Quantcast
436177 (1)

Ο σχεδιαστής Julien Dossena συναντά τον Jean Paul Gaultier στη συλλογή FW23

Ο Γάλλος σχεδιαστής Julien Dossena είναι ο σχεδιαστής πίσω από τη συλλογή υψηλής ραπτικής για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 του οίκου Jean Paul Gaultier.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία επηρεασμένα από τον Paco Rabanne στη χειμωνιάτικη συλλογή. Ο ίδιος ο Gaultier γνώριζε τον σχεδιαστή και επιπλέον μεγάλωσε σε μια εποχή κατά την οποία διαμορφώθηκε από τα σχέδιά του.  Η επιρροή σε αυτή τη συλλογή όμως ενισχύθηκε και από τη παρουσία του σχεδιαστή Julien Dossena, τον οποίο ο Gaultier πλησίασε λόγω της δουλειάς του για τον οίκο Paco Rabanne, του οποίου είναι δημιουργικός διευθυντής από το 2014. “Σέβεται το στυλ του Paco Rabanne… Αλλά βάζει και τον δικό του χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς περίμενα και τελικά πήρα από εκείνον”, λέει ο Gaultier.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

“Αυτό που πάντα με εκπλήσσει κοιτάζοντας τη δουλειά του Jean Paul Gaultier είναι ότι εστιάζει στους ανθρώπους και εκφράζει προσωπικότητες.”,  λέει με θαυμασμό ο Julien Dossena. Η αντίδρασή του στην πρό(σ)κληση να σχεδιάσει τη συλλογή του Gaultier ήταν ενθουσιασμός. Συγκεκριμένα την χαρακτήρισε μια σούπερ συναρπαστική πρόταση στην οποία απάντησε θετικά και την οποία ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο αλτρουιστικές χειρονομίες, μιας και δίνει σε δημιουργούς την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα ατελιέ ραπτικής του Gaultier – που επαινούνται για δεκαετίες ως από τα καλύτερα στον κόσμο. Ο Dossena είναι ο πέμπτος σχεδιαστής που αναλαμβάνει το αντίστοιχο εγχείρημα μετά τους: Chitose Abe, Glenn Martens, Olivier Rousteing, Haider Ackermann.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

“Η μόδα πάντα εξελίσσεται, αλλάζει και γι’ αυτό μου αρέσει να μεταμορφώνομαι, κάτι που πετυχαίνω με τις συνεργασίες με διαφορετικούς δημιουργούς. Αυτό είναι πολυτέλεια. Είμαι τυχερός και με κάνει περήφανο.”, λέει ο Gaultier.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

Ο Dossena αναφέρει ότι γενικότερα στη δουλειά του επηρεάστηκε εμμέσως απο τον Gaultier μιας και εκπαιδεύτηκε από τον Nicolas Ghesquière (ο οποίος ξεκίνησε από τον Gaultier) στους οίκους Balenciaga και Louis Vuitton. “Ανέφερε συχνά την περίοδο που εργαζόταν στον οίκο Gaultier. Σχετικά με τον τρόπο που έμαθε τη δουλειά, τη γενναιοδωρία και την ελευθερία που βίωνε. Αλλά το ένα πράγμα που έμαθε δουλεύοντας εκεί είναι η σημασία της ειλικρίνειας και η πίστη στην ιδέα μέχρι το τέλος”.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

Η συλλογή Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2023 έχει επιρροές από παλιές συλλογές Gaultier, όπως η συλλογή του Chic Rabbis για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 1993, μια αμφιλεγόμενη επίδειξη εμπνευσμένη από την εβραϊκή παράδοση για την οποία οι περισσότεροι σχεδιαστές μιλούν με ενθουσιασμό. Άλλες αναφορές προέρχονται από τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 1988 με σάλια δεμένα γύρω από σακάκια αλλά και το διάσημο φόρεμα Barbes με το κωνικό στήθος του Gaultier από το 1984. “Είχα πολύ υλικό και την ίδια στιγμή πολλή δουλειά για να διαλέξω σε τι θα ήθελα να βασιστώ.”, λέει ο Dossena.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

“Αυτό που με εντυπωσιάζει κοιτάζοντας τη δουλειά του Jean Paul είναι ότι μιλάει για ανθρώπους και εκφράζει προσωπικότητες που δεν είχαν ποτέ εκφραστεί στο χώρο της μόδας. Γι’ αυτό ήθελα να έχω διαφορετικούς τύπους χαρακτήρων σε όλη τη συλλογή – για να αποτίσω φόρο τιμής, με τον καλύτερο τρόπο, σε όσους περισσότερους μπορώ.”, προσθέτει ο Dossena.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

Το background της συλλογής είναι οι παρισινοί δρόμοι. Τα σύνολα έχουν ονομασίες από περιοχές του Παρισιού ή σταθμούς του μετρό, ενώ η σχεδιαστική τους φιλοσοφία έχει κάτι από την αισθητική του Gaultier, ασφαλώς την ταυτότητα του Dossena και κάπου εκεί αναμειγνύεται και η κληρονομιά του Paco Rabanne. Είναι μια εκπληκτική συλλογή που προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού από όλους – ιδίως τον ίδιο τον Gaultier.

Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23 Julien Dossena Jean Paul Gaultier FW23

Ο Gaultier δεν είχε δει κανένα κομμάτι της συλλογής εκ των προτέρων. Η εικόνα του για τη συλλογή ήταν μόνο αυτή που είχε αποκομίσει από τις συνομιλίες που είχε με τον Dossena. “Τον άφησα ελεύθερο να με εκπλήξει. Αυτή είναι η απόλαυση μου, ειλικρινά. Συνδύασε διαφορετικές συλλογές μαζί – αλλά στο τέλος είναι κάτι το συνολικό. Είναι κάτι που δείχνει ένα άλλο όραμα. Άρα το μυστικό είναι η ελευθερία”.

Source | Another Mag

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR