Quantcast

Η βικτωριανή κατοικία του Ην. Βασιλείου που χτίστηκε στη βάση ενός παρατημένου κτιρίου

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Το υπάρχον ακίνητο αποτελούταν από ένα βικτωριανό σπίτι το οποίο γειτονεύει με ένα κτίσμα που οι ιδιοκτήτες το χρησιμοποιούσαν σαν στάβλο και ένα ερειπωμένο πρώην εργοστάσιο παρασκευής περγαμηνών. Από το ξεκίνημα της διαδικασίας σχεδιασμού, τον οποίο ανέλαβε το γραφείο Will Gamble Architects ήταν σαφές ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση θα έπρεπε να είναι προσεκτική και να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ακινήτου.

Για το λόγο αυτό αντί να κατεδαφιστούν τα ερείπια δημιουργήθηκε «κτίριο μέσα στο κτίριο» όπου συνδέθηκαν αρμονικά οι υπάρχουσες κατασκευές οι οποίες αναστηλώθηκαν με σύγχρονο τρόπο. Επιλέχθηκε μια παλέτα υλικών, τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και εξωτερικά, που αποτελούν αναφορά στην ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής του Northamptonshire.

Η επέκταση κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκονταν κυρίως στο χώρο, κάτι που συνέφερε οικονομικά αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούσε στη διατήρηση της αισθητικής του ακινήτου. Εξωτερικά, χρησιμοποιήθηκε χάλυβας corten, δρυς και αναπαλαιωμένα τούβλα που προϋπήρχαν. Εσωτερικά αφέθηκαν εκτεθειμένες οι δομικές δοκοί του υφιστάμενου στάβλου το ίδιο και ο χάλυβας που προστέθηκε στη συνέχεια. Οι πέτρινοι τοίχοι αναστηλώθηκαν και πλύθηκαν με ασβέστη για να δημιουργήσουν στίγματα ενώ στα κενά που είχαν δημιουργηθεί τοποθετήθηκε γυαλί διατηρώντας έτσι την ιστορική ποιότητα του κτιρίου.

Η σύγχρονη κουζίνα έρχεται σε αντίθεση με την αναπαλαιωμένη φύση του κτιρίου και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη παρέμβαση μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο.

 Φωτογραφίες: Johan Dehlin

Source Uncrate

More Stories
PUMA Flagship Store
PUMA Flagship Store: Το Grand Opening του νέου καταστήματος
DIDÉE.GR