Quantcast
a rest station on a mountaintop jumping house lab

To εντυπωσιακό μπρουταλιστικό δημιούργημα του Jumping House Lab στα βουνά της Κίνας

Σχεδιασμένο από το Jumping House Lab και τοποθετημένο ανάμεσα στα βουνά, κοντά στην πόλη Shaoxing της Κίνας, το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένας σταθμός ανάπαυσης για ποδηλάτες μιας και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο μιας ποδηλατικής πίστας.

Ο προαύλιος χώρος του κτιρίου διαθέτει έναν διάδρομο -ο οποίος φτάνει μέχρι την κορυφή του βουνού- κατάλληλο τόσο για parking ποδηλάτων όσο και για πεζοπορία.

a rest station on a mountaintop jumping house lab

Για να διασφαλιστεί ότι ο μεγάλος αυτός διάδρομος δε θα ήταν μονότονος, οι αρχιτέκτονες του Jumping House Lab τον σχεδίασαν με παραλλαγές στο μέγεθος, το ύψος και την κατεύθυνση. Κάθε στροφή στη διαδρομή υποδηλώνει μια αλλαγή στον “χαρακτήρα” του χώρου. Η κύρια είσοδος έχει τοποθετηθεί στη νότια πλευρά του κτιρίου. Μετά την πρώτη στροφή, ο χώρος μεταμορφώνεται σε έναν στενό διάδρομο ενώ ακολουθεί -μετά τη δεύτερη στροφή- μια μικρή ανοιχτή αυλή για ανάπαυλα.

Αμέσως μετά βρίσκονται οι σκάλες που οδηγούν στην κορυφή του πύργου, ύψους επτά μέτρων.

Στα μισά της σκάλας βρίσκεται ένα μικροσκοπικό μπαλκόνι, αρκετά μεγάλο για ένα άτομο.

a rest station on a mountaintop jumping house lab

“Μετά την επιθεώρηση της περιοχής καταλήξαμε διαισθητικά στο συμπέρασμα ότι πρέπει να χτίσουμε κάτι συμπαγές, σαν βράχο, που να “ριζώνει” στο βουνό, ενώ το ύφος του εσωτερικού χώρου θα θύμιζε στους επισκέπτες σπήλαιο.”, αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου.

Ως κύριο υλικό έχει χρησιμοποιηθεί το σκυρόδεμα, ενώ η επιλογή του ξυλότυπου από μπαμπού δεν έγινε μόνο λόγω της εύκολης διαθεσιμότητας του υλικού αλλά και επειδή η υφή που δημιουργείται από τον συγκεκριμένο τύπο ξύλου με τις αυλακώσεις δίνει το επιθυμητό ακατέργαστο αποτέλεσμα.

a rest station on a mountaintop jumping house lab

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω δυσχέρειας στην προσέγγιση της τοποθεσίας, η διαδικασία κατασκευής προσαρμόστηκε αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η ανάμειξη και η χύτευση του σκυροδέματος να γίνουν με το χέρι, ενώ η ολοκλήρωση του project έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα λόγω περιορισμένου χρόνου και προϋπολογισμού.

Γύρω από το κτίριο φυτεύτηκε κισσός Βοστώνης ώστε στο μέλλον να το περικυκλώσει και το κτίριο να προσομοιάζει περισσότερο με βράχο που αναδύεται από το έδαφος, λεπτομέρεια που σε συνδυασμό με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί παραπέμπει στην αισθητική των κινεζικών κήπων – όπως παραδέχονται οι αρχιτέκτονες.

“Ο σχεδιασμός αντανακλά την αγάπη μας για τους κινέζικους κήπους.” 

a rest station on a mountaintop jumping house lab a rest station on a mountaintop jumping house lab

Το κτίριο διαθέτει τρία μεγάλα ανοίγματα. Το πρώτο βρίσκεται στην κύρια είσοδο, το δεύτερο είναι ένα στενό, οριζόντιο παράθυρο στον τοίχο που οδηγεί στην αυλή, ενώ το τελευταίο είναι ένα μεγάλο άνοιγμα στην κορυφή, που βλέπει στα γύρω βουνά.

Το βράδυ, με τα φώτα αναμμένα, ο σταθμός γίνεται ένας λαμπερός πύργος.

a rest station on a mountaintop jumping house laba rest station on a mountaintop jumping house lab

Source | ArchDaily

More Stories
The Point Polzeath Cornwall by Koto hero 1024x663 (1)
To KOTO Design Studio και το εντυπωσιακό retreat στις ακτές της Κορνουάλης
DIDÉE.GR