Το βραβευμένο φωτιστικό του αθηναϊκού γραφείου ADD Architecture Studio

Το αθηναϊκό γραφείο ADD Architecture Studio διακρίθηκε με το βραβείο SILVER A’ Design Award στην κατηγορία  Προϊόντων και project Φωτισμού που απονέμεται από τον φορέα International Design Academy και την κριτική επιτροπή του A’ Design Award η οποία αποτελείται από διεθνούς επιρροής μέλη του τύπου, καταξιωμένους σχεδιαστές, ηγετικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες και διακεκριμένους επιχειρηματίες.

Τα A’ Design Awards αποτελούν από τα μεγαλύτερα- σε μέγεθος και επιρροή- βραβεία στον τομέα του design ενώ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ιταλία παρέχοντας αναγνώριση στη σχεδιαστική αριστεία σε διεθνές επίπεδο.

Το project των ADD που απέσπασε διάκριση αποκαλείται ‘Reverse Pickup Table Lamp’ και φιλοδοξεί να αναθεωρήσει την έννοια και τις δυνατότητες ενός επιτραπέζιου φωτιστικού.

Ο σχεδιασμός του φωτιστικού αντλεί την κύρια του έμπνευση από την παρατήρηση της διαδικασίας μετάδοσης του ήχου καθώς ένας δίσκος βινυλίου περιστρέφεται πάνω σε ένα κλασικό και διαχρονικό πικ απ. Ο δίσκος, στην εν λόγω περίπτωση, αντικαθίσταται από έναν αντίστοιχο από διαφώτιστο μάρμαρο και εν τέλει σηκώνεται, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα ανεστραμμένο κατά 90 μοίρες στο χώρο μοντέλο του αρχικού πικ απ και δίσκου και παράγοντας το “Reverse Pickup Table Lamp”, δηλαδή την «Επιτραπέζια Λάμπα Αντίστροφο Πικ Απ». Το concept αυτής της εννοιολογικής μετατροπής ολοκληρώνεται μέσω των τόξων από μεταλλικές ράβδους (παράλληλες ως προς το δίσκο) τα οποία σε συνδυασμό με την τελική τοποθέτηση του δίσκου σε όρθια θέση γεννούν ένα φωτιστικό με άμεση-έμμεση καταγωγή από το «αρχέτυπο» μοντέλο βελόνα-δίσκος-πικ απ.

Η μοναδικότητα του σχεδιαστικού αποτελέσματος έγκειται στη ραδινότητα και κομψότητα του μαρμάρινου δίσκου καθώς και στο γεγονός πως αυτός «ανάβει» σταδιακά καθώς περιστρέφεται κατά μήκος της μεταλλικής του βάσης. Η μορφή των δύο μεταλλικών ράβδων πηγάζει μέσα από την τριπλή επιθυμία να τονιστεί η αίσθηση συγκράτησης και πλαισίωσης του δίσκου, να δημιουργηθούν παιχνίδια σκιάς-φωτός και να αποδοθεί μια αίσθηση ρευστότητας και κίνησης στο τελικό προϊόν. Τρεις διαφορετικοί δίσκοι, ο καθένας κατασκευασμένος από μάρμαρο διαφορετικού χρωματισμού, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την αισθητική και τη διάθεση του εκάστοτε χρήστη. Καθώς η διάθεσή του αλλάζει, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει και να «παίξει» τον αγαπημένο του δίσκο.

Όσο ο δίσκος περιστρέφεται και ξεμακραίνει από την αρχική του θέση εκκίνησης τόσο περισσότερο φωτίζεται. Ο χρήστης μπορεί να αποκολλήσει το δίσκο και να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο διαφορετικού χρώματος, σηκώνοντάς τον από τον οδηγό πάνω στον οποίο αυτός κυλίεται. Τα απαραίτητα για τις παραπάνω διαδικασία ντίμερ και αντάπτορας βρίσκονται τοποθετημένα στο καλώδιο χαρίζοντας μια αισθητικά ανάλαφρη και λεπτή βάση. Ένας αισθητήρας κίνησης τοποθετημένος επί του οδηγού κύλισης τροφοδοτεί με σήμα τον αντάπτορα εντός καλωδίου με αποτέλεσμα τη διαδικασία του σταδιακού ανάμματος, του dimming.

Όσον αφορά το κατασκευαστικό και υλικό κομμάτι, ο δίσκος αποτελείται από δυο κυκλικά κομμάτια διαφώτιστου μαρμάρου πάχους 3 χιλιοστών τα οποία και κρατώνται σε απόσταση 1.5 εκατοστού μεταξύ τους μέσω μιας κυκλικής στεφάνης, με εγκάρσια τομή παρόμοια με μιας ζάντας ποδηλάτου. Το διάκενο του 1.5 εκατοστού μεταξύ των μαρμάρων ταυτίζεται με το εσωτερικό της στεφάνης που τα συγκρατεί όπου και τοποθετείται ταινία led. Η ταινία αντλεί ρεύμα μέσα από την επαφή της στεφάνης με τον μεταλλικό οδηγό επί της βάσης του φωτιστικού, ο οποίος και εξασφαλίζει την κύλιση του δίσκου. Τα μεταλλικά τόξα συγκολλούνται πάνω σε αυτή τη βάση.

More Stories
p90466660 lowres 1
O Paul Smith και ο επανασχεδιασμός του νέου Mini Recharged