Quantcast
ΈΞΟΔΟΣ

«ΈΞΟΔΟΣ 1826»: Πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα

Γράφει η Κατερίνα Καρσιώτη

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Διαβάσαμε, ακούσαμε και τώρα αναμένουμε μια ταινία που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις κινηματογραφικές αίθουσες με Πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου στο Αλκυονίς, στην Αθήνα και έπειτα στη Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου στο Κολοσσαίον. Γίνεται λόγος φυσικά για μια ολοκαίνουργια δουλειά του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα και την ταινία «ΈΞΟΔΟΣ 1826». Εκεί που η ιστορία, τα ανθρώπινα αποτυπώματα, η εθνική μνήμη και η συλλογικότητα έρχονται με μοναδικό τρόπο να συνδιαλεχθούν με το σύγχρονο σκηνικό και το σύγχρονο άνθρωπο.

Η ταινία «ΈΞΟΔΟΣ 1826» αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και τη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σόμπολη και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους κατατάσσονται οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Εύλογο είναι να αναφέρουμε ότι σχετικά με την υπόθεση του έργου, ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει και άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι, συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στην ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι με την βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα και άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι, προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, το Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα οι γυναίκες του χωριού προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος φρούραρχος της Άρτας, Ν. Σερβάν, ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Μία ταινία που αφορά όλους με γνώμονα την ιστορία, την ανθρώπινη μνήμη, τα γεγονότα. Μία ταινία που θα μας μεταφέρει στο τοτινό περιβάλλον του 1826, στον αγώνα, στις δυσκολίες και στις ηρωικές μορφές. Η ταινία «Έξοδος 1826» στις κινηματογραφικές αίθουσες για να ανατρέξει, να αναμετρηθεί με το παρελθόν, να θυμίσει και να καταστήσει σαφές για άλλη μια φορά ότι η ελευθερία αποτελεί το μοναδικό συστατικό για μια κοινωνία που οδεύει σωστά, που μπορεί να κατακτήσει, που μπορεί να συνεχίσει.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία θα βρείτε στο Facebook, ενώ παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τα δύο trailers.

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ:
Αθήνα: Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 19.00, στον Κινηματογράφο Αλκυονίς (New Star Art Cinema).
Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, Κινηματογράφος Κολοσσαίον. Η ώρα θα ανακοινωθεί προσεχώς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής
Εικονοληψία: Παναγιώτης Κράββαρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Φλέγγας
Script: Κλειώ Λιάβα
Σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα
Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Κανάρης Κεραμάρης
Επεξεργασία παραδοσιακών: Πάνος Κοσμίδης
Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιξάζ – sound design: Κρίτωνας Κιουρτσής, Μυρτώ Χατζηανδρέου
Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης
Graphics design: Δημήτρης Παγιάντζας – locolime
Επεξεργασία εικόνας – coloring: Γιώργος Φλέγγας
Doublage: Media world – Γιώργος Σινιόσογλου
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης
Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά
Βοηθοί μακιγιάζ: Αθανασία Μιχαλάκη, Δήμητρα Παπαδοπούλου
Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη
Auxiliary staff: Δημήτρης Κουτσιμανής
Διδασκαλία τουρκικών: Γιώργος Σινιόσογλου, Αιμίλιος Μαντάς
Διδασκαλία βλαχικής: Γεράσιμος Γεράσης
Διαδασκαλία ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος
Trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Trailer 2: Γιώργος Φλέγγας
Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου
Παραγωγή: Aratos Films
Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Νίνα Μυλωνά, Βασιλική Γραικού, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πεΐτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Βασίλης Βεργινάδης, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Αριστείδης Σιναπίδης, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Βάιος Λιάππης, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος. Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Τσιορμπατζής, Βασίλης Πεΐτσης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ρέλλος, Βασίλης Δεληλάμπου, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Βασιλειάδης, Γιώργος Μυλωνάς, Τάρια Ματθαιοπούλου, Γιώργος Μίτιγκας, Γρηγόρης Σωτηριάδης.

More Stories
LV Deep Time
Deep Time High Jewelry: 50 νέα κομμάτια στη συλλογή κοσμημάτων της Louis Vuitton
DIDÉE.GR