Quantcast

Η Alessi γιορτάζει 100 χρόνια σχεδιασμού με εμβληματικά κομμάτια από τους Ettore Sottsass, Andrea Branzi & άλλους

alessi 100 values collection twergi collection 01

Η Alessi λανσάρει 12 νέες – επετειακές- συλλογές  για να γιορτάσει τα 100 χρόνια σχεδιαστικής αριστείας και δημιουργικότητας, με ειδικές εκδόσεις iconic κομματιών από τους Alessandro Mendini, Ettore Sottsass, Philippe Starck κλπ.

Ο αποχυμωτής εμπνευσμένος από καλαμάρια του Philipp Philippe Starck, το ανθρωπόμορφο ανοιχτήρι του Alessandro Mendini και ο βραστήρας του Michael Graves ενδεικτικά, έχουν καταστήσει την Ιταλική μάρκα Alessi συνώνυμη με χιουμοριστικά σχέδια που συνδυάζουν πολύχρωμες λεπτομέρειες και παιχνιδιάρικα σχήματα (πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι , το υλικό επιλογής της εταιρείας από την ίδρυσή της, το 1921).

Ο ιδιοκτήτης -τρίτης γενιάς- Alberto Alessi όταν για πρώτη φορά εισήλθε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1970, δεν υπήρχε τίποτα πολύχρωμο. Ενώ ο παππούς και ο πατέρας του είχαν δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση που παρήγαγε καλοφτιαγμένα αντικείμενα, δεν υπήρχε ένα ισχυρό δημιουργικό στοιχείο στα προϊόντα τους. “Το 1970, η Alessi έμοιαζε λίγο γκρίζα. Όλα ήταν κατασκευασμένα από μέταλλο και το εργοστάσιο μύριζε σαν λάδι αυτοκινήτου. Ήμουν νέος και ελπιδοφόρος, και το πλάνο μου ήταν να εντάξω λίγο παραπάνω διασκέδαση.”  αναφέρει ο Alberto Alessi. Το είπε και το έκανε πράξη καλώντας πληθώρα σχεδιαστών για να ενισχυθεί η αισθητική ποιότητα της εταιρείας, θέτοντας μια νέα πορεία για τα επόμενα χρόνια.

Φέτος, ο Alberto Alessi αποτίει φόρο τιμής στα εκατό χρόνια της οικογενειακής εταιρείας, με ένα έργο διάρκειας ενός έτους που τιμά όχι μόνο τους σχεδιαστές με τους οποίους συνεργάστηκε αλλά και τις αξίες που διαμόρφωσαν την εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάθε μήνα για τον επόμενο χρόνο, θα παρουσιάζεται και ένα νέο προϊόν, είτε καινούριο σχέδιο είτε μια νέα έκδοση ενός κλασικού.

Το πρώτο αντικείμενο της σειράς είναι η Twergi, μια συλλογή που σχεδιάστηκε αρχικά από τον Ettore Sottsass τη δεκαετία του 1980 η οποία θα κυκλοφορήσει τώρα σε νέα χρώματα. Εμπνευσμένα από τις τοπικές παραδόσεις, τα εμβληματικά πολύχρωμα τοτέμ του σχεδιαστή μετατρέπονται σε κοσμικά αντικείμενα όπως βάζα, ανοιχτήρι και μύλοι πιπεριού.

Θα περιλαμβάνονται επίσης αντικείμενα από τους Bortolani Becchelli Associati, Kuno Prey και Andrea Branzi, Achille Castiglioni, Aldo Rossi και Enzo Mari – που συνάντησε στην πορεία.

“Η συνάντηση με καθέναν από αυτούς τους μάστερ σχεδιασμού μας μετέτρεψε αργά σε ένα από τα μεγάλα εργοστάσια σχεδιασμού της Ιταλίας”, αναφέρει ο Alberto Alessi.

Το κλειδί για αυτήν την επιτυχία, σύμφωνα με εκείνον; Υπομονή: “Η δουλειά μου είναι να φυτέψω σπόρους και να περιμένω να δώσουν σημάδια ζωής. Τα αποτελέσματα είναι μερικές φορές μικρά, μερικές φορές ενδιαφέροντα. “ καταλήγει.

alessi 100 values collection sottsass collection design ettore sottsass groupage red.yellow.black copy alessi 100 values collection all time favourite groupage copy

Source | Wallpaper

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR