Quantcast

Κάμερες παρακολούθησης και δορυφορικά πιάτα από τον καλλιτέχνη Jakub Geltner

Ο καλλιτέχνης Jakub Geltner εγκαθιστά κάμερες παρακολούθησης και δορυφορικά πιάτα σε εξωτερικούς χώρους. Από μακριά το έργο του Jakub Geltner μοιάζει με σμήνος πουλιών ή γλάρων που συγκεντρώθηκαν για συνεργατικούς σχηματισμούς ή για ανάπαυση, ακριβώς κάτω από μια αερογέφυρα. Όταν όμως κανείς παρατηρήσει από πιο κοντά, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για πουλιά, αλλά μάλλον για κάμερες παρακολούθησης και δορυφορικά πιάτα. Η σειρά των έργων αυτών λοιπόν ονομάστηκε “Nest”, και όχι τυχαία.

Η πιο πρόσφατη εγκατάσταση του Geltner έχει τίτλο “Nest 05” και παρουσιάστηκε το 2015 στο Sculpture by the Sea, στο Aarhus της Δανίας. Η εγκατάσταση, η οποία καλύπτει μια έκταση βράχων, εξερευνά την έννοια της εποπτείας σε γαλήνιους και ήρεμους χώρους, στους χώρους που επιδιώκουμε να βρεθούμε όταν θέλουμε ψάχνουμε καταφύγιο.

Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Πράγα και ασχολείται με την εγκατάσταση αυτών των έργων από το 2011. Για τη διεκπεραίωση του έργου του, φέρνει σε επαφή ομάδες τεχνολογικού εξοπλισμού οι οποίες καταπιάνονται με την παρατήρηση και την μετατροπή των έργων σε εστιακό σημείο για τον θεατή. Εντός των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, τα έργα του έχουν τοποθετηθεί σε ένα πρώην δημοτικό σχολείο, σε μια πρόσοψη εκκλησίας, σε μια προκυμαία αλλά και στη δομή του σκελετού του πρώην KV KSC (πρώην Περιφερειακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας).

Geltner_01

Geltner_02

Geltner_03

Geltner_04

Geltner_05

Geltner_06

Geltner_07

Geltner_10

Geltner_14

More Stories
cq5dam.web.1280.1280 (5)
Miu Miu x Church’s
DIDÉE.GR