Quantcast

Kapani Project 2017: Ένας διαφορετικός θεσμός σε μια γειτονιά με ιστορία

Γράφει η Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία – Όλγα Κοτλίδα

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, το Kapani Project, επιστρέφει σε ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της Θεσσαλονίκης, για να αφήσει την πιο δημιουργική, πολιτιστική και εικαστική γεύση. Σε μια αγορά ιστορική για την πόλη.

Είναι μερικά σημεία που, όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο διαφορετικά, είναι λίγο πιο σπάνια από κάποια άλλα. Είναι μερικοί χώροι που δεν αποτελούν απλά «χώρους», γιατί από πίσω τους «ηχεί» μια τεράστια ιστορία όπου έδρασαν πολιτισμοί, κουλτούρες, ιδέες, έδρασαν άνθρωποι! Είναι μερικά μέρη που ακόμα και τίποτις να μην συμβαίνει εκεί, μόνο και μόνο με μία απλή περιδιάβαση θα αντιληφθείς και θα νιώσεις μία αύρα, μία ενέργεια, μία δράση, μια κινητοποίηση που καλά κρατεί από τα παλιά. Εκεί λοιπόν που το παλιό συνενώνεται με το νέο, εκεί που το σύγχρονο συνομιλεί με την παράδοση και τις ρίζες του, εκεί που δύο κόσμοι συνομιλούν και επικοινωνούν κάτω από τη στέγη μιας Αγοράς.

Σε αυτήν την Αγορά λοιπόν το Kapani Project δρα και μεταφέρει τη δυναμική του. Ένα πολύ όμορφο ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων σε συνδυασμό με τις τέχνες. Είναι μια βόλτα στην ιστορική κεντρική αγορά της πόλης, το “Καπάνι”, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016. Εδώ οι άνθρωποι της αγοράς γίνονται ένα με τους ανθρώπους των εικαστικών τεχνών και της μουσικής. Εδώ η ομάδα του “Kapani Project” σας υποδέχεται για μια αξέχαστη εμπειρία με άξονες τον πολιτισμό, την κοινωνική επαφή, την γνωριμία με τις πιο ξεχωριστές γωνιές και την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης. Το “Kapani Project” αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και κάθε Οκτώβριο θα μας θυμίζει… πως το αστικό περιβάλλον περιλαμβάνει αυθεντικές γειτονιές, που αξίζει να ζωντανεύουν και να αναβιώνουν.

ΖΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
4 Oκτώβρη 2017 // Αγορά Καπάνι
Από τις 00.01 έως τις 23.59

Το Καπάνι Project είναι …

Το Καπάνι Project είναι ένα project που αγκαλιάζει την πόλη, την προσκαλεί σε ένα υπερθέαμα με μουσική, Performancers, εικαστικά, κινηματογράφο και θέατρο, την βάζει σε μια διαδικασία εξέλιξης επενδύοντας στο πιο ιστορικό σημείο του κέντρου της, στην Αγορά Καπάνι.Ένα Φεστιβάλ μουσικής, επιτελεστικών και παραστατικών τεχνών (χορός, θέατρο κλπ) που θα πραγματοποιηθεί στο Καπάνι την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ και αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος των φετινών Δημητρίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα στενά τις Αγοράς και στις δύο μουσικές σκηνές που θα εγκατασταθούν ειδικά για το Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν καλλιτεχνικά δρώμενα που θα εμπνέονται, εν πολλοίς, από την ιστορία και την παράδοση της αγοράς και θα σκιαγραφούν μία προοπτική για το μέλλον της, όλα με σεβασμό στη σύγχρονη όψη και καθημερινότητα του Καπανίου.

Το Καπάνι Project είναι ξεχωριστό …

Το Καπάνι Project είναι ξεχωριστό γιατί εμπνέεται από το ίδιο το αστικό περιβάλλον και φέρνει τις τέχνες εκεί όπου δεν θα τις συναντούσαμε ποτέ, στο φυσικό τους περιβάλλον, εκεί που η ζωή τρέχει. Είναι ξεχωριστό γιατί… λαμβάνει χώρα στην ιστορική αγορά Καπάνι και συμβαίνει ενώ η αγορά είναι ανοιχτή και έτσι προσελκύει περαστικούς και μη γνώμονες για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ. Επίσης είναι ανοιχτό για το κοινό και χωρίς είσοδο.

Τo Καπάνι Project φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναζήτηση μιας νέας, σύγχρονης ταυτότητας για την αγορά ώστε να την επαναφέρει στο επίκεντρο και να την αναδείξει σε κομβικό σημείο για την εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο διατήρησης της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στην καλλιτεχνική έκφραση και τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Kapani Project στήνει ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό πείραμα όπου ο επισκέπτης – θεατής γίνεται μέρος του σκηνικού και της πλοκής. Σε μία γιορτή που υπόσχεται να αλλάξει τη ρουτίνα μία συνηθισμένης ημέρας με κίνηση, έκφραση, λόγο και μουσική. Σε μία δράση που προσπαθεί, άλλοτε απλά κι αυθεντικά, άλλοτε αιχμηρά κι εμφατικά να μιλήσει στην ψυχή και το νου μας.

Mία καινούργια θεματική ή νέα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο 2ο Κapani Project …

Mία καινούργια θεματική ή νέα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο 2ο Κapani Project είναι η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια νέα κεδοχή συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και φυσικά η σχέση που έχει αναπτυχθεί με την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Γενικότερα, το 2ο Kapani Project… έρχεται με περισσότερες δράσεις, περισσότερη ενέργεια και περισσότερα σχέδια για τα επόμενα που θα προκύψουν.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης η περιοχή αναβιώνει με …

Στα πλαίσια της διοργάνωσης η περιοχή αναβιώνει με τις μουσικές από τα τρία stages που θα στηθούν και θα δώσουν ατμόσφαιρα ξεχωριστή, με τις Performances που είναι εμπνευσμένες από την αγορά, τους ανθρώπους της και την καθημερινότητα τους σε αυτή, με την παρουσία των επισκεπτών καινούριων και παλιών, που θα αφήσουν σίγουρα το στίγμα τους ως κομμάτι του Kapani Project

Η ιδέα για μία τέτοια διοργάνωση πηγάζει …

Η ιδέα για μία τέτοια διοργάνωση πηγάζει από τον Κωνσταντίνο Τίκη, που θέλησε να κάνει κάτι διαφορετικό στην πόλη, με ελεύθερη είσοδο, ελεύθερες και εναλλακτικές δράσεις. Εκείνος συνθέτει κάθε χρόνο το Team και ξεκινά από την αρχή μια ιστορία… με happy end! Μία τέτοια διοργάνωση επίσης πηγάζει από… την ανάγκη της εξωστρέφειας αλλά και την συνεχόμενη θέληση να δημιουργήσουμε καινούργιες συνεργίες που έχουν ως στόχο να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους της πόλης μέσα από αυτή την γιορτή τέχνης. Η διάθεση, ακόμα να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι για τη πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων που καλούν και είναι ανοιχτοί σε όλους τους κατοίκους της πόλης αποτέλεσε ένα βασικό παράγοντα.

Η αφορμή για την έναρξη του Kapani Project …

Η αφορμή για την έναρξη του Kapani Project είναι σίγουρα η ανάγκη που έχει η πόλη για διοργανώσεις που αφορούν τους νέους, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να απευθύνονται σε όλα τα ηλικιακά group, καθώς επίσης και η τέχνη στο δημόσιο χώρο και πιο συγκεκριμένα σε αυτήν την αγορά που είναι πλημυρισμένη από μυρωδιές, γεύσεις και φωνές.

O στόχος …

O στόχος… να γίνει το Kapani Project η αρχή για μια διαφορετική φιλοσοφία από πλευράς ψυχαγωγίας στην πόλη, να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, να γίνει το αστικό γεγονός των τεχνών που θα ακολουθεί τις τάσεις της εποχής, αφομοιώνοντας δημιουργικά τα παλιά, γνήσια στοιχεία της. Όλοι μαζί, λοιπόν οι άνθρωποι της αγοράς, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν και οι επισκέπτες της να χαρούν και να απολαύσουν τη μοναδική αυτή ολοήμερη γιορτή. Ένα project που θα θέλαμε να συνεχιστεί για πολλά πολλά ακόμη χρόνια και γιατί όχι για πάντα. Να βοηθήσει την αγορά να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευημερεί κ μια φορά το χρόνο αυτή η αγορά να πάλλεται τριπλάσια απ το συνηθισμένο μέσω της τέχνης

“Πάμε βόλτα” στην πόλη με Thessaloniki Walking Tours…

Πάμε μια βόλτα με Thessaloniki Walking Tours, στην ιστορία της περιοχής, στα αρώματα (ή στις άγριες μυρωδιές των ψαριών και των κρεάτων), στους ήχους και στους ανθρώπους, που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη, συνεχίζοντας την παράδοση που πήραν από το χέρι του μπαμπά, του παππού ή του προπάππου. Με τον γαστρονομικό περίπατο μέσα στο Καπάνι, ουσιαστικά ανιχνεύουμε την αγορά μέσα στους αιώνες, τον χαρακτήρα και τις αλλαγές που έχουν συμβεί. Τι σημαίνει η λέξη Καπάνι; Ποιος την πρωτοσκέφτηκε; Τι ήταν αυτός ο χώρος κάποτε; Και τι σημαίνει για μια δυτική πλέον πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, να’ χει στα σπλάχνα της, το άρωμα της Ανατολής; Ο περίπατος μέσα στο Καπάνι, μοιάζει και είναι ατελείωτος, αφού διαρκώς εμπλουτίζεται με ιστορίες, παλιές και καινούργιες.

Για το Κapani Project,ο επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα;

Είναι στα σχέδια μας αλλά προς το παρόν όλη μας η προσοχή και ενέργεια διοχετεύεται στο project της Θεσσαλονίκης. Αναμένουμε τις 4 Οκτώβρη, το 2o Κapani Project και θέλουμε όλα να είναι τέλεια σε όλα τα επίπεδα. Ένα καλό project δεν έχει σύνορα, ταξιδεύει, συνομιλεί, επικοινωνεί και κυρίως όταν έχει δίπλα του ανθρώπους με ιδέες, δημιουργικότητα και όραμα δεν έχει να φοβάται τίποτα!!!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και το Kapani Project

https://www.facebook.com/kapaniproject/

https://www.facebook.com/events/315589272228567/

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR