Quantcast
Picture 1

IKEA ART EVENT 2021: Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δημιουργούν 10 μοναδικά design items για την IKEA

Στοχεύοντας στον εκδημοκρατισμό της τέχνης η IKEA, παρουσιάζει  τη limited edition σειρά IKEA Art Event 2021, με έργα από τους οραματιστές Daniel Arsham, Sabine Marcelis, Humans before 1982, Gelchop και Stefan Marx. Επιδίωξη της σειράς, όπως και των αντίστοιχων προηγούμενων, είναι να μετατρέψει καθημερινά λειτουργικά αντικείμενα σε έργα τέχνης ή και το αντίστροφο.

Το 2015, ήταν η χρονιά που η ΙΚΕΑ ξεκίνησε μια σειρά συνεργασιών με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με σκοπό να εξυμνήσει τις ποικίλες εκφάνσεις της τέχνης μέσω διαφορετικών αντικειμένων και τεχνοτροπιών.

Φέτος, η ΙΚΕΑ συνεργάστηκε με καλλιτέχνες από διαφορετικά υπόβαθρα και εθνικότητες ώστε να εξασφαλισθεί η ποικιλομορφία της τέχνης και του σχεδιασμού.

«Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με ξεχωριστούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ποικιλομορφία της τέχνης και του λειτουργικού σχεδιασμού, όταν αυτά ενωθούν. Θέλουμε να δείξουμε ότι το να είσαι καλλιτέχνης ή σχεδιαστής δεν σημαίνει ότι πρέπει να βαδίζεις σε αυστηρά πλαίσια, αλλά μπορείς να κινηθείς και σε άλλα πεδία, με αυτό το νέο κίνημα να έχει σήμερα σημαντικό αντίκτυπο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην τέχνη.», αναφέρει ο Henrik Most, Creative Leader για τη σειρά IKEA Art Event.

Η σειρά αποτελείται από αντικείμενα -κατασκευασμένα με το σύγχρονο σχεδιαστικό βλέμμα των δημιουργών- για το σπίτι, που «αμφισβητούν» την υπόσταση των καθημερινών αντικειμένων ενώ παράλληλα αποτίουν φόρο τιμής στην δημιουργικότητα. Είδη φωτισμού από την -με βάση την Ολλανδία- Sabine Marcelis, ρολόι από τον πολυσχιδή Daniel Arsham, αντικείμενα φωτισμού σε σχήμα κλειδιού allen από την ευρηματική ομάδα- με τάση στην αποδόμηση- Gelchop, βάζο και ριχτάρι από τον Γερμανό Stefan Marx και διακοσμητικά wall art από το δημιουργικό δίδυμο Humans before 1982.

Η σειρά αυτή αποτελεί ορόσημο μιας και κάθε στοιχείο αυτής έχει μια πρακτική λειτουργία ενώ ταυτόχρονα είναι ένα αντικείμενο τέχνης εμπλουτισμένο με την ευαισθησία του καλλιτέχνη. Η παραδοσιακή έννοια της τέχνης- απρόσιτη και με μεγάλο κόστος- απλά δεν έχει πλέον σημασία.

«Η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Ενεργοποιεί συναισθήματα, πυροδοτεί συνομιλίες. Και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι η τέχνη δεν ανήκει στις γκαλερί αλλά στα σπίτια των ανθρώπων.» συμπληρώνει ο Henrik Most.

Picture 2
“Η τέχνη μετατρέπει ένα σπίτι από καταφύγιο, σε έναν χώρο με έντονα συναισθήματα. Πιστεύω ότι η καθημερινή μας διάθεση αλλάζει όταν γύρω μας υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία έχουμε κάποιο είδος σύνδεσης και διεγείρουν τα συναισθήματά μας.” Sabine Marcelis
Picture 3
“Αποφεύγουμε τα στερεότυπα…δεν επιθυμούμε να ορίσουμε τους εαυτούς μας ως καλλιτέχνες ή σχεδιαστές. Μας αρέσει να διατηρούμε την ελευθερία μας και να επικεντρωνόμαστε στην πολύπλευρη ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό ονομάσαμε έτσι το γραφείο μας.” Humans since 1982
Picture 4
“Πολλά αντικείμενα ή υλικά που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, είναι καθημερινά αντικείμενα – ένα απλό τηλέφωνο, μία κάμερα ή ένα ρολόι, αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Όταν μεταμορφώνω ένα χρηστικό αντικείμενο σε κάτι διαφορετικό, αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.” Daniel Arsham
Picture 5
“Είναι υπέροχο όταν η τέχνη και η λειτουργικότητα ενώνονται… είναι μία όμορφη αλλαγή στην καθημερινότητα, αφού ζείτε με αυτά τα αντικείμενα. Εύχομαι μέσα από αυτά τα αντικείμενα να ανακαλύψετε κάτι νέο.” Stefan Marx
Picture 6
“Σκεφτόμαστε πάντα τρόπους να χρησιμοποιούμε υπάρχοντα αντικείμενα και να τα συνδυάζουμε με λειτουργίες από άλλα αντικείμενα για ένα πιο διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα.” Gelchop

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα virtual αλληλεπίδρασης με τα αντικείμενα μέσω ενός εφέ επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που θα διατίθεται μέσω του Instagram της Ikea (@ikeagreece), συμμετέχοντας έτσι στο #IKEAARTEVENT2021 με τη δημιουργία μιας ψηφιακής έκθεσης στον χώρο τους.

H συλλεκτική σειρά περιορισμένης κυκλοφορίας είναι διαθέσιμη online στην IKEA.gr από την 1η Απριλίου 2021.

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR