Quantcast
ukraine war banksy postage stamp fck ptn

Η Ουκρανία εκδίδει γραμματόσημο με ένα συμβολικό έργο τέχνης του Banksy

Το φθινόπωρο του 2022, ο street artist Banksy πήγε στην Ουκρανία, όπου ζωγράφισε επτά τοιχογραφίες σε μια σειρά από κτίρια τα οποία είχαν καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Μία από αυτές —στο πλάι ενός βομβαρδισμένου κτιρίου— έγινε γραμματόσημο χάρη στην Ukrposhta, την εθνική ταχυδρομική υπηρεσία της Ουκρανίας.

Η τοιχογραφία απεικονίζει την κλασική ιστορία του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, με ένα νεαρό αγόρι να κερδίζει έναν αγώνα τζούντο (αγαπημένο χόμπι του Βλαντιμίρ Πούτιν) εναντίον ενός ενήλικα – μια σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα εδάφη της Ουκρανίας.

Η Ukrposhta κυκλοφόρησε το γραμματόσημο με την εικόνα του Βρετανού καλλιτέχνη και τις λέξεις FCK PTN! για να σηματοδοτήσει τον έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το έργο τέχνης, το οποίο είναι μια αλληγορία της νίκης της Ουκρανίας στη Ρωσία, σχεδιάστηκε από τον Banksy στον τοίχο ενός κατεστραμμένου σπιτιού στην Borodyanka.

Τα γραμματόσημα φέρουν τις λέξεις FCK PTN! με κυριλλικά γράμματα –το αλφάβητο που χρησιμοποιούν οι σλαβόφωνοι– στην κάτω αριστερή γωνία.

“Πιστεύουμε ότι το ουκρανικό γραμματόσημο “FCK PTN!” θα είναι προφητικό”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ukrposhta, Igor Smelyanskyi.

ukraine stamp fck ptn dezeen banksy

“Όταν η ομάδα μας εργαζόταν για τον σχεδιασμό του γραμματοσήμου για την επέτειο του πολέμου με τη Ρωσία, θέλαμε το σχέδιο να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα όλων των Ουκρανών – την επιθυμία να νικήσουμε τον εχθρό και τελικά να τον βάλουμε στο έδαφος “, είπε ο ίδιος στο Dezeen.

Τα πρώτα φύλλα γραμματοσήμων αποκαλύφθηκαν στο κεντρικό ταχυδρομείο του Κιέβου. Κάθε γραμματόσημο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή επιστολής βάρους έως 50 γραμμαρίων εντός της χώρας. Συνολικά, η Ukrposhta έχει κυκλοφορήσει 250.000 φύλλα των έξι γραμματοσήμων.

banksy ukraine stamp

Ένα ποσοστό από κάθε πώληση θα δωρίζεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Φωτογραφίες |  Shutterstock

Source | Uncrate, Dezeen

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR