Quantcast
RTX17NY2 scaled e1647439204547

Ο Diébédo Francis Kéré έλαβε το Pritzker Architecture Prize 2022

Ο αρχιτέκτονας, εκπαιδευτικός και κοινωνικός ακτιβιστής Diébédo Francis Kéré, επιλέχθηκε ως ο άνθρωπος που θα λάβει για το 2022 το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker, την υψηλότερη διάκριση στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Γεννημένος στο Gando της Μπουρκίνα Φάσο και με έδρα το Βερολίνο, ο Diébédo Francis Kéré είναι γνωστός για τη μεταμόρφωση των κοινοτήτων μέσω της αρχιτεκτονικής. Η δέσμευση του για κοινωνική δικαιοσύνη και χρήση τοπικών- κάθε φορά- υλικών με στόχο τη σύνδεση με την περιοχή, τον έχει οδηγήσει να εργάζεται σε χώρες όπου η αρχιτεκτονική και οι υποδομές συχνά απουσιάζουν ενώ οι πόροι είναι περιορισμένοι.

Τα έργα του περιλαμβάνουν σχολεία, εγκαταστάσεις υγείας, επαγγελματικές κατοικίες, αστικά κτίρια και δημόσιους χώρους. Το Δημοτικό Σχολείο Gando στη Μπουρκίνα Φάσο, για παράδειγμα, χτίστηκε το 2001 με και για την κοινότητά του. Ο σύγχρονος σχεδιασμός του αψηφά την ακραία ζέστη και τις κακές συνθήκες φωτισμού ενώ το ίδιο το έργο δημιούργησε ευκαιρίες εργασίας για τους ντόπιους, από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση.
Ο πηλός ενισχύθηκε με τσιμέντο για να σχηματίσει τούβλα, διατηρώντας τον ψυχρότερο αέρα στο εσωτερικό ενώ η πλίνθινη υπερυψωμένη οροφή έχει σαν αποτέλεσμα τον φυσικό αερισμό των χώρων. Η επιτυχία αυτού του έργου αύξησε τον αριθμό των μαθητών του σχολείου από 120 σε 700 και οδήγησε σε περισσότερα έργα στο χωριό καταγωγής του, όπως στέγαση για δασκάλους και βιβλιοθήκη.

Ο Diébédo Francis Kéré βρίσκεται πίσω από πολλά ακόμη αξιοσημείωτα έργα, τα οποία δείχνουν την κατανόηση της βιοκλιματικής και την επιδίωξη της βιωσιμότητας της κάθε τοποθεσίας, όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μπουρκίνα Φάσο και το Startup Lions Campus στην Τουρκάνα της Κένυας. “Ελπίζω να δώσω το παράδειγμα και να ωθήσω τους ανθρώπους να ονειρεύονται και να ρισκάρουν. Όλοι αξίζουν την ποιότητα, όλοι αξίζουν την πολυτέλεια και όλοι αξίζουν την άνεση. Είμαστε αλληλένδετοι και η ανησυχία για το κλίμα και την ισότητα είναι ανησυχίες για όλους μας”. έχει χαρακτηριστικά αναφέρει.
“Ο Francis Kéré είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη αρχιτεκτονική – τόσο για τη γη όσο και για τους κατοίκους της – σε χώρες μοναδικές και σπάνιες. Είναι εξίσου αρχιτέκτονας- υπηρέτης, βελτιώνοντας τις ζωές και τις εμπειρίες αμέτρητων πολιτών σε περιοχές του κόσμου που μερικές φορές είναι ξεχασμένες”, λέει ο Tom Pritzker, πρόεδρος του The Hyatt Foundation, που χορηγεί το βραβείο, ενώ καταλήγει: “Μέσα από κτίρια που επιδεικνύουν την ομορφιά, τη σεμνότητα, την τόλμη και την εφευρετικότητα και με την ακεραιότητα της αρχιτεκτονικής και της ευστροφίας του, ο Kéré υποστηρίζει με χάρη την αποστολή αυτού του βραβείου.”


Cover Photo: Architect Diebedo Francis Kere poses inside his installation for the ‘Sensing Spaces: Architecture Reimagined’ exhibition at the Royal Academy of Arts in London January 21, 2014. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN – Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY)

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR