Quantcast
takashi murakami interview 01

Ο Takashi Murakami και η ριζοσπαστική έκθεση “An Arrow through History”

Η έκθεση An Arrow through History, προβάλλει τα avatars “Clone X”, virtual έργα τέχνης και γλυπτά του Ιάπωνα καλλιτέχνη στη gallery Gagosian στη Νέα Υόρκη. 

Ο Takashi Murakami είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του σήμερα. Η ενασχόλησή του με την τέχνη δεν περιορίζεται στη ζωγραφική και τη γλυπτική αλλά επεκτείνεται και σε συνεργασίες π.χ. με οίκους μόδας όπως Louis Vuitton ή καλλιτέχνες της μουσικής.

O θρυλικός καλλιτέχνης, του οποίου πίνακες έχουν πουληθεί για αρκετά εκατομμύρια δολάρια, έκανε το βήμα να μεταφέρει την τέχνη του στην ψηφιακή πραγματικότητα, δημιουργώντας μια σειρά από NFTs (Non-Fungible Tokens: tokens κρυπτονομισμάτων που αντιπροσωπεύουν ψηφιακά έργα τέχνης, τα οποία είναι δυνατό να τεθούν προς πώληση) για τα “λουλούδια” του.

Τα NTFs είναι διαθέσιμα προς πώληση ήδη από τα εγκαίνια της έκθεσης An Arrow through History στη διάσημη Gagosian Gallery, την πρώτη του καλλιτέχνη στην Νέα Υόρκη μετά το 2014, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι δουλεύει πάνω στα NFTs με την ομάδα του αδιάλειπτα από το φθινόπωρο του 2021.

Ο Murakami σε όλη του την πορεία συνδύαζε την κλασική τέχνη με την ποπ κουλτούρα. Για το σκοπό αυτό, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 δημιούργησε το πρότυπο ενός atelier, το Kaikai KiKi, εμπνευσμένο τόσο από anime και manga όσο και από ιστορικά έργα χαρακτικής τέχνης- το οποίο έχει βρει εφαρμογή σε στούντιο καλλιτεχνών στην Ιαπωνία, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

takashi murakami interview 02

Για τα πρωτοποριακά του γλυπτά Hiropon (1997) και My Lonesome Cowboy (1998) έμπνευση αποτέλεσαν επίσης τα anime. Τα δύο γλυπτά μπορεί να θεωρηθούν ως προάγγελος του έργου του Murakami, CloneX, το οποίο περιλαμβάνει 20.000 avatars που δημιουργήθηκαν στον υπολογιστή, πορτραίτα του οποίου εκτίθενται στην gallery Gagosian.

takashi murakami interview 03

https hypebeast.com image 2022 04 takashi murakami an arrow through history gagosian exhibition 1 1 https hypebeast.com image 2022 04 takashi murakami an arrow through history gagosian exhibition 2 1

Πολλά από τα έργα του μοιάζουν φουτουριστικά και λαμπερά, αρκετά μακρινά από αυτά των συμβατικών έργων τέχνης. Σκοπός του ήταν (και είναι) να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της τέχνης της παλιάς εποχής και αυτής της νέας εποχής.

Κάπως έτσι (και με αφορμή την ενασχόληση των παιδιών του- κατά τη διάρκεια της πανδημίας- με το gaming συνειδητοποίησε ότι το μέλλον της τέχνης είναι και εκεί) αποφάσισε να ασχοληθεί και με την παραγωγή παιχνιδιών με το πρώτο να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

takashi murakami interview 13 takashi murakami interview 14 takashi murakami interview 16Όπως υποδηλώνει ο τίτλος της έκθεσης, An Arrow through History, ο Murakami δεν κοιτάζει μόνο το μεταβατικό παρόν και το ψηφιακό μέλλον, αλλά και το καλλιτεχνικό παρελθόν. Ανάμεσα στα μοντέλα που δημιουργούνται στον υπολογιστή (παρόν, μέλλον) βρίσκονται έντεκα πίνακες εμπνευσμένοι από ένα αγγείο του 13ου αιώνα (παρελθόν).

Στον έκτο όροφο της gallery Gagosian εκτίθεται μια διαφορετική -σε σχέση με τις υπόλοιπες- σειρά. Η έμπνευση πίσω από αυτή ήταν ένα μπλε και άσπρο βάζο με ψάρια και φυτά της δυναστείας Yuan της Κίνας, ενός από τα σημαντικότερα βάζα στην ιστορία της χώρας. (Το βάζο βρίσκεται στη συλλογή του Eiichi Ataka, ενός επιχειρηματία και συλλέκτη που χρεοκόπησε επειδή έδωσε ολόκληρη την περιουσία του στην αγορά κεραμικών.)

takashi murakami interview 15

Το στήσιμο της έκθεσης ωστόσο δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα. “Κάθε φορά που ο Larry Gagosian με ρωτούσε πως πάω, του ζητούσα συγγνώμη και λίγο ακόμη χρόνο. Ο τρόπος μου να δημιουργώ είναι διαφορετικός. Δεν μπορώ να δημιουργήσω γρήγορα και “με τη μια”.  Αντ’ αυτού πρέπει να εξερευνήσω κάθε γραμμή σβήνοντας και σχεδιάζοντας ξανά και ξανά. “ αναφέρει.

Από τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα είναι τα εμβληματικά χαμογελαστά λουλούδια (Murakami Flower). Με τη βοήθεια της αντιγραφής + επικόλλησης τα μοτίβα μεταλλάσσονται και αναπαράγονται, υιοθετώντας συνεχώς νέες εκδοχές. Σε αυτό το είδος της Warholian αισθητικής σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα ψηφιακά μέσα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα της απεριόριστης επανάληψης. Η σειρά Murakami Flowers διατίθεται σε 108 διαφορετικές εκδοχές.

takashi murakami interview 10 takashi murakami interview 11 takashi murakami interview 12 takashi murakami interview 07 takashi murakami interview 06

Στη συνέντευξή του στο FRONTAPAGE ο Murakami αναφέρει: “Μπήκα στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης γοητευμένος από την καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, συνεχίζω να εργάζομαι σε αυτόν τον κόσμο, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα και ότι μου επιτρέπεται να εργαστώ σε αυτό το όνειρο. Έτσι, δεν έπαψα ποτέ να είμαι ευγνώμων προς όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό που κάνω.”

Gagosian New York: 
976 Madison Ave, New York, NY 10075

980 Madison Ave, New York, NY 10075

Source | HighSnobiety

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR