Quantcast
download (3)

Iris Van Herpen: Η avant-garde couturier τιμάται με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού

Η προετοιμασία της έκθεσης Iris Van Herpen. Sculpting the Senses στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι διήρκησε πέντε χρόνια και καλύπτει σχεδόν δύο δεκαετίες καριέρας της σχεδιάστριας από την Ολλανδία, παρουσιάζοντας πάνω από 100 κομμάτια υψηλής ραπτικής. Καλεσμένες στα εγκαίνια μεταξύ άλλων ήταν η Βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν.

Γεννημένη το 1984 σε ένα μικρό ολλανδικό χωριό που ονομάζεται Wamel, εξασκήθηκε στον κλασικό και σύγχρονο χορό, αλλά στράφηκε τελικά στη μόδα, σπουδάζοντας δίπλα στον Alexander McQueen και την Claudy Jongstra. Το 2007, ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο ραπτικής της και τέσσερα χρόνια αργότερα, προσκλήθηκε να γίνει μέλος του Chambre Syndicale de la Haute Couture στο Παρίσι.

“Ο κόσμος μου είναι γεμάτος αντιθέσεις. Και η δημιουργική μου εξέλιξη είναι ένας τρόπος να ανακαλύψω τον εαυτό μου”, λέει η Van Herpen από το ατελιέ της στο Άμστερνταμ. “Υπάρχει ένα μέρος της διαδικασίας που είναι πολύ συνειδητό, ειδικά η τεχνική πλευρά, αλλά, ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της δημιουργικής διαδικασίας είναι διαισθητικό”.

Μια γυναίκα του μέλλοντος με όψη που φαίνεται ζωγραφισμένη από τον Αμεντέο Μοντιλιάνι.

“Η μόδα για εμένα είναι πραγματικά μια μορφή τέχνης. Δε με ενδιαφέρουν πολύ οι βραχυπρόθεσμες τάσεις των εποχών. Βλέπω τη μόδα με πολύ διαφορετικό τρόπο, μακροπρόθεσμα και με μια καινοτόμο προσέγγιση”. Χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και η κοπή με λέιζερ (έφτιαξε το πρώτο της φόρεμα με τρισδιάστατη εκτύπωση το 2010). “Πιστεύω πραγματικά ότι τις επόμενες δεκαετίες –όσον αφορά την υλικότητα, την τεχνική και την τεχνολογία– θα υπάρξουν πολλές νέες εφαρμογές στη μόδα που μερικές από αυτές είναι ακόμη και δύσκολο να τις φανταστεί κανείς”.

Πρωτοπόρος στη χρήση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο της, η Iris Van Herpen παραβαίνει τα συμβατικά πρότυπα ένδυσης ενώ ασπάζεται τόσο την παραδοσιακή δεξιοτεχνία της ραπτικής όσο και τις καινοτόμες τεχνικές. Για τη Van Herpen, η μόδα είναι διασταύρωση επιστήμης, αρχιτεκτονικής, τέχνης και άλλων μορφών σχεδιασμού. “Όσο περισσότερο αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε”.

Iris Van Herpen. Sculpting the Senses

Η Van Herpen θα μπορούσε να έχει ασχοληθεί με τη γλυπτική ή την αρχιτεκτονική, αλλά επέλεξε τη μόδα. “…επειδή η μόδα είναι πιο προσωπική. Για μένα, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα γλυπτό, έναν πίνακα ή ένα πολύ όμορφο κομμάτι της μόδας. Νομίζω ότι βρίσκονται όλα στο ίδιο δημιουργικό σύμπαν. Αυτό όμως που είναι πραγματικά σημαντικό για μένα στη μόδα είναι ότι πρόκειται για μια αλληλεπίδραση με το σώμα σου και την ταυτότητά σου” (εδώ επηρεασμένη σίγουρα από το χορευτικό της υπόβαθρο).

Η έκθεση σκοπό έχει να αποτελέσει αναδρομή-ταξίδι στο καινοτόμο σύμπαν της ανήσυχης δημιουργού με τη ζωηρή φαντασία και την άκρατη επιθυμία για πειραματισμό. Χωρίζεται σε 9 θεματικές ενότητες και εκτός από τις εκατό δημιουργίες υψηλής ραπτικής, εκθέματά της αποτελούν έργα και αντικείμενα καλλιτεχνών (όπως Philip Beesley, the Collectif Mé, Wim Delvoye, Kate MccGwire, Damien Jalet, Kohei Nawa, Casey Curran, Rogan Borwn, Jacques Rougerie, Neri Oxman, Ren Ri, Ferruccio Laviani και Tomáš Libertíny) που έχουν αποτελέσει έμπνευση για την ίδια, μιας και πρόκειται για μια προσωπικότητα που επιδιώκει να επηρεάζεται, να εμπνέεται και να εμπλουτίζει τη δημιουργικότητά της.

Iris Van Herpen. Sculpting the Senses

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στις γκαλερί Christine & Stephen A. Schwarzman, σε επιμέλεια της Cloé Pitiot και της βοηθού επιμελήτριας Louise Curtis, με τη σκηνογραφία να ανατίθεται στο Studio Nathalie Crinière και έχει διάρκεια έως 28 Απριλίου 2024, MAD Paris.

Source | VOGUE Arabia, MAD Paris

More Stories
likewomangr schiaparelli sneakers 1 10a15e6d (1)
Schiaparelli Couture: Τα χρυσά trainers δια χειρός Daniel Roseberry
DIDÉE.GR