Quantcast

Heaven Is A Prison: Η B/W συλλογή του φωτογράφου Mark McKnight υμνεί τον ερωτισμό

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Ο 36χρονος φωτογράφος Mark McKnight, με έδρα το Λος Άντζελες ο οποίος κέρδισε το βραβείο Aperture την προηγούμενη χρονιά έχει γίνει ένα είδος φαινομένου στον κόσμο των καλών τεχνών. Η διαφορετικότητα της δουλειάς του έγκειται στις έντονες αντιθέσεις και εναλλαγές και την αποφυγή προσήλωσης σε ένα μόνο είδος. Αυτή του η φιλοσοφία εκφράζει την ανάγκη της συνεχούς ανανέωσης και εξέλιξης που απαιτείται σε κάθε τέχνη.

Το Heaven Is a Prison, η πρώτη του δουλειά, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Loose Joints Publishing δείχνει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του: ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε φυσικό φως, συχνά σκηνοθετημένες ώστε οι λεπτομέρειες να είναι σκοτεινές, αισθησιακές απεικονίσεις, άλλες φορές τρυφερές άλλες πιο σκληρές- συχνά συνδυασμός αυτών.

Ποτέ το θέμα του δεν ήταν τόσο δυναμικό, όπως σε αυτές τις φωτογραφίες με τα γυμνά μοντέλα. Οι εικόνες είναι διατεταγμένες και αντισταθμισμένες σε λευκό σκηνικό, με μια οπτική σιωπή να πλανάται, ώστε να δημιουργείται νόημα μέσω των αντιθέσεων.

Η δυναμική στο αποτέλεσμα της δουλειάς του ενισχύεται από το σαδομαζοχισμό που ο McKnight έχει ως θέμα του σε αυτές τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες είναι ιδιαίτερες εξαιτίας της αγριότητας και της επιθυμίας τους να αποκαλύψουν τα πάντα με διάφορα τεχνάσματα και εφέ. Με άλλα λόγια είναι πορνογραφικές, αν με αυτή τη λέξη εννοείται κάτι σεξουαλικά άσεμνο μιας και τα πάντα σχεδόν είναι σε κοινή θέα.

Πίσω από αυτές όμως υπάρχει και ένα πολιτικό- πολιτιστικό- ανθρωπιστικό νόημα, όπως πολύ συχνά γίνεται στις τέχνες.

Απορρίπτονται στεγανά και πρότυπα της κοινωνίας, όπως τα έχουμε συνηθίσει και η ωμότητα είναι ο βασικός παράγοντας εξυπηρέτησης του σκοπού αυτού.

Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν όχι εύπεπτο υλικό, από και προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ επικαλούνται συναισθήματα όπως αυτό της ντροπής και του συντηρητισμού και αυτό αν μη τι άλλο είναι το ζητούμενο σε όλες τις μορφές τέχνης.

Source GQ

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR