Quantcast
https hypebeast.com image 2022 05 le corbuiser unite d habitation heritages exhibition 5 1

Héritages: Μια έκθεση-φόρος τιμής στον θρυλικό αρχιτέκτονα Le Corbusier

Στο Unité d’Habitation, το φημισμένο κτήριο του Le Corbusier στη Μασσαλία, πραγματοποιείται μια έκθεση με έργα καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονα. 

Η ομάδα της Galerie Philia σε συνεργασία με το περιοδικό τέχνης Eclipse, επιμελήθηκαν την έκθεση με τίτλο Héritages στην οποία συγκεντρώθηκαν έργα διάσημων καλλιτεχνών στους οποίους ζητήθηκε να δημιουργήσουν κομμάτια με σημείο αναφοράς έννοιες και θεωρίες που θα εφάρμοζε ο μπρουταλιστής αρχιτέκτονας στη δική του δουλειά.

Η έκθεση Héritages ξεδιπλώνεται αρμονικά εντός και εκτός του κτιρίου Unité d’Habitation- το οποίο ολοκληρώθηκε από τον Le Corbusier το 1952 και έγινε ένα από τα πιο διάσημα έργα του.

Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης, τα έργα έχουν θέμα Resonances και επικεντρώνονται στην ιστορική κληρονομιά του Le Corbusier υιοθετώντας την χαρακτηριστική αισθητική του.

Ο Rick Owens έχει δημιουργήσει ένα κηροπήγιο με το όνομα Swan Neck, κατασκευασμένο από μπρούντζο, ο Pietro Franceschini δημιούργησε μια πολυθρόνα με χαρακτηριστικούς όγκους και υφές σε έντονο κίτρινο χρώμα ενώ ένας μινιμαλιστικός γλυπτός καναπές του Arno Declerq έχει κατασκευαστεί από ατσάλι, ένα υλικό που χρησιμοποιούσε συχνά ο Le Corbusier. Η συλλογή ολοκληρώνεται με ένα κομμάτι του Paul Matter, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις αρχές Modulor του Le Corbusier – μια ανθρωπομετρική κλίμακα αναλογιών που αναπτύχθηκε από τον αρχιτέκτονα για να ορίσει ορισμένα από τα κτίριά του – δημιούργησε ένα φωτιστικό από ορείχαλκο.

Στο δεύτερο τμήμα, τα έργα έχουν θέμα Dissonances και πρόκειται για κομμάτια καλλιτεχνών που επιφορτίστηκαν με τον κριτικό προβληματισμό σχετικά με τις θεωρίες του Le Corbusier περί τυποποίησης και κανονικότητας.

Χαρακτηριστικά έργα είναι το κεραμικό τραπέζι από τον Jojo Corväiá γεμάτο ανωμαλίες και ρωγμές όπως και ένα τραπεζάκι από τη Roxane Lahidji. Το δρύινο κομμάτι του Jérôme Pereira διερευνά το ζήτημα της ισορροπίας, όπως και τα σφυρήλατα μπρούτζινα κηροπήγια του Niclas Wolf.

Μέρος των εκθεμάτων αποτελούν επίσης σκίτσα και σχέδια των καλλιτεχνών.

“Ο Le Corbusier θεωρείται μια από τις ιστορικές προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο σύγχρονο design. Είτε από τη συσχέτιση είτε με την ανεξαρτησία, το σύνολο των έργων αυτής της έκθεσης αμφισβητεί- με έναν τρόπο- το έργο και την κληρονομιά του και σκοπεύει να ανταποκριθεί στην επιθετική του ιδιοφυΐα”, λέει ο Ygaël Attali, συνιδρυτής της Galerie Philia.

“Η έκθεση υφαίνει έναν διάλογο αντιθέσεων μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνών, σχεδιαστών και του Le Corbusier, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως φόρος τιμής και ως κριτικός προβληματισμός για τη θεωρητική και καλλιτεχνική του ιδεολογία”, προσθέτει η ομάδα του Eclipse.

https hypebeast.com image 2022 05 le corbuiser unite d habitation heritages exhibition 3 1 https hypebeast.com image 2022 05 le corbuiser unite d habitation heritages exhibition 2 1 https hypebeast.com image 2022 05 le corbuiser unite d habitation heritages exhibition 4 1 https hypebeast.com image 2022 05 le corbuiser unite d habitation heritages exhibition 6 1

*Η έκθεση Héritages θα διαρκέσει από τις 7 Μαΐου έως τις 2 Ιουλίου (ημερομηνία που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από την ολοκλήρωση του Unité d’Habitation.)

Unité d’Habitation
280 Bd Michelet
13008 Μασσαλία, Γαλλία

Source | Hypebeast

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR