Quantcast

Φίλιππος Θεοδωρίδης: Φιλοτεχνώντας ένα ποδήλατο φτιαγμένο από κάψουλες Nespresso

Πού τελειώνει η ιστορία μιας κάψουλας Nespresso; Οι κάψουλές μας μπορούν να έχουν μία δεύτερη ζωή; Κάθε κάψουλα Nespresso που ανακυκλώνετε μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα άλλο αντικείμενο της καθημερινότητάς μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κάψουλες Nespresso γίνoνται… ποδήλατο!

Η Velo-Lab, μια ελληνική start-up εταιρεία δημιούργησε το Re-cycle, ένα χειροποίητο, αναδιπλούμενο ποδήλατο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο που φιλοτέχνησε ο Έλληνας εικαστικός Φίλιππος Θεοδωρίδης. Με έμπνευση από το αέναο ταξίδι μιας κάψουλα Nespresso για να σας συνοδεύει στις βόλτες σας στην πόλη.

Κάνοντας, εσύ ο ίδιος, μια εισαγωγή για σένα, μίλησε μου για επιρροές, καταβολές, στάσεις ζωής και για επιλογές που καθόρισαν πορείες.
Μετά το σχολείο αποφάσισα ότι θα σπούδαζα ζωγραφική. Ο θείος μου ήταν ζωγράφος ο οποίος μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου. Τα καλοκαίρια τον επισκεπτόμουν στο atelier του. Η επιρροή του ήταν καθοριστική. Αργότερα πήγα στο Λονδίνο και ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα μεγάλα μουσεία και άρχισα να καταλαβαίνω ότι η τέχνη είναι κάτι που σπουδάζεται συνέχεια. Κατάλαβα τη σημασία της μεγάλης πόλης, της πολιτιστικής κουλτούρας που κουβαλάει μια ευρωπαϊκή πόλη. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν μπόρεσα να γυρίσω στην Κύπρο, αποφάσισα να πάω στην Αθήνα να συνεχίσω τις σπουδές μου εκεί. Το σημαντικό είναι να βρίσκεις ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να συζητάς αλλά θέλει και πολύ χρόνο μόνος σου και μια αυτοκριτική σκέψη η οποία πολλές φορές είναι βασανιστική.

Υπάρχει εμφανώς ένα background που σε χαρακτηρίζει ανεπιφύλακτα ταλαντούχο. Πως ορίζεις εσύ την εξέλιξη, τι σημαίνει για σένα και με ποια μορφή εξέλιξης έχεις ανελιχθεί;
Εξέλιξη σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει να βρεις μια εσωτερική ανάγκη η οποία σε ωθεί συνέχεια στο να δημιουργείς. Αφού δημιουργείς πρέπει να βρεις αυτά τα στοιχεία που σε χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο και να τα μετουσιώσεις ή να τα εκφράσεις με μια γλώσσα εικαστική. Εξέλιξη σημαίνει να αμφισβητείς συνέχεια αυτό που κάνεις και να δημιουργείς συνειδητά. Είναι πολύ κουραστικό και θέλει πολλή προσπάθεια, γιατί την ίδια στιγμή κάνεις και μια προσπάθεια να ζήσεις από αυτό κι αυτό είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση, όταν η δουλειά σου έχει απήχηση.

Υπάρχει σύγχρονη μορφή ζωγραφικής ή θεωρείς πως οι τέχνες αυτές δεν κατηγοριοποιούνται;
Όλα αυτά εξελίσσονται, παίρνουν καμιά φορά άλλες μορφές αλλά η ζωγραφική, η χαρακτική, ακόμα και η γλυπτική είναι συνέχεια σε έναν εσωτερικό διάλογο με το παρελθόν τους, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και προσπαθούν να βρουν και να εκφράσουν την εποχή τους. Η τέχνη όμως επειδή όποτε πετύχει μιλά με μια γλώσσα παγκόσμια και διαχρονική αναγκάζεται να δανειστεί στοιχεία του παρελθόντος. Στη ζωγραφική βλέπουμε μια τάση ιδιαίτερα στις Η.Π.Α η οποία οδηγεί προς μια αφαίρεση που έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του ‘50 και του ‘60.

Μίλησε μας για την εμπειρία και τη συνεργασία σου με την Nespresso.
Η διαδικασία ήταν μοναδική, καθώς αρχικά ήρθα σε επαφή με τους εργαζόμενους της Nespresso, οι οποίοι μου παρουσίασαν αναλυτικά τις αξίες που πρεσβεύει το brand, τι σημαίνει για εκείνους, με ποιες εικόνες θα το περιέγραφαν και τι σκέφτονται εκείνοι για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της εταιρείας.

Μου μίλησαν για ζωντανά χρώματα, για τη μεταμόρφωση και αποδόμηση της κάψουλας μέσα στα διαφορετικά στάδια που περνάει, για το ανθρώπινο στοιχείο που είναι παρόν σε αυτό το ταξίδι. Βασικό στοιχείο που βγήκε από τη συζήτηση ήταν αυτό της φύσης, πως ο καφές προέρχεται από τη φύση και τελικά μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης επιστρέφει πίσω σε αυτή.

