Quantcast
A1241660

Απέναντι ή Δίπλα: Η έκθεση-συνάντηση του Δηµήτρη Σοφικίτη και των δύο γιών του

Ο Δηµήτρης Σοφικίτης και οι δύο γιοί του, συναντώνται φωτογραφικά σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο και επιλέγουν να µοιραστούν µε τον θεατή ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο.


Στην έκθεση µε τίτλο Απέναντι ή Δίπλα παρουσιάζονται τρεις φωτογραφικές ενότητες: το Ονείρεµα του Δηµήτρη Σοφικίτη από το 1999, το Ένα πιθανό ταξίδι του Πέτρου Σοφικίτη και το Υδρόβιο πεπρωµένο του Κωνσταντίνου Σοφικίτη από το 2018.

Είναι η πρώτη φορά που ο Δηµήτρης Σοφικίτης και οι δύο γιοί του, συναντώνται φωτογραφικά σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο και επιλέγουν να µοιραστούν µε τον θεατή ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο. Κοινό σηµείο αναφοράς και στο επίκεντρο της έκθεσης, είναι ο υγροβιότοπος της Κερκίνης, ο οποίος αποτελεί για τους τρεις τους έναν τόπο πεπρωµένο, έναν τόπο που ερήµην του ενώνει τις δύο γενιές ταξιδευτών φωτογράφων.

Με σκοπό να συνδιαλεχθούν µε το προσωπικό Ονείρεµα του πατέρα τους, ο Πέτρος και ο Κωνσταντίνος επιστρέφουν και αποτυπώνουν, µέσα από την δική του µατιά ο καθένας, τον µεταβλητό κόσµο του υδροβιότοπου, που µαγνήτισε το βλέµµα του Δηµήτρη και αποτέλεσε τόπο µελέτης για εκείνον σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Η λίµνη της Κερκίνης αναδείχθηκε το φθινόπωρο του 2021, ως ένα από τα 5 θαύµατα της φύσης στα Βαλκάνια σύµφωνα µε το περιοδικό FORBES, ενώ το 2010 επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος προορισµός στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισµού Υδάτινος Τουρισµός (Aquatic Tourism) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υγρότοπος της Κερκίνης, όπως και το Εθνικό Πάρκο στο σύνολό του, παρουσιάζουν µέγιστη σηµασία στους τοµείς της επιστηµονικής και εκπαιδευτικής µελέτης, της βιοποικιλότητας, της αναψυχής και του οικοτουρισµού.

Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σηµασίας της Ελλάδας µε το Εθνικό Πάρκο της Λίµνης Κερκίνης να αποτελεί µέρος του δικτύου των προστατευόµενων περιοχών Nature 2000. Η συνολική έκταση της προστατευόµενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου, ανέρχεται σε 831.000 στρέµµατα περίπου, ενώ η έκταση της λίµνης µεταβάλλεται από 50.000 στρέµµατα το Φθινόπωρο/Χειµώνα σε 70.000 στρέµµατα την Άνοιξη/Καλοκαίρι.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου “Σπύρος Λούης” και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαΐου 2022.

Το εντυπωσιακό βίντεο από το making of της φωτογράφισης, εδώ.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:

Ο Δηµήτρης Σοφικίτης, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισµένους φωτογράφους της γενιάς του, µε το έργο του να έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατοµικών και οµαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν επίσης φιλοξενηθεί στις σελίδες ποικίλων έντυπων φωτογραφίας, µεταξύ των οποίων: Paris Match, Positif, Der Spiegel, Form και Films Faust.

Ο Πέτρος Σοφικίτης έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δηµοσιευτεί στα µεγαλύτερα ελληνικά ενηµερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σηµαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελµατίας φωτογράφος και µέλος του LensCulture Society. Η δουλειά του έχει δηµοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά µέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 µε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισµό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συµµετείχε και στην Biennale της Βενετίας.

A1241170 copy A1241414 AXionHellasAuction AXON0391 1 0Z8A8595

hole fin mask copy NUDE mask 2 copy

GIRL UMBRELA mask 2

DJI 0244 DJI 0483 DJI 0569 2 DJI 0600 DJI 0066 2

DSC 9019 DSC 9016 DSC 9021 DSC 9006 DSC 9009

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR