Quantcast

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την Σπιναλόγκα, στο Μουσείο Μπενάκη

Επιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη

Το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου έρχεται να ολοκληρώσει την καταγραφή της Σπιναλόγκας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

H ίδια η Σπιναλόγκα αναδύεται από τον χάρτη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό σημείο. Ενα ηχοτοπίο, που ησυχάζει με τον αέρα, που δέρνει το κάστρο και ορίζει τον χρόνο, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία με το παρελθόν και το μέλλον.

Αυτό λοιπόν το μικρό νησί του Νομού Λασιθίου το οποίο οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής όσο και από άποψη αισθητικής διατηρεί απαράμιλλη ομορφιά όπως και απαράμιλλη ιστορία. Τώρα πρωταγωνιστεί σε ένα ντοκιμαντέρ, που η πρώτη παρουσίασή του θα γίνει σε μία ειδική προβολή στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 20.00

Το ταξίδι στη Σπιναλόγκα ξεκινά με μουσική, με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» του Νίκου Ξυδάκη σε ποίηση Διονύση Καψάλη. Ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ανάθεση το 2018 από τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Ως σημείο εκκίνησης τη μεγάλη συναυλία στο νησί της Σπιναλόγκας, ερχόμαστε στο σήμερα σε ένα ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου, το οποίο τείνει να ολοκληρώσει την καταγραφή της Σπιναλόγκας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η αφετηρια για το ταξίδι  στο νησί της Σπιναλόγκας;
Σημείο εκκίνησης του ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργία του μουσικού έργου, που παρακολουθούμε  να εξελίσσεται με λεπτή, διακριτική ματιά. Οι πρώτες λέξεις, οι πρώτες νότες, οι συναντήσεις. Η αναμονή.

Και μέσω του ντοκιμαντέρ;
Το ντοκιμαντέρ επιζητεί να είναι κάτι περισσότερο από μια καταγραφή.

Προσεγγίζει την Σπιναλόγκα, ως έναν ιδιαίτερο τόπο, με φορτισμένη ιστορική διαδρομή. Ενα μνημείο που επανεγγράφεται, με αισθαντικότητα, ως χώρος Τέχνης και Πολιτισμού.

H Σπιναλόγκα πως στέκεται  στην δική σας σκέψη, στην δική σας έμπνευση;
Πρόκειται για ένα χώρο ιδιαίτερα φορτισμένο, που στέκει αντίκρυ. Πύλη και προορισμός. Που έχει χωρέσει μια οριακή εκδοχή της ανθρώπινης ύπαρξης και μια γενναία ανθρώπινη στάση, στο πρόσωπο του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη. Μια κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, που η αναγωγή της στους αρχετυπικούς μύθους, αλλά και μέσα από την Τέχνη λειτουργεί με καθαρτήριο τρόπο.

Η Σπιναλόγκα σαν αρχιτεκτόνημα, η ιστορία της, η λειτουργία της σήμερα, η θέση της  στη σύγχρονη πραγματικότητα και μερικές κουβέντες καταγράφουν αυτό το ίχνος από τους ανθρώπους που τη ζουν καθημερινά.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου, των ηχογραφήσεων. Τις δημιουργικές συναντήσεις με τους μουσικούς της Κρήτης. Τις φωνές, τα πρόσωπα, τους ήχους. Παράλληλα η ετοιμασία της παράστασης πάνω στο νησί της Σπιναλόγκας. Ο χώρος που αναμορφώνεται και παίρνει ζωή. Ο παλμός που κυριεύει το χώρο. Ενα ηχοτοπίο, που ησυχάζει με τον αέρα, που δέρνει το κάστρο και ορίζει    τον χρόνο, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία με το παρελθόν και το μέλλον.

Στοιχεία ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθεσία ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ
Μουσική ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
Ποίηση ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Κείμενα voice over ΓΩΓΩ ΜΟΣΧΟΒΗ, ΝΕΦΕΛΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ
Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Συμπληρωματικές λήψεις ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
B’ Κάμερα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗΣ
Μοντάζ – Ήχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ
Γραφικά ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Camera Equipment & Post-Production VERGI FILM PRODUCTIONS
Παραγωγή VERGI FILM PRODUCTIONS, ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ Artway

Μια παραγωγή για τον ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Στην παρουσίαση θα παραβρεθούν ο σκηνοθέτης και οι δημιουργοί του μουσικού έργου και θα δεχτούν ερωτήσεις μετά την προβολή.


Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένες θέσεις, με σειρά προτεραιότητας.
Μουσείο Μπενάκη | Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα | Τηλ. 210 3453111

More Stories
Vipp Cold Hawaii 15 (1)
Vipp Cold Hawaii: H απομονωμένη κατοικία στο Εθνικό Πάρκο Thy της Δανίας
DIDÉE.GR