Quantcast
BIRTH TRINITY 5 (1)

Judy Chicago | Herstory: Η ρετροσπεκτίβα της θρυλικής φεμινίστριας στο New Museum της Νέας Υόρκης

H πρώτη αναδρομική έκθεση της φεμινίστριας εικαστικού Judy Chicago θα φιλοξενηθεί στο Νew Museum της Νέας Υόρκης ενώ ήδη αποτελεί ένα από τα must-see εικαστικά δρώμενα του Μεγάλου Μήλου.

Judy Chicago New Museum New York

Η έκθεση “Judy Chicago: Herstory” που ανοίγει τις πόρτες της τον επόμενο μήνα και την επιμέλεια της οποίας έχει ο Massimiliano Gioni, θα καλύψει την εξηνταετή καριέρα της Judy Chicago περιλαμβάνοντας όλο το εύρος του έργου της σε ζωγραφική, γλυπτική, installations, σχέδιο, υφάσματα, φωτογραφία, βιτρό, κεντήματα και χαρακτικά.

Judy Chicago New Museum New York

Επιπλέον διευρύνοντας τα όρια μιας παραδοσιακής έκθεσης, έργα των έξι δεκαετιών καριέρας της Chicago θα “αναμειχθούν” με έργα πάνω από 80 καλλιτέχνιδων, συγγραφέων και γυναικών της τέχνης γενικότερα όπως Simone de Beauvoir, Hildegard of Bingen, Artemisia Gentileschi, Zora Neale Hurston, Frida Kahlo, Hilma af Klint, Virginia Woolf, μεταξύ αυτών. Ο τίτλος της -έκθεσης μέσα στην έκθεση- θα είναι “The City of Ladies”.

Καταλαμβάνοντας τρεις ορόφους του New Museum, η “Herstory” πρωτοπορεί εντρυφώντας στο σύνολο του έργου της Chicago: από τους πειραματισμούς της στη δεκαετία του 1960, τον μινιμαλισμό και την επαναστατική φεμινιστική τέχνη της δεκαετίας του 1970 έως τη σειρά αφηγημάτων της των δεκαετιών 1980 και 1990. Επιδιώκει να παρουσιάσει την τεράστια επίδραση της Chicago στην αμερικανική τέχνη και να τονίσει τον κρίσιμο ρόλο της ως ιστορικoύ πολιτισμού που διεκδικεί χώρο για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα εκδοθεί από κοινού από τον εκδοτικό οίκο Phaidon και το New Museum.

Η κύρια χορηγία της έκθεσης “Judy Chicago: Herstory” παρέχεται από τον οίκο DIOR.

Judy Chicago New Museum New York

Judy Chicago New Museum New York

*H Judy Chicago (Judith Sylvia Cohen) γεννήθηκε τον Ιούλιο 1939 στο Chicago, IL. Σε ηλικία μόλις τριών χρονών άρχισε να ζωγραφίζει. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και τέχνης στο Art Institute of Chicago, ενώ στην ηλικία των πέντε ήξερε πλέον ότι ήθελε να ασχοληθεί μόνο με την τέχνη. Μετά το Λύκειο έκανε αίτηση στο School of the Art Institute η οποία απορρίφθηκε και αντ’ αυτού εισήχθη στο UCLA με υποτροφία από όπου έλαβε το Master of Fine Arts το 1964. Ήταν πάντα πολιτικά ενεργή. Παντρεύτηκε το 1961 τον Jerry Gerowitz, τον οποίο έχασε 2 χρόνια μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάτι που της στοίχισε. Αποφάσισε να αλλάξει το επίθετό της μη θέλοντας να συνδέεται το όνομά της με κάποιον άνδρα είτε λόγω γάμου είτε κληρονομιάς. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Ρολφ Νέλσον της έδωσε το παρατσούκλι Judy Chicago λόγω της έντονης προσωπικότητας και της προφοράς της και εκείνη αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το νέο της όνομα. Θεωρείται μια από τις “φεμινίστριες καλλιτέχνιδες πρώτης γενιάς” ενώ το περιοδικό TIME την συμπεριέλαβλε στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 2018.

New Museum, 235 Bowery, New York, New York, Οκτώβριος 12, 2023–Ιανουάριος 14, 2024

Source| Judy Chicago, New Museum, Wikipedia

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR