασχολείται αποκλειστικά με sur mesure δημιουργίες. Νιώθει ευγνώμων και τυχερός που ζει και πορεύεται κάνοντας αυτό που αγαπά περισσότερο! Ένας από τους λόγους είναι η συνθήκη της τόσο προσωπικής επαφής με κάθε άτομο για το οποίο θα σχεδιάσει. «Ακούω τις επιθυμίες κάθε πελάτη, αφουγκράζομαι τις ανάγκες του σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας κάτι μοναδικό ανάλογα την περίσταση. Αυτό είναι σίγουρα απολαυστικό καθώς αποτελεί επιλογή μου αλλά παράλληλα έχει ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στους άλλους.»

Έχω τη χαρά να γνωρίζω προσωπικά τον Δημήτρη και ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι η ευγένεια. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι θεωρεί δεδομένη την ευγένεια και τον σεβασμό στον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και στους υπόλοιπους γύρω μας, στη φύση, στα ζώα, στο περιβάλλον γενικώς. «Εκτιμώ την προσπάθεια, την κατανόηση, τη συμπόνοια, την ανιδιοτέλεια. Θαυμάζω την ομορφιά, το ταλέντο αλλά και το θάρρος, τη δύναμη, τη δίκαιη κρίση, την αφοσίωση και την εργατικότητα.», όπως χαρακτηριστικά μοιράστηκε.

Dialogues #1 Petrou

Κάθε φορά που τον συναντώ στο ατελιέ του, όσο εκείνος ασχολείται με κάποια δραστηριότητα ή κάποιον επισκέπτη, παρατηρώ τον χώρο του αλλά και τον τρόπο που κινείται. Εύλογα αναρωτιέμαι αν υφίσταται η έννοια της αισθητικής και τι σημαίνει για εκείνον. «Ο Νίτσε είχε διακηρύξει ότι η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος και καθώς το μέλλον είναι τώρα, η αισθητική για μένα είναι η αντίληψη του ωραίου, η αναγνώριση της ομορφιάς σε όλες τις εκφάνσεις της. Κι αυτό είναι από μόνο του σπουδαίο για κάθε άνθρωπο, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πνευματική του ολοκλήρωση, την ευτυχία, την εξέλιξη του.» Σύμφωνα με τον Δημήτρη, απολαμβάνουμε κάθε τι ωραίο με όλες τις αισθήσεις μας, σχεδόν με ολόκληρη την ύπαρξη μας. Και συνέχισε λέγοντας «η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπινου όντος είναι η αναζήτηση της ομορφιάς στη ζωή του. Ωστόσο πάντα υπάρχει το προσωπικό γούστο. Αλίμονο αν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα.»

Η έμπνευση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα δημιουργίας για όλες τις καλλιτεχνικές προσωπικότητες εν γένει. Αντιλαμβάνομαι την ερμηνεία της ως κάτι ρευστό και προσωπικό. Για κάποιους η έμπνευση είναι στιγμές. Για τον Δημήτρη όμως είναι τόσο στιγμές όσο και εικόνες, συναισθήματα. «Μπορεί να προκύψει αβίαστα και αυτό είναι ευχής έργον. Αλλά μπορεί να κοπιάσεις για να τη βρεις ή να σου έρθει αναπάντεχα εκεί που δεν το περιμένεις. Για μένα έμπνευση μπορεί να αποτελέσει ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ένα ταξίδι. Το ταξίδι της εκπλήρωσης της σε κάτι χειροπιαστό όμως έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σου δημιουργεί ρίγος χαράς είτε πρόκειται για μια συλλογή, ένα show ή σχεδιασμό ενός συγκεκριμένου ρούχου.»

Dialogues#1 Petrou v2

Οι τάσεις εμφανίζονται και φεύγουν. Ίσως ακολουθούν έναν κύκλο μιας σεζόν. Ολοκληρώνοντας την όμορφη συζήτηση μας, θέλησα να ρωτήσω αν υπάρχουν στοιχεία της μόδας που επανέρχονται ανά τα χρόνια, αποτελώντας μέρος πολιτιστικής κληρονομιάς. «Οπωσδήποτε υπάρχουν στοιχεία της μόδας που επανέρχονται με τα χρόνια κυρίως ως τάση κι εκτελεσμένα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, μία φρέσκια ματιά. Αυτό έχει απαράμιλλο ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου.» Και συνέχισε λέγοντας «σίγουρα αποτελούν μέρος αναφοράς, έμπνευσης και σταθερής αξίας. Δεν είμαι βέβαιος αν μπορούν να σταθούν στο ύψος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ο άξονας και η βάση γύρω από τα οποία γυρίζουμε για να ειπωθεί διαφορετικά μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος όπως την έχουμε φανταστεί ή ζήσει!».

Dialogues#1

Iosif Koutsoulinis, Dimitris Gkirlemis, Dimitris Petrou

Photography – Creative Direction: Panagiotis Kadigkos

#Dialogues

More Stories
PALERMO GALIANTRA 09
PUMA PALERMO: Το εντυπωσιακό event στην Αθήνα για το νέο sneaker
DIDÉE.GR