Έτσι, στη συνέχεια, εμπνεύστηκα τρία μοναδικά σχέδια, με πρωταγωνιστή το αέναο ταξίδι του καφέ και κυρίαρχα τα στοιχεία των ζωηρών χρωμάτων, της κάψουλας Nespresso, των κόκκων καφέ και της φύσης.

Στη συνέχεια, ζωγράφισα στο χέρι τα σχέδια στον σκελετό του ποδηλάτου που λειτουργεί σαν καμβάς λόγω της μεγάλης επιφάνειάς του. Η ζωγραφιά στο χέρι θεωρώ πως ενισχύει τη μοναδικότητα του κάθε ποδηλάτου.

Ήταν μια ενέργεια που από την αρχή σου κέντρισε το ενδιαφέρον;
Όταν η εταιρεία μου παρουσίασε τη σκέψη της, με κέρδισε το γεγονός πως πρόκειται να μιλήσουμε για την ανακύκλωση με έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο, συνδέοντας δηλαδή δύο αντικείμενα, εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους, το ποδήλατο και την κάψουλα της Nespresso. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτυπώνει τις ιδέες πολλών ανθρώπων: των ανθρώπων της Nespresso, του κ. Στασινόπουλου από τη Velo Lab, τις δικές μου και τελικά όσων θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποδήλατα και θα εμπνευστούν μέσα από αυτά για το καλύτερο. Είναι όπως λέει και το βίντεο της ενέργειας, πως με προσπάθεια, όρεξη, νέες ιδέες και έμπνευση τίποτα δεν τελειώνει και η ιστορία μίας κάψουλας συνεχίζεται.

Επικοινωνιακά τι αποκόμισες από την ενέργεια;
Γνωστοί και φίλοι μου που συζήτησα μαζί τους, είδαν πολύ θετικά το όλο εγχείρημα. Θεώρησαν την προσέγγισή μας πολύ δημιουργική και επικρότησαν την εμπλοκή μου στην ενέργεια.

Η Nespresso είναι μια εταιρεία που εμπιστεύεσαι και επιλέγεις και στην καθημερινότητά σου; Η επικοινωνία της και οι τρόποι που επιλέγει να κυριαρχεί στην αγορά μέχρι σήμερα, σε βρίσκουν σύμφωνο ως σύγχρονο καταναλωτή;
Είμαι λάτρης του καφέ Nespresso εδώ και πολλά χρόνια. Καθημερινά, το πρώτο πράγμα που κάνω όταν πηγαίνω στο studio μου είναι να ανοίξω τη μηχανή Nespresso και να ετοιμάσω το πρωινό μου εσπρεσάκι. Θεωρώ πως η επικοινωνία του brand και οι δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια αντικατοπτρίζουν απόλυτα την υψηλή ποιότητα που χαρακτηρίζει το προϊόν, καθώς και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχει η Nespresso στον καταναλωτή.

Velo Lab. Ποια είναι η εικόνα και άποψη σου για την εταιρεία τώρα που «έζησες» εσωτερικά τους ανθρώπους της και την εταιρεία;
Είμαι ενθουσιασμένος με τον επαγγελματισμό των ανθρώπων της εταιρείας. Από την αρχή του project έως την ολοκλήρωσή του, συνεργαστήκαμε άριστα και με βοήθησαν πάρα πολύ ως προς το πώς να προσεγγίσω την εικαστική επιμέλεια του ποδηλάτου, καθώς ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει έως τώρα. Ο Στάθης Στασινόπουλος, ιδρυτής της Velo Lab, είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, έχει όραμα, κάτι που φάνηκε πολύ κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας.

Η αποτύπωση των ιδεών των εργαζομένων στα ποδήλατα σε έκανε να δημιουργήσεις εύκολα και «ελεύθερα», αντιλήφθηκες πλήρως φιλοσοφίες, λογική και σκέψεις;
Η εταιρεία εξαρχής μου είχε δώσει τη μοναδική κατεύθυνση να αποτυπώσω τις σκέψεις των εργαζομένων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι πρεσβεύει το brand και τις αξίες του. Μέσα από συζητήσεις μαζί τους αντιλήφθηκα τελείως διαφορετικά το προϊόν που καταναλώνω εδώ και πολλά χρόνια καθημερινά και γνώρισα καινούργιες πτυχές του. Πώς ο καφές καταλήγει στην κούπα μου και τι ακολουθεί. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως πίνοντας καφέ Nespresso και ανακυκλώνοντας τις κάψουλες, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι τόσο όμορφο, όσο ένα ποδήλατο!

Με λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό χαρακτήρισε μου τα συναισθήματα σου καθ’ όλη τη διάρκεια της δουλειάς σου για το συγκεκριμένο project.
Ένα πολύ όμορφο και διαφορετικό ταξίδι ανακάλυψης στον κόσμο της Nespresso συντροφιά με ανθρώπους με πολλή όρεξη, φαντασία και δημιουργικότητα.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης Nespresso εδώ

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR