Quantcast

Ο Γιώργος Πολίτης μιλά για ακουαρέλα

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καρσιώτη

H 4η έκδοση της έκθεσης “Watercolor International” αποτελεί πλέον γεγονός, με διεθνείς συμμετοχές και καλλιτέχνες ειδικούς στην τέχνη και τεχνική της ακουαρέλας. Ακουαρέλα ή αλλιώς η τέχνη της υδατογραφίας… ή αλλιώς η τέχνη που θα ενώσει για μια ακόμη φορά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, στην Θεσσαλονίκη.

Έρχεται η 4η έκδοση της έκθεσης “Watercolor International” που θα λάβει χώρα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου. Διεθνείς καλλιτέχνες, ειδικοί στην τέχνη και τεχνική της ακουαρέλας θα δώσουν το παρόν μέσα από τα έργα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς θα επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη για να τους γνωρίσουμε μέσα από workshops, επιδείξεις, παρουσιάσεις και special events.

Πάνω από εκατό συμμετοχές από διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου θα μετρήσει η συγκεκριμένη έκθεση, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται στον απόλυτο πολιτιστικό και εικαστικό προορισμό με μία έκθεση στην οποία ο διάλογος, ο πλουραλισμός, η καλλιτεχνική κινητικότητα και η κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτιστικών φαινομένων πρωταγωνιστούν.

Ο Γιώργος Πολίτης, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς, διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) 2009 – 2015, είναι μέλος πολλών ενώσεων, μεταξύ των οποίων οι Royal Institute of Painters in Watercolours (RI, Αγγλία), American Watercolor Society (AWS, ΗΠΑ), Institut des Arts Figuratifs (IAF, Καναδάς), Hilliard Society (HS, Αγγλία), Arizona Watercolor Association (AWA, ΗΠΑ), North East Watercolor Society (NEWS, ΗΠΑ) και έχει εκθέσει και διακριθεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Όπως σημειώνει και ο ίδιος για την Watercolor International IV”

«Η πρώτη ιδέα μιας διεθνούς έκθεσης ακουαρέλας στην Ελλάδα σχεδιάστηκε το 2009 στον Καναδά, σε ένα συμπόσιο ακουαρέλας όπου συμμετείχα. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση “Watercolor International” πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2012. Συμμετείχαν 30 καλλιτέχνες. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη έκδοση “Watercolor International II” και το 2016 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς η 3η έκδοση της “Watercolor International”. Τώρα, το 2018, έχουμε την τιμή να πραγματοποιήσουμε την 4η έκδοση “Watercolor International IV” με κορυφαίους ζωγράφους ακουαρέλας, γνωστούς στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο.»

Πόσο σημαντικό είναι να συναντιούνται περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη;

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Ο κόσμος της υδατογραφίας είναι ιδιαίτερος. Είναι ένα μέσο όπως τα άλλα, αλλά έχει και ιδιαιτερότητες όπως η διαφάνεια και η χρήση του χαρτιού. Επίσης είναι το πιο προσιτό μέσο στο κοινό, καθώς είναι αυτή γνώρισαν όλοι στα μαθητικά χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μια άνθιση των υδατομέσων και της ακουαρέλας. Εμείς έχουμε τη χαρά να συναντιούνται εδώ οι καλύτεροι, οι πιο γνωστοί υδατογράφοι από τον κόσμο. Η επιλογή τους έχει γίνει με αυστηρά κριτήρια που έχουν να κάνουν με την προσφορά τους στο χώρο της υδατογραφίας, το βιογραφικό, τις αναγνωρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις, τις δημοσιεύσεις σε βιβλία και περιοδικά κ.α. Πόσοι συμμετέχουν.

