Quantcast
evaggelia koutsovoulou
evaggelia koutsovoulou

#Prototypes: Ευαγγελία Κουτσόβουλου

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Ευαγγελία Κουτσόβουλου, ιδρύτρια Daphnis and Chloe.


Η επαγγελματική σου εξέλιξη είναι αμιγώς προσωπική επιλογή και όχι προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σπουδών. Τί σε οδήγησε στη δημιουργία δικής σου εταιρείας;

Έφυγα από την Ελλάδα μόλις τελείωσα το σχολείο και πήγα στην Ιταλία. Πάντα ήθελα να εργαστώ ως δημοσιογράφος, οπότε ολοκλήρωσα τη Φιλοσοφική και εργάστηκα εκεί για κάποια χρόνια. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα βίωσα μία προσωπική αναζήτηση. Συλλογίστηκα ειδικότερα τι κάνω με την επαγγελματική μου πορεία και γενικότερα τι κάνουμε στη ζωή μας με τις ευκαιρίες που δίνονται. Από τη μία πλευρά  συνειδητοποίησα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα μικρή -συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες- όσον αφορά τις υποδομές και την εξέλιξη σε πολλούς τομείς της αγοράς. Από την άλλη όμως, η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είναι ο φυσικός της πλούτος. Διαθέτει τεράστια βιοποικιλότητα και περιοχές με διαφορετικά μικροκλίματα στα οποία αναπτύσσονται φυτά σε καλύτερες συνθήκες από οπουδήποτε αλλού.

Κάθε φορά που επέστρεφα από διακοπές στην Ελλάδα, έπαιρνα μαζί μου διάφορα βότανα. Για παράδειγμα, ρίγανη που μάζευε η γιαγιά μου στο βουνό στο χωριό ή θυμάρι από τα Κύθηρα ή την Πάργα, και οι Ιταλοί φίλοι μου ξετρελαίνονταν. Ήταν έκπληξη για εμένα καθώς εκείνοι έχουν υψηλή διατροφική κουλτούρα και παράδοση στο φαγητό και την πρώτη ύλη. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια. Επικοινώνησα με μία φίλη-ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να με κατευθύνει να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα ελληνικά βότανα. Μέσα από μελέτη διαπίστωσα ότι πράγματι πολλές ποικιλίες μεσογειακών βοτάνων μαγειρικής είναι ποιοτικά ανώτερες στην Ελλάδα, λόγω των κλιματικών συνθηκών. Έτσι άρχισε να γεννιέται η ιδέα της επιχείρησης.

Ταξιδεύεις με στόχο την ανακάλυψη νέων συνεργατών, νέων βοτάνων, νέων εμπειριών γεύσεων. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια αναζητήσεων, επαναπαύεσαι;

Η πρώτη ύλη στην ποιότητα που θέλουμε και αναζητούμε, δε βρίσκεται τόσο εύκολα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είτε καλλιεργούν βότανα ειδικά για εμάς είτε τα επεξεργάζονται βάσει συγκεκριμένων οδηγιών. Τείνουμε να έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες που εξελίσσονται. Ο στόχος είναι να φτιάχνουμε προϊόντα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο προέλευσης. Υπάρχει ένα κοινωνικό αποτύπωμα σε αυτές τις σχέσεις. Όταν κάποιος πληρώνεται σωστά για αυτό που κάνει και είναι περήφανος για τη δουλειά του, έχει κίνητρο να παραμείνει στον τόπο του.

Δεν επαναπαύομαι καθόλου. Άλλωστε αυτού του είδους οι δουλειές γίνονται περισσότερο απαιτητικές καθώς περνούν τα χρόνια. Το ξεκίνημα μας ήταν αρκετά δύσκολο με χαμηλό αρχικό κεφάλαιο και ιδιαιτέρως ασταθείς συνθήκες αγοράς. Σήμερα έχουμε ένα πολύ καλό δίκτυο συνεργατών και πελατολόγιο που εκτιμά τα προϊόντα μας. Η επιχείρηση ανθεί και έχουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε με έναν τρόπο πολύ δικό μας. Είναι ευτύχημα ότι είμαστε αυτόνομοι και δε στηριζόμαστε σε επενδυτές. Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε μία πολυεθνική, αλλά να είμαστε μία υγιή επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή απασχολούμε μόνιμα 5 εργαζόμενους και σύντομα περισσότερους.

Ποσότητα ή ποιότητα και γιατί;

Σε κάποιους τομείς ίσως συνυπάρχουν. Στον δικό μας τομέα υπάρχουν κάποια όρια που ορίζει η ίδια η φύση. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να αναπτύξουμε μία νέα καλλιέργεια, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 2 χρόνια για να φτάσει το φυτό στις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Δε θα θέσουμε ποτέ σε ρίσκο έναν συνεργάτη ζητώντας να αναπτύξει τρομερά την επιχείρηση του, να επενδύσει σε μηχανήματα και ούτω καθεξής για μεγαλύτερη παραγωγή. Επειδή κι εμείς αναπτυχθήκαμε σταδιακά με δικές μας δυνάμεις, πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή τη φιλοσοφία. Δίπλα σε εμάς έχουν αναπτυχθεί κάποιοι συνεργάτες που έχουν κοινή λογική. Έχουμε παραγωγούς που ξεκινήσαμε συνεργασία πριν από 7-8 χρόνια με μία παραγγελία 50-60 κιλών και τώρα βγάζουν τόνους. Έχουν βάλει την οικογένεια και όλο το χωριό να καλλιεργεί τοπικά προϊόντα, τα οποία ήταν «ξεχασμένα». Χτίζουμε από κοινού βάσεις με βιώσιμο πλάνο.

Ευαγγελία Κουτσόβουλου, ιδρύτρια Daphnis and Chloe

Η ιδέα του Κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού παραμένει σύγχρονη για εσένα;

Πάρα πολύ! Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρόνια που ήμουν στην Ιταλία, τα Σαββατοκύριακα συνηθίζαμε να μαζευόμαστε με φίλους σε σπίτι και να μαγειρεύουμε. Οπότε αυτό είναι κάτι που έχω «πάρει» μαζί μου από/προς την Ελλάδα. Οι φίλοι μου πάντα περιμένουν να μαζευτούμε στο σπίτι για φαγητό. Μαγειρεύω συχνά για 10-15 άτομα! Είναι μία κίνηση αγάπης. Το φαγητό όταν το κάνεις με αγάπη είναι πιο νόστιμο. Για μένα είναι μία ιεροτελεστία. Επιλέγω να ζω κοντά σε λαϊκή αγορά. Το Σάββατο θα πάω να ψωνίσω, θα δω τι έχει, τι μου αρέσει και μετά θα αποφασίσω τι θα μαγειρέψω.

Σκέφτεσαι το μέλλον; Θέτεις στόχους ή κυνηγάς όνειρα;

Πάντα σκεφτόμουν και σκέφτομαι το μέλλον. Μου αρέσει να λειτουργώ βάσει σχεδίου, μου δίνει κίνητρο. Βάζουμε κάποιους στόχους που ενδέχεται να εκπληρώσουμε νωρίτερα. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να θέσουμε τους επόμενους. Το μόνο που αλλάζει, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, είναι ότι με την εμπειρία μαθαίνω να θέτω πιο ρεαλιστικούς στόχους. Υπάρχουν νέα προϊόντα που θέλουμε να εντάξουμε που θα είναι νέες εμπειρίες!

Βεβαίως και κυνηγώ όνειρα. Η Daphnis & Chloe ήταν ένα όνειρο! Το format της επιχείρησης μας, όπως το σκεφτήκαμε, είναι τόσο ιδιαίτερο που ίσως αρκετοί περίμεναν να αποτύχει. Συνήθως λένε πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο. Όμως η διαδικασία που προτείνεται ταιριάζει στις αξίες μου; Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κάνεις αυτό που επιθυμείς.

Ευαγγελία Κουτσόβουλου, ιδρύτρια Daphnis and Chloe

Photography: Joseph Alexiadis

#Prototypesbydidee

More Stories
Cardinal Interior overview Credit Stephen Lister 1 1024x683 (1)
Cardinal: Ένα εστιατόριο όπου συνδυάζονται γαστρονομία με κουλτούρα και γεύση με τεχνική
DIDÉE.GR