Quantcast

H IWC παρουσιάζει την έκδοση ‘SFTI’ του TOP GUN χρονογράφου της οικογένειας Pilot

Τα ρολόγια TOP GUN της οικογένειας Pilot της IWC Schaffhausen είναι αφιερωμένα στο πρόγραμμα της θρυλικής Σχολής Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού, μέσω του οποίου το Ναυτικό των ΗΠΑ εκπαιδεύει τους καλύτερους πιλότους σε δεξιότητες τακτικής και πτήσης. Κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά, αυτά τα υψηλής ακριβείας όργανα αεροπορίας έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν ακόμα και τις ακραίες δυνάμεις επιτάχυνσης G, στις οποίες υπόκεινται οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών.

Η IWC Schaffhausen κατασκεύασε το πρώτο της Pilot ρολόι πριν από πάνω από 80 χρόνια. Έκτοτε, η Ελβετική ωρολογοποιία έχει συγκεντρώσει σημαντική τεχνογνωσία στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρολογιών – οργάνων καίριας σημασίας, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αεροπόρων. Τα ρολόγια TOP GUN τα οποία η IWC κατασκευάζει ως εξουσιοδοτημένος προμηθευτής του Ναυτικού των ΗΠΑ από το 2017, έχουν πάρει το όνομα τους από τη θρυλική Σχολή Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού (TOPGUN). Αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά τακτικής και απόδοσης των ρολογιών Pilot, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τον ρόλο της εταιρείας ως πρωτοπόρου και καινοτόμου στον κλάδο των προηγμένων υλικών για την κάσα.

ΥΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΤΙΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΙΚΟ

Σε κανένα άλλο τομέα της αεροπορίας οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο υψηλές όσο στην Αεροπορία του Ναυτικού. Οι νυχτερινές προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δύσκολων ελιγμών. Κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, στις κλειστές στροφές ή στους κάθετους ελιγμούς με υπερηχητικά αεροσκάφη, όπως τα F/A-18 Super Hornet, οι πιλότοι και τα αεροσκάφη τους δέχονται τις μέγιστες δυνάμεις επιτάχυνσης. Οι συνεχείς επιχειρήσεις στα αεροπλανοφόρα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τη νύχτα, έχουν υψηλό κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά.

Για τον λόγο αυτό τα ρολόγια TOP GUN είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ανθεκτικότητας, όπως το τιτάνιο και τα κεραμικά, ώστε να αντέχουν την ακραία καταπόνηση που οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών δέχονται στο πιλοτήριο. Τα υψηλής τεχνολογίας κεραμικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις κάσες των ρολογιών δημιουργούνται από τις πλέον καθαρές πρώτες ύλες και με εξελιγμένες κατασκευαστικές διαδικασίες.

Οι πρώτες ύλες αποτελούνται από πολυκρυσταλλικές σκόνες οι οποίες αναμειγνύονται με αρκετά βοηθητικά υλικά μέχρι να δημιουργήσουν μια ομογενή μάζα, στη συνέχεια παίρνουν τα απαραίτητο σχήμα και στο τέλος πυροσυσσωματώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες σε φούρνους. Το κεραμικό, που βρίσκεται δεύτερο στην κατάταξη Vickers μετά το διαμάντι, είναι ένα από τα πιο σκληρά υλικά του πλανήτη. Λόγω του μικρού του βάρους, της σκληρότητας και της αντοχής του στις εκδορές, το υλικό αυτό είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση στον περιορισμένο χώρο του πιλοτηρίου ενός αεροσκάφους.

Το μαύρο-ματ χρώμα διασφαλίζει ότι οι πιλότοι δεν αποσπώνται από τις αντανακλάσεις του ηλίου πάνω στο ρολόι. Το τιτάνιο και το κεραμικό είναι επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικά στη διάβρωση, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για πολύωρες αποστολές στον υγρό και γεμάτο αλάτι αέρα που περιβάλει τα αεροπλανοφόρα.

TO CERATANIUM® ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ

Η τελευταία καινοτομία από το Schaffhausen είναι το Ceratanium®. Το επαναστατικό αυτό υλικό βασίζεται σε ένα ειδικό κράμα τιτανίου. Αφού γίνει η επεξεργασία των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την κάσα, στη συνέχεια θερμαίνονται σε ένα φούρνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ποσότητα οξυγόνου διαχέεται στο υλικό, οδηγώντας σε μια μεταβολή της κατάστασης του κατά την οποία η επιφάνεια αποκτά ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του κεραμικού.

Το Ceratanium®, από τη μία είναι ελαφρύ και ισχυρό όπως το τιτάνιο και από την άλλη είναι ανθεκτικό στις εκδορές όπως το κεραμικό. Σε αντίθεση με τις πιο συμβατικές επιστρώσεις, η επιφάνεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υλικό, ώστε να μην ξεφλουδίζει σε περίπτωση που το ρολόι χτυπήσει σε κάποιο άλλο αντικείμενο. Χάρη στο νέο αυτό υλικό, όλα τα συστατικά της κάσας του ρολογιού αποκτούν για πρώτη φορά ένα μαύρο-ματ φινίρισμα.

Σήμερα, η συλλογή TOP GUN της IWC περιλαμβάνει τα ακόλουθα μοντέλα:

• Pilot’s Watch Double Chronograph TOP GUN Ceratanium (Ref. IW371815)

To πρώτο Pilot ρολόι της IWC που έχει κατασκευαστεί από Ceratanium®, διαθέτει μαύρο καντράν, μαύρους δείκτες και μαύρο λουράκι από καουτσούκ. Το καντράν και οι δείκτες έχουν επίστρωση από γκρι, φωσφορίζον υλικό, με αποτέλεσμα το ρολόι να έχει χαρακτηριστική μονόχρωμη εμφάνιση την ημέρα, ενώ το βράδυ διατηρεί την πλήρη λειτουργικότητα των φωσφοριζόντων υλικών του. Ο μηχανισμός 79420 τροφοδοτεί το διπλό χρονογράφο με τη λειτουργεία splitseconds, δίνοντας του τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ταυτόχρονα δύο χρονομετρήσεις.

• Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “Mojave Desert” (Ref. IW389103)

Το πρώτο Pilot ρολόι της IWC με την κεραμική κάσα σε χρώμα άμμου, είναι εμπνευσμένο από την έρημο Mojave όπου βρίσκεται η βάση China Lake, η μεγαλύτερη έκταση επί ξηράς, της αεροπορίας του ναυτικού των ΗΠΑ. Η χρωματική του απόχρωση επίσης ταιριάζει με κάποιες από τις στολές που φορούν οι αντίπαλοι TOP GUN πιλότοι και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού του οξειδίου του ζιρκονίου με οξείδια άλλων μετάλλων, Ο χρονογράφος τροφοδοτείται από τον μηχανισμό 69380 που έχει κατασκευάσει η IWC.

• Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN (Ref. IW389101)

Η κάσα αυτού του χρονογράφου είναι κατασκευασμένη από μαύρο-ματ κεραμικό του οξειδίου του ζιρκονίου. Κεραμικά με παρόμοιες ιδιότητες χρησιμοποιούνται σε πυκνωτές, σε μηχανές αεροσκαφών και πυραύλων και σε διάφορα μέρη μηχανών υψηλής απόδοσης. Ο μηχανισμός 69380 που έχει κατασκευάσει η IWC διασφαλίζει την ακριβή μέτρηση και εμφάνισητης ώρας.

• Pilot’s Watch Automatic TOP GUN (Ref. IW326901)

Αυτό το μοντέλο με την κάσα από μαύρο ματ κεραμικό του οξειδίου του ζιρκονίου, ξεχωρίζει για τη μοναδική του μινιμαλιστική σχεδίαση. Τροφοδοτείται από τον μηχανισμό 32110 που έχει κατασκευάσει η IWC, με αυτόματο κούρδισμα, και διαθέτει απόθεμα ενέργειας έως και 72 ώρες. Το 2018, η IWC δημιούργησε δύο ξεχωριστά μοντέλα για να τιμήσει την κοινότητα της Αεροπορίας του Ναυτικού των ΗΠΑ. Τα ρολόγια αυτά δεν πωλούνται στο κοινό και διατίθενται αποκλειστικά στους απόφοιτους TOPGUN.

• Pilot’s Watch Mark XVIII Edition “Strike Fighter Tactics Instructor” (Ref. IW324705)

To Watch Mark XVIII της οικογένειας Pilot ενσωματώνει σε μια συμπαγή κάσα των 40 χιλιοστών, όλα τα σχεδιαστικά στοιχεία και την τεχνική λειτουργικότητα των μεγαλύτερων ρολογιών Pilot. Η πλάτη της κάσας είναι φτιαγμένη από τιτάνιο 5Ν αυτοκινήτων, το οποίο είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και φιλικό προς το δέρμα. Στην κάσα είναι σκαλισμένο το όνομα του κατόχου και το τμήμα του. Το σήμα της Σχολής Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού είναι τοποθετημένο στη θέση ώρας 9.

• Pilot’s Watch Chronograph Edition “Strike Fighter Tactics Instructor” (Ref. IW389004)

Εξοπλισμένος με τον μηχανισμό 89361 της IWC, ο χρονογράφος αυτός εμφανίζει τις ώρες και τα λεπτά σε ένα totalizer τοποθετημένο στη θέση ώρας 12. Χάρη στη λειτουργία flyback, ένα πάτημα του κουμπιού από τιτάνιο που βρίσκεται στη θέση ώρας 4, και ενώ ο χρονογράφος βρίσκεται σε λειτουργία, επαναφέρει τους δείκτες των λεπτών και των δευτερολέπτων στο μηδέν και ξεκινάει αυτόματα μια νέα χρονομέτρηση. Το θρυλικό σήμα της Σχολής Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού είναι τοποθετημένο στη θέση ώρας 9. Το 2019, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού, η IWC δημιούργησε ένα ξεχωριστό ρολόι προς τιμή των εκπαιδευτών TOP GUN. Το ρολόι αυτό, επίσης, δεν διατίθεται στο κοινό.

• Pilot’s Watch Chronograph Edition “TOP GUN 50th Anniversary” (Ref. IW387813)

Ο χρονογράφος δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές TOP GUN της Βάσης της Ναυτικής Αεροπορίας Fallon, στη Νεβάδα. Περιλαμβάνει μπλε καντράν και μαύρους δείκτες με φωσφορίζουσα επίστρωση. Το λογότυπο της Σχολής Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού βρίσκεται στη θέση ώρας 9, ενώ στην πλάτη της κάσας είναι σκαλισμένο το όνομα και το τμήμα του κατόχου του. Το μοντέλο αυτό διαθέτει χαρακτηριστικές αποχρώσεις του Navy blue, του θρυλικού χρώματος που φορούν μόνο οι εκπαιδευτές TOP GUN της Βάσης της Ναυτικής Αεροπορίας Fallon. Η IWC είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη ωρολογοποιία για την κατασκευή ρολογιών για τα σώματα Ναυτικού και Πεζοναυτών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι σχολές TOP GUN, Blue Angels και οι μοίρες 247 active και 100 inactive. Όλα τα ειδικά αυτά ρολόγια της IWC διατίθενται αποκλειστικά στα μέλη και τα πρώην μέλη της αντίστοιχης μοίρας, ενώ το όνομα και το διακριτικό σήμα του κατόχου τους είναι σκαλισμένο στην κάσα τους.

• Pilot’s Watch Mark XVIII Edition “Diamondbacks”

Η ειδική έκδοση Mark XVIII σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τα μέλη της μοίρας ‘Dbacks’. Το μαύρο καντράν με την κόκκινη ένδειξη της ημερομηνίας περιλαμβάνει το σήμα των ‘Diamondbacks΄ στη θέση ώρας 9. Το νούμερο 102 αποτελεί αναφορά στην επίσημη ονομασία ‘Strike Fighter Squadron 102 (VFA-102)’. Το αεροσκάφος της μοίρας F/A-18FSuper Hornet, με τις χαρακτηριστικές διαμαντένιες λωρίδες του, είναι σκαλισμένο στο πίσω μέρος της κάσας.