Ποιοί φιλοξενούνται στην έκθεση;

Τα έργα εκατόν είκοσι εικαστικών θα έχει την ευκαιρία να δει ο επισκέπτης της έκθεσης. Πρόεδροι των μεγαλύτερων διεθνών ενώσεων υδατογραφίας όπως οι Antonio Masi (AWS), Rosa Sepple (RI), Amit Kapoor (IWS India), Pablo Ruben Lopez (IWS Spain), Richard Price (NEWS), Ken Goldman (NWS), Hoshino Keiko (IWS Japan), Olga Litvinenko (IWS Russia). Μεγάλοι καλλιτέχνες που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν το παρόν της ακουαρέλας, όπως ο Frank Webb (ΗΠΑ) και ο Robert Wade (Αυστραλία), και οι δύο στην ένατη δεκαετία της ζωής τους και ακόμη ακμαίοι και παραγωγικοί. Σπουδαίοι και πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες όπως οι Dean Mitchell (ΗΠΑ), Angus Mc Ewan (Σκωτία), Ong Kim Seng (Σιγκαπούρη), Chris Krupinski (ΗΠΑ), Atanas Matsoureff (Βουλγαρία), Anne Mc Cartney (Καναδάς) και τόσοι άλλοι… Επίσης σημαντικό είναι ότι σε αυτήν την έκθεση θέση τιμώμενου θα έχει ο Andy Wood που διετέλεσε Πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Υδατογραφίας (Η.Β.) και δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή.  Στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν πολλοί εικαστικοί όπως Andy Evansen (ΗΠΑ), Anne Mc Cartney (Καναδάς), Sergey Temerev (Ρωσία), Gabriele Koenigs (Γερμανία), Anna Massinissa (Ιταλία), Ines Monteiro (Πορτογαλία), Victoria Grigorieva (Ουκρανία) και πολλοί ακόμη. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα θα ζωγραφίσουν μπροστά στο κοινό την Τρίτη 27/11 (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης 6 – 8.30μμ) και την Τετάρτη 28/11 (Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (6-9 μμ).

H ακουαρέλα είναι η μεγάλη σου αγάπη;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά με την υδατογραφία πριν από εικοσιπέντε χρόνια. Με τράβηξε σε αυτήν η διαφάνεια και η καθαρότητά της. Σταδιακά άρχισα να νιώθω την ανάγκη να χρησιμοποιήσω κι άλλα μέσα, χωρίς να απομακρυνθώ από αυτήν. Έτσι συνέχισα με τα μεικτά υδατομέσα (χρήση μελανιών, τέμπερας, κολάζ κλπ). Σήμερα πλέον χρησιμοποιώ όλα τα παραπάνω εξίσου, ανάλογα με το θέμα και τη διάθεσή μου.

Πόσο δύσκολο είναι να επιμεληθείς μία έκθεση με τόσες πολλές συμμετοχές;

Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί πρέπει να πεισθούν όλα αυτά τα πολύ σημαντικά ονόματα να συμμετάσχουν σε μια έκθεση σαν αυτήν. Η πρώτη φορά, το 2012, είχε πολλές δυσκολίες και λίγες σχετικά συμμετοχές. Όταν όμως ήταν πλέον φανερό σε όλους ότι η έκθεση τηρούσε τις νόρμες μιας σχετικής έκθεσης σε διεθνές επίπεδο και αντιμετώπιζε καλλιτέχνες, έργα και κοινό με τη δέουσα σοβαρότητα… τότε οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ήθελαν να πάρουν μέρος σε μια έκθεση που πλέον είναι σημείο αναφοράς για την υδατογραφία στην Ευρώπη. Και πάλι βέβαια είναι πολύ δύσκολη η διοργάνωση, καθώς πρέπει να συγκεντρωθούν τα έργα, να γίνουν κορνίζες, να σχεδιαστεί ο κατάλογος.

Το όραμα σου για αυτήν την σπουδαία εικαστική ενέργεια;

Απλά να συνεχίσει να πραγματοποιείται, να συγκεντρώνει εξαιρετικές συμμετοχές όπως και τώρα. Το σημαντικότερο είναι να αποτελέσει λόγο για να γνωρίσει  περισσότερο ο κόσμος την υδατογραφία με τις πολλές σύγχρονες εκφράσεις της.


Watercolor International IV
Εγκαίνια: 26 Νοεμβρίου στις 19.00
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Διάρκεια έκθεσης: 26/11-21/12
Ώρες και μέρες προσέλευσης: Κυριακή-Παρασκευή 9.00-14.00

More Stories
https hypebeast.com image 2024 07 03 louis vuitton mens fw 2024 campaign 2 (1)
Louis Vuitton FW24
DIDÉE.GR