Quantcast
25BRONTES 03 jumbo 1

Τα χειρόγραφα της Emily Brontë είναι το highlight της δημοπρασίας Lost Library του οίκου Sotheby’s

Το 2011, ένα μικροσκοπικό βιβλίο που δημιουργήθηκε από την 14χρονη Charlotte Brontë προκάλεσε πόλεμο υποβολής προσφορών σε δημοπρασία που κατέληξε να πουληθεί για πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Το 2016, το Μουσείο Brontë Parsonage ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός βιβλίου- γεμάτο με σκετσάκια και επιγραφές από τα παιδιά της Brontë (συμπεριλαμβανομένου ενός άγνωστου ποιήματος από την ίδια) – που είχε σωθεί κάποτε από ένα ναυάγιο.

Τώρα, μια σειρά από οικογενειακά χειρόγραφα της Brontë – τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας για πάνω από έναν αιώνα – θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s σε μια δημοπρασία που ο οίκος περιγράφει ως την πώληση μιας θρυλικής «χαμένης βιβλιοθήκης» βρετανικών θησαυρών λογοτεχνίας.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια αντίστοιχη δημοπρασία με χειρόγραφα, το υλικό της Brontë είναι πιθανό να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προσελκύοντας μεγάλο κοινό.

Τα κυριότερα από τα αντικείμενα της δημοπράτησης, τα οποία θα εκτίθενται στο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου, περιλαμβάνουν ένα χειρόγραφο των ποιημάτων της Emily Brontë, με διορθώσεις από την Charlotte. Η αξία του υπολογίζεται περίπου από 1,3 εκατομμύρια έως 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

Το υλικό της επικείμενης δημοπράτησης περιλαμβάνει επίσης οικογενειακές επιστολές, ενυπόγραφες πρώτες εκδόσεις και άλλα κειμήλια που προσφέρουν μια ματιά στη ζωή των Brontë.

Ο Dr Gabriel Heaton, ειδικός στην αγγλική λογοτεχνία και  τα ιστορικά χειρόγραφα του οίκου δημοπρασίας, χαρακτήρισε το αρχείο της βιβλιοθήκης Honresfield (ιδιωτική συλλογή που περιέχει περισσότερα από 500 χειρόγραφα, επιστολές, σπάνιες πρώτες εκδόσεις και άλλα αντικείμενα από έναν μεγάλο αριθμό συγγραφέων), το καλύτερο που έχει δει εδώ και 20 χρόνια, ενώ το αρχείο της Brontë είναι το πιο σημαντικό που έρχεται στο φως.

“Οι ζωές αυτών των αδελφών είναι απίστευτες.”, είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης.

Η Claire Harman, συγγραφέας του “Charlotte Brontë: A Fiery Heart”, και υπεύθυνη για τη δημοπρασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Ιούλιο, είπε: “Είναι απλά εντυπωσιακό. ”

Η βιβλιοθήκη του Honresfield διαμορφώθηκε στο Δυτικό Γιορκσάιρ, όπου ο Σαρλότ, η Έμιλι, η Άννα και ο αδερφός τους, Μπράνγουελ (γεννήθηκε μεταξύ 1816 και 1820), μεγάλωσαν δημιουργώντας περίτεχνους φανταστικούς κόσμους. “Συναρμολογήθηκε” το 1890 από τους Alfred και William Law, δύο ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που είχαν μεγαλώσει 20 μίλια από το σπίτι των Brontë (το οποίο είναι τώρα το Μουσείο Brontë Parsonage)-οι οποίοι πραγματοποιούσαν συχνές επισκέψεις στο Haworth για να αγοράσουν οικογενειακά κειμήλια που είχαν σωθεί από γείτονες και συγγενείς.

Οι πωλητές, που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, είναι οικογενειακοί απόγονοι των ιδιοκτητών.

Οι ειδήσεις ότι η νέα συλλογή θα “έβγαινε” σε δημοπρασία δεν ενθουσίασε πολύ κόσμο. Το Μουσείο Brontë Parsonage εξέδωσε δήλωση με την οποία ζητούσε το υλικό Brontë να “διατηρηθεί ανέπαφο για το έθνος” ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “θρηνεί για την  εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της κληρονομιάς”.

Το πιο πολύτιμο από τα αντικείμενα της δημοπρασίας είναι ένα χειρόγραφο 31 ποιημάτων από το χέρι της Έμιλυ, με ημερομηνία Φεβρουαρίος 1844. το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της λογοτεχνικής σταδιοδρομίας και των τριών αδελφών.
Αυτή η συλλογή που δημοσιεύθηκε το 1846, πούλησε μόνο δύο αντίγραφα.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης βιβλία που γράφτηκαν από τον Σαρλότ και άλλα μέλη της οικογένειας ανάμεσά τους και η πρώτη έκδοση της «Jane Eyre», που γράφτηκε από τον Patrick αλλά και ένας οδηγός housekeeping που γράφτηκε από την Charlotte.

Υπάρχουν επίσης και οι πρώτες εκδόσεις του μυθιστορήματος της Anne Brontë “Agnes Gray” και του “Wuthering Heights” της Emily.

3200 1 25BRONTES 02 superJumbo 1 25BRONTES superJumbo 1 25BRONTES1 jumbo 1 25BRONTES1 02 jumbo 1

Source | The New York Times

More Stories
likewomangr schiaparelli sneakers 1 10a15e6d (1)
Schiaparelli Couture: Τα χρυσά trainers δια χειρός Daniel Roseberry
DIDÉE.GR