Quantcast
Τεχνών

Ο γλύπτης Takis θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καρσιώτη

Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης, θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας Εικαστικών Τεχνών και η έκθεσή του θα ταξιδέψει στην Tate Modern.

O κριτικός τέχνης, Walter Benjamin, πολύ εύστοχα έχει παρατηρήσει ότι σε όλες τις τέχνες υπάρχει μία υλική πλευρά, που δεν μπορεί πια να αντιμετωπίζεται όπως πρώτα. Δεν μπορεί πια να ξεφύγει από τις επιδράσεις της σύγχρονης επιστήμης και της σύγχρονης πρακτικής. Πρέπει να περιμένει κανείς πως καινοτομίες τόσο μεγάλες θα μεταβάλλουν ολόκληρη την τεχνική των τεχνών, θα επηρεάσουν έτσι ακόμα και την έμπνευση και τελικά ίσως φτάσουν στο σημείο ν αλλάξουν ακόμα και την ίδια την έννοια της τέχνης κατά τον πιο γοητευτικό τρόπο. Δεν είναι ότι μιλάμε για την τέχνη και την επιστήμη ως αλληλένδετες έννοιες αλλά για την σημαντικότητα του γάμου μεταξύ των δύο ως προϋπόθεση συνολικής ανάπτυξης.

O TAKIS είναι ο σπουδαίος Έλληνας εικαστικός που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο μαγνητισμό, στον ηλεκτρομαγνητισμό, στην αντιβαρύτητα και στο πως αυτές οι έννοιες καταφέρνουν να αποτελέσουν το πιο σημαντικό υλικό για το εικαστικό του έργο.

Ο TAKIS μετρά εκθέσεις και έργα σε κάθε σημείο του κόσμου και διακρίσεις και συνεργασίες που λίγοι Έλληνες εικαστικοί έχουν βιώσει. Μια προσωπικότητα που εμπνέει για την επιμονή, την δημιουργικότητα, την παιδεία, την αφοσίωση και το ταλέντο του. Μια προσωπικότητα που ίσως όσα άρθρα και να γράψεις δεν φτάνουν για αυτό που έχει προσφέρει.

Επίσης, το TAKIS FOUNDATION αποτελεί εδώ και 30 χρόνια το «εργαστήρι» έμπνευσης και δημιουργίας του, το ησυχαστήριο του, τον πόλο εκείνο που και ο ίδιος μαγνητίζεται, το κέντρο τεχνών και επιστήμης, τον χώρο εκείνο που αφήνει χώρο… για οτιδήποτε δημιουργικό.

Ο TAKIS τοποθετείται δημιουργικά ως φιλόσοφος της επιστήμης. Διαπνέεται από την προ-σωκρατική φιλοσοφία, την ιατρική του Ιπποκράτη και την αρχαία Αίγυπτο.

Και έφτασε η στιγμή αυτή που η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (συνεδρία 5ης Ιουλίου 2018), αναγνωρίζοντας το παγκοσμίου εμβέλειας έργο και την εξέχουσα προσωπικότητα του Γλύπτη Takis, αποφάσισε ομόφωνα την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την 17η Ιανουαρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6:30μ.μ. στο ΑμφιθέατροDeChirico της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης.

Ο Διεθνής γλύπτης Takis γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Αυτοδίδακτος. Έφυγε από την Αθήνα το 1954, ταξίδεψε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Το 1958 ξεκίνησε τον πειραματισμό με τα μαγνητικά πεδία, τα οποία αποτέλεσαν την βάση του έργου του. Το 1960 το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ”Telesculpture” («Τηλε-γλυπτό») και για την ”TelesculptureElectromagnetique” («Ηλεκτρομαγνητικό Τηλε-γλυπτό»). Με πρωτοβουλία του ξεκίνησε το 1964 η κατασκευή του Κέντρου Τεχνών και Επιστημών (ΚΕΤΕ) στο Γεροβουνό.
Από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κινητικής Τέχνης.
Έπειτα από πολλές δεκαετίες, τα έργα του Takis κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης.
Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες, από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο – από το Kassel στο Saint-Paul-de-Vence – από την Πύλη του Αδριανού, στην Αθήνα, στην έδρα της UNESCO – από το θέατρο της Επιδαύρου στο LaDéfence.

Τον Ιούλιο του 2019, στην Tate Modern τα έργα του θα «γυρίσουν» από τους ανέμους της ιστορίας.
Ο Takis με τα έργα του, μας κάνει να δούμε το αόρατο του ανέμου, τα ρεύματα που διασχίζουν το σύμπαν μας, τις χαρακιές και τις «ουλές» της μνήμης μας.
Προσεγγίζοντας τους σύγχρονους καλλιτέχνες του Νέου Ρεαλισμού, θέλησε να εντάξει στη γλυπτική του προσέγγιση την κίνηση, το φως, τη μουσική, σε συνδυασμό με τη χρήση των μαγνητών. Ακούραστος πειραματιστής, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να συλλάβει την κοσμική ενέργεια, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη.
Το έργο του έχει τις ρίζες του σε μια γλυπτική παράδοση που ξεκινάει από την αρχαία ελληνική γλυπτική, εμπνέεται από τον Τζακομέτι και χρησιμοποιεί την έκφραση της ανακύκλωσης τεχνολογικών αντικειμένων.
Γοητευμένος από την «επιστημονική μαγεία», που είναι η πηγή των σύγχρονων εφευρέσεων (έχει μέχρι και διπλώματα βιομηχανικής ευρεσιτεχνίας).

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ), Ίδρυμα ΤΑΚIS, Μένια Κούλη, τοποθετείται.

Φωτογραφία, Όλγα Κοτλίδα

«Όλο το καλλιτεχνικό έργο του Τάκι αποτελεί ένα πάντρεμα-σύζευξη της τέχνης με την επιστήμη. Με άλλα λόγια,τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστήμης δεν είναι εμφανή. Ο μαγνητισμός, ο ηλεκτρομαγνητισμός, η αντί-βαρύτητα, η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια… Όλα χαρακτηριστικά παραδείγματα αξιοποίησης της επιστήμης στην καλλιτεχνική δημιουργία.»

Και όσον αφορά, την έκθεση του ΤΑΚΙS, στο σημαντικότερο φορέα του κόσμου, Tate Modern.
«Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Tate του Λονδίνου, πρόκειται για μια μεγαλειώδη έκθεση – αφιέρωμα στον ΤAKI. Δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα κάτι αντίστοιχο σε Έλληνα καλλιτέχνη. Η έκθεση είναι θεματική και επικεντρώνεται σε όλες τις μορφές ενέργειας, τις οποίες ο ΤAKIS έχει εντάξει στα έργα του. Ο ήχος, η μουσική, το φως, αποτελούν τον πυρήνα των έργων του Τάκι και με βάση αυτά έγινε το curating από τους ειδικούς του Μουσείου. Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από σημαντικές Ιδιωτικές Συλλογές, Μουσεία, αλλά φυσικά και από το TakisFoundation. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως 30 έργα θα δωρήσει στη μόνιμη Συλλογή της Tate Modern ο σπουδαίος τεχνοκριτικός, ειδικός της κινητικής τέχνης και φίλος του Τάκι, GuyBrett»

Στην ερώτηση για το πότε πραγματοποιήθηκε ως ιδέα του γλύπτη, τo Ίδρυμα TAKIS και ποιος ο στόχος του, η ίδια σημειώνει.
«Το ίδρυμα ΤAKIS, Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες, έχει ιστορία 30 χρόνων. Η ιδέα και η ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Τάκι το 1986, και έκτοτε, αποτελεί την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του. Ο κύριος στόχος του Ιδρύματος είναι η προώθηση της γνώσης, αλλά και της εκτίμησης των εικαστικών τεχνών στο ευρύ κοινό. Αποσκοπώντας στην έρευνα, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της τέχνης και της επιστήμης, το Ίδρυμα TAKIS παρέχει τους χώρους του και τις υπηρεσίες του για προγράμματα υποστήριξης της σύγχρονης τέχνης, αλλά και της εκπαίδευσης.
Επίσης, σημαντικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η προβολή και διάδοση της ελληνικής τέχνης και επιστήμης, και έτσι συνεργάζεται με φορείς και Ιδρύματα από την Ελλάδα και τον κόσμο, πραγματοποιώντας εκθέσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις. Παράλληλα, στηρίζοντας τους νέους καλλιτέχνες, διαθέτει το μουσειακό και παιδαγωγικό του υλικό, ενώ πραγματοποιεί και χορηγίες υποτροφιών. Το Ίδρυμα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και καλλιτεχνικοί φορείς κάθε λογής.
Φυσικά, το Ίδρυμα είναι υπεύθυνο και για τη συντήρηση των έργων τέχνης του γλύπτη Τάκι, αλλά και την έκδοση πιστοποιητικών γνησιότητας για αυτά.»

Πρόγραμμα
Προσφώνηση από τον Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους.
Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Ιστορικό Τέχνης Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Σύμβουλο Τέχνης Νίκο Σταθούλη.
Αναγόρευση του τιμωμένου: Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Αριστοτέλη Τζάκο.
Επίδοση τιμητικής μεμβράνης στον τιμώμενο από τον Πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ.
Ομιλία του τιμώμενου γλύπτη Takis.

DIDÉE.GR