Quantcast
lanscape aeyde 1

Aeyde: To βερολινέζικο brand που εμπνέεται από το Bauhaus κίνημα

H ιδρύτρια τoυ Aeyde, Luisa Dames, μίλησε στο Wallpaper Mag για τη νέα εποχή του brand. 

Η σχεδιάστρια Luisa Dames ξεκίνησε το brand Aeyde με έδρα το Βερολίνο το 2015. Σχολιάζοντας το σκουλαρίκι της -το οποίο αποτελεί μέρος της συλλογής- αναφέρει: “Είναι πολύ λεπτό, διακριτικό και διαθέτει μια πολύ ήρεμη και ρευστή διάθεση.”

Αυτές οι περιγραφές είναι κατάλληλες να περιγράψουν και το ευρύτερο έργο στο Aeyde, το οποίο την περασμένη εβδομάδα “εισήλθε” σε μια νέα εποχή με την αποκάλυψη μιας νέας ταυτότητας και λογότυπου. Προηγουμένως το όνομα ήταν aeydē. Το πεζό a πλέον έχει γραφτεί με κεφαλαία και ο τόνος αφαιρέθηκε ενώ η γραμματοσειρά είναι ένα τολμηρό, καθαρό σερίφ.
Στις αρχές Μαρτίου, στον κινηματογράφο Kino International του Βερολίνου – ορόσημο της αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1961 και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – το ανανεωμένο brand έκανε το ντεμπούτο του με μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Motus. “Το γραφείο μας βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τον κινηματογράφο, και πάντα περνούσα από δίπλα σκεπτόμενη: μια μέρα, θα κάνω μια ταινία εκεί. Η ταινία αντανακλούσε πώς ήταν τα τελευταία χρόνια, άλλοτε ήρεμα, άλλοτε ταραχώδη. Και αφιερώθηκε σε όλους τους φίλους μας στο Βερολίνο” λέει η Dames.

Στην αρχή της χρονιάς 2020, το brand ήταν στα καλύτερά του, καθώς όμως η πανδημία χτύπησε, η Dames παραδέχθηκε ότι δεν ήταν σίγουρη αν το Aeyde θα άντεχε. “Ευτυχώς, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να ψωνίζουν παπούτσια μέσω Διαδικτύου – και μέχρι το καλοκαίρι, το brand είχε ξεπεράσει την καταιγίδα.” Λίγο αργότερα, οι διακοπές επέτρεψαν μια στιγμή περισυλλογής: “Σκεφτόμουν, ok, το brand έχει προχωρήσει πολύ, έχουμε φτιάξει κάτι, αλλά ένιωσα ότι χρειαζόταν κάτι επιπλέον. Να υποδείξω τις ρίζες μας. Υπήρχαν περιπτώσσεις που μιλούσα, ας πούμε, με συνεργάτες και προμηθευτές και με ρωτούσαν από πού είναι το brand. Είναι από την Κορέα; Είναι από τη Σκανδιναβία;”

Η Dames είναι Γερμανίδα, γεννημένη έξω από το Ανόβερο και η χώρα της γέννησής της έχει διαμορφώσει την προσέγγισή της στο σχεδιασμό – μια μακροχρόνια έμπνευση είναι το Bauhaus. Τα υποδήματα και τα κοσμήματά έχουν σχεδιαστεί με αυτή την προσέγγιση. Αυτή η σχολαστική προσέγγιση βρίσκει εφαρμογή σε αυτό που αποκαλεί «ελευθερία» του Βερολίνου, μια πόλη στην οποία μετακόμισε πριν από δέκα χρόνια και είναι ένα μέρος “όπου νιώθεις ότι μπορείς να αναπνεύσεις και να είσαι δημιουργικός”.

Άλλο ένα στοιχείο στις συλλογές Aeyde είναι η “συγχώνευση” διαφορετικών εποχών και στυλ- μοντερνιστική αρχιτεκτονική, μινιμαλισμός της δεκαετίας του ’90 αλλά και τις αναμνήσεις της γιαγιάς της– που η Dames λέει ότι προέρχεται από το χάσμα της πόλης του Βερολίνου- μεταξύ ανατολής και δύσης- χάσμα που έχει δημιουργήσει μια πόλη που “αναπτύχθηκε σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς”. “Η δύση ήταν παραδοσιακά πιο κομψή ενώ η ανατολή είχε καταστραφεί ολοσχερώς, οπότε υπήρξε μια σύγκρουση. Στη δεκαετία του 1990, υπήρχαν πολλοί μουσικοί και καλλιτέχνες που μετακόμισαν στα ανατολικά. Έτσι, το Βερολίνο αποτέλεσε ένα χωνευτήρι πολιτισμών και επιρροών”.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η τελευταία συλλογή Aeyde, S/S 2022, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη αυτής της νέας εποχής για την εταιρεία. Η Dames την αποκαλεί “νέες προοπτικές” μιας και έχει πάρει βασικά κομμάτια του brand Aeyde και τους έδωσε νέο σχήμα, μορφή και κατασκευή.

aeyde ss22 lookbook 7 1

Παραμένει μια μίνιμαλ, βελτιωμένη συλλογή, που θυμίζει παπούτσια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990: σανδάλια με τακούνι, slingback mules, flat από δέρμα, παπούτσια σε στυλ Mary Janes με κούμπωμα με λεπτό λουράκι και αγκράφα (τα παπούτσια κατασκευάζονται στην Ιταλία, με δέρμα που είναι υποπροϊόν βιομηχανίας τροφίμων). Τα χρώματα είναι πιο τολμηρά από τις προηγούμενες σεζόν, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα.

aeyde ss22 lookbook 11 1

“Ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τη συλλογή το 2021 και σε εκείνο το σημείο νιώσαμε ότι θέλαμε πραγματικά μια αφύπνιση, κάτι φρέσκο ​​και νέο αφού βρισκόμασταν σε εγκλεισμό. Αυτή η συλλογή λοιπόν είναι πολύχρωμη, πολύ φωτεινή και γεμάτη ενέργεια. Αυτή τη στιγμή το Instagram μας είναι ασπρόμαυρο, αλλά η συλλογή αυτή θα μας δώσει πολλά χρώματα.” Όσο για το πώς η Dames ελπίζει να αισθάνονται οι άνθρωποι που φορούν τη συλλογή, προσθέτει: “Θα πρέπει να αισθάνονται ενδυναμωμένοι, ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να αισθάνονται ελεύθεροι”.

aeyde ss22 lookbook 13 1

Source | Wallpaper Mag

More Stories
likewomangr schiaparelli sneakers 1 10a15e6d (1)
Schiaparelli Couture: Τα χρυσά trainers δια χειρός Daniel Roseberry
DIDÉE.GR