Quantcast
KINFOLK 03KINFOLK 03 163 col 1200x1800 (1)

Filippa K: Effortless σκανδιναβικός μινιμαλισμός από το 1993

Με αυτή την πρόταση να περιγράφει το Filippa K bio στο instagram, το brand με έδρα τη Σουηδία γιορτάζει τα 30 του χρόνια.

Filippa K 30 Years

Πριν το σκανδιναβικό στυλ γίνει συνώνυμο του μινιμαλισμού και της ανεπιτήδευτης κομψότητας, υπήρχε η Filippa K. Ιδρύθηκε το 1993 από τους: Filippa Knutsson, Karin Hellners και Patrik Kihlborg και από το ξεκίνημα ακόμη εστίασαν στον σχεδιασμό απλών, καλοσχεδιασμένων ενδυμάτων που προορίζονταν για τον σύγχρονο άνθρωπο, ενώ αποτέλεσε απαρχή για τη διαμόρφωση του στυλ Scandi – ένα στυλ που διαρκώς κερδίζει έδαφος. Απόδειξη αποτελεί όχι μόνο η πληθώρα των brands με έδρα τη Στοκχόλμη και τη Κοπεγχάγη, που δημιουργήθηκαν από τότε και μετά, αλλά και η αποδοχή του στυλ αυτού τόσο από τις χώρες των ιδρυτών όσο και σε όλο τον κόσμο.

Η Filippa Knutsson μεγάλωσε στο Λονδίνο και εργάστηκε για πολλά χρόνια για το denim brand του πατέρα της, Gul & Blå, αλλά όπως έχει η ίδια πει δεν ήταν καθόλου το στυλ της. “Ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που λαχταρούσα προσωπικά”, εξηγεί.

Το όραμα της Filippa Knutsson για μια απλή, διαχρονική και βιώσιμη γκαρνταρόμπα είναι τόσο επίκαιρο σήμερα όσο ήταν και όταν ξεκίνησε το brand τη δεκαετία του ’90. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ της εταιρείας συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουν το κλασικό στυλ μέσα από έναν προοδευτικό φακό με προσεγμένη δεξιοτεχνία και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Filippa K 30 Years

Το πρώτο hit του brand ήταν τα stretch jeans — τα skinny jeans πριν από την έλευση των skinny jeans. “Εκείνη την εποχή μιλούσαμε για capsule wardrobes, για τη σημασία του να έχουμε λιγότερα ρούχα, με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε πολλές εμφανίσεις. Υπάρχει μια διαχρονικότητα σε αυτό που κάνουμε και νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο επικαίρο όσο περνάνε τα χρόνια.”, έχει πει η Knutsson.

Αυτό που διέκρινε τον μινιμαλισμό της Filippa K ήταν η ενέργεια της Knutsson:  “Για μένα, δουλειά και προσωπική ζωή με έναν τρόπο αναμειγνύονταν. Χρησιμοποιούσα τον εαυτό μου ως αναφορά στη δουλειά μου και τη δουλειά ως αναφορά στη ζωή μου.” Όταν τα όρια θόλωσαν πάρα πολύ, η Knutsson υποχώρησε το 2011, αν και παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενώ η συλλογή του φθινοπώρου του 2018 είναι η πρώτη της από τότε που επέστρεψε.

Filippa K 30 Years

Για να γιορτάσει την τρίτη δεκαετία ζωής του, το σκανδιναβικό brand συνεργάστηκε με τον Σουηδό φωτογράφο και καλλιτέχνη J.H. Engström σε ένα βιβλίο περιορισμένης έκδοσης με τίτλο It’s Been 30 Years.

Filippa K 30 Years

Η Liisa Kessler, Creative Director της Filippa K από τον Ιανουάριο του 2022, εξηγεί ότι μεγάλο μέρος της έμπνευσης για το βιβλίο -το οποίο περιέχει πληθώρα φωτογραφιών με θέμα νεκρή φύση και ρούχα ή αξεσουάρ του brand αλλά και αδημοσίευτες φωτογραφίες από το αρχείο του Engström- αποτέλεσε το ξεκίνημα και η εξέλιξη του brand τη δεκαετία του ’90 αλλά και το φωτογραφικό λεύκωμα των Σουηδών φωτογράφων Anders Petersen & JH Engström From Back Home, ένα βιβλίο-εξερεύνηση στις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας μέσα από φωτογραφίες στα μέρη και τους χώρους που τους διαμόρφωσαν.

Filippa K 30 Years

Η έκδοση It’s Been 30 Years συγκεντρώνει χαρακτηριστικά στοιχεία τόσο της Σουηδίας όσο και της Γαλλίας, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα την πορεία του brand.

Filippa K 30 Years

Sources | olivermartinphoto, Wallpaper Mag, VOGUE, The Glass Magazine

DIDÉE.GR