• Pilot’s Watch Chronograph Edition “Royal Maces”

Ο χρονογράφος διαθέτει κάσα κατασκευασμένη από μαύρο κεραμικό και συνοδεύεται από κιτρινόμαυρο υφασμάτινο λουράκι. Το σήμα των ‘Maces΄ βρίσκεται στη θέση ώρας 9, ενώ η ένδειξη της ημερομηνίας έχει κίτρινο χρώμα. Το ρολόι που τροφοδοτείται από τον μηχανισμό 89361 της IWC, διαθέτει επίσης και λειτουργία flyback. Στην πλάτη της κάσας από τιτάνιο έχει σκαλιστεί το F/A-18E Super Hornet της μοίρας καθώς και η επίσημη ονομασία της ‘VFA-27’.

• Pilot’s Watch Chronograph Edition “Fighting Checkmates”

Ο χρονογράφος που τροφοδοτείται από τον μηχανισμό 89361 της IWC, είναι φτιαγμένος από μαύρο κεραμικό και είναι σχεδιασμένος με βάση τους θρυλικούς χρωματισμούς από μπλε και κόκκινο των ‘Checkmates’, ενώ στο καντράν υπάρχει το σήμα των ‘Brutus’. Οι μονές ημερομηνίες εμφανίζονται με μπλε χρώμα, ενώ οι ζυγές με κόκκινο. Στο πίσω μέρος της κάσας από τιτάνιο έχει σκαλιστεί το F/A-18E Super Hornet της μοίρας, πάνω από ένα σχήμα που θυμίζει σκακιέρα.

• Pilot’s Watch Mark XVIII Edition “Bats Legacy”

Η ειδική αυτή έκδοση του Mark XVIII σηματοδοτεί το πρώτο στρατιωτικό ρολόι που κατασκεύασε η IWC σε συνεργασία με μια μοίρα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Το σήμα της μοίρας ‘Bats’ βρίσκεται στη θέση ώρας 9 και η ένδειξη της ημερομηνίας έχει κίτρινο χρώμα. Στην πλάτη της κάσας έχει σκαλιστεί το αεροσκάφος της μοίρας F-18 Legacy. Η επίσημη ονομασία VMFA – AW σημαίνει μοίρα μαχητικών κρούσης ‘παντός καιρού’ (All-Weather).

• Pilot’s Watch Chronograph Edition “Eagles”.

H ειδική έκδοση του χρονογράφου της σειράς Pilot τροφοδοτείται από τον μηχανισμό 89361 της IWC και η κάσα του είναι φτιαγμένη από μαύρο κεραμικό. Το κίτρινο με άσπρο σήμα των ‘Eagles’ βρίσκεται στη θέση ώρας 9. Επιπλέον κίτρινες πινελιές προσθέτει ο μικρός δείκτης των δευτερολέπτων και η ένδειξη της ημερομηνίας. Στο πίσω μέρος της κάσας είναι σκαλισμένο το F/A-18E Super Hornet της μοίρας.

Η ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ IWC ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ PILOT

Όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με τη δοκιμασμένη τεχνολογία που η IWC έχει αναπτύξει για τα ρολόγια της αεροπορίας. Ο μηχανισμός τους είναι τοποθετημένος σε έναν εσωτερικό κλωβό κατασκευασμένο από κράμα μαλακού σιδήρου υψηλής αγωγιμότητας. Αποτελείται από την κάτω πλάκα, το δακτύλιο που συγκρατεί τον μηχανισμό και το καντράν. Ο κλωβός αυτός, όπως και ο κλωβός Faraday, επάγει το μαγνητικό πεδίο γύρω από το μηχανισμό και διασφαλίζει ότι δεν φτάνει στα εσωτερικά του μέρη.

Η IWC δημιούργησε το καινοτόμο αυτό χαρακτηριστικό το 1948 για το Mark 11, ένα ρολόι πλοήγησης που κατασκευάστηκε για τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Ο κλωβός από μαλακό σίδηρο προστατεύει αποτελεσματικά το μηχανισμό από μαγνητικά πεδία ισχύος έως και 80.000 αμπέρ ανά ώρα. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι το υψηλής ασφάλειας μπροστινό γυαλί, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του ακόμα και μετά από μια ισχυρή πτώση πίεσης στην καμπίνα του πιλοτηρίου.

More Stories
SAINT LAURENT VM BABYLONE 02 HR
Babylone: To νέο βιβλιοπωλείο του οίκου Saint Laurent στο Παρίσι
DIDÉE.GR