Quantcast
tom donhou 1
tom donhou 1

#Prototypes: Tom Donhou

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Tom Donhou, Σχεδιαστής και κατασκευαστής χειροποίητων ποδηλάτων. 


Πολλοί άνθρωποι διαθέτουν το ταλέντο να αποτυπώνουν σε ένα σχέδιο ότι φαντάζονται. Στη δική σου περίπτωση το σχέδιο έρχεται στη ζωή με τη μορφή ποδηλάτου. Τί οδήγησε αυτή την επιλογή;

Από τη μία πλευρά, μπορώ να πω ότι ανέκαθεν μού άρεσε να δημιουργώ αντικείμενα και να σχεδιάζω. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να σπουδάσω σχέδιο. Από την άλλη, στην παιδική ηλικία μου περιτριγυριζόμουν από ποδήλατα. Ο πατέρας μου είχε ποδήλατο, ενώ σε εμένα αγόρασαν το πρώτο BMX στην ηλικία των 5. Γενικώς σε όλη μου τη ζωή υπήρχαν και υπάρχουν ποδήλατα. Οπότε αυτά τα δύο είναι μαζί μου όσο θυμάμαι τον εαυτό μου!

Σπούδασα βιομηχανικό σχέδιο και σχέδιο προϊόντων. Αφού πήγα στο Λονδίνο, ξεκίνησα την καριέρα μου ως σχεδιαστής διαφόρων αντικειμένων, όπως μπουκάλια αρωμάτων, παιχνίδια, δώρα Χριστουγέννων με ιδιαίτερη αντιληπτική αξία ενδεχομένως κ.α. Κάποια στιγμή στην πορεία αποφάσισα να παραιτηθώ από αυτή τη δουλειά και να ταξιδέψω με ποδήλατο. Από τη Μογγολία πήγα στη Σιγκαπούρη και για εννέα μήνες, μόνος μου, διέσχισα την έρημο της Κινέζικης επικράτειας. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού επανασχεδίαζα το ποδήλατο μου για να αποδίδει καλύτερα και μη έχοντας πολλά χρήματα στη διάθεση μου, επέλεξα να αγοράσω τα κατάλληλα εργαλεία για αυτό τον σκοπό. Έτσι αναγνώρισα το πάθος μου να κατασκευάζω ποδήλατα και αυτό ξεκίνησα να κάνω, μόλις επέστρεψα. Επιπλέον αυτή η εμπειρία με έμαθε να διαχειρίζομαι καλύτερα τα άγχη και τις δυσκολίες μίας νεοφυής επιχείρησης, αφού πλέον μπορώ να ξεχωρίζω όσα πραγματικά αξίζουν και χρειάζομαι.

 Η δυνατότητα να δημιουργείς κάτι με τα χέρια σου είναι πολυτέλεια στη σημερινή πραγματικότητα που πολλοί επιδιώκουν κάτι γρήγορο, έτοιμο, λιγότερο πολύπλοκο;

Διαφορετικοί άνθρωποι αξιολογούν ως σημαντικό κάτι διαφορετικό. Ναι, ενδεχομένως κάποιοι επιλέγουν το δικό μου brand ως μία πολυτελή επιβράβευση εαυτών, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς βρίσκουν εδώ αυτό που ταιριάζει στα θέλω τους. Κάθε πελάτης έρχεται εδώ για ξεχωριστό λόγο. Μπορεί για κάποιους το κόστος αγοράς ενός ποδηλάτου να είναι πολυτέλεια. Σίγουρα όμως, είναι επιδίωξη μας όλοι να αντιλαμβάνονται την αξία των υλικών κατασκευής που επιλέγουμε, την εργονομία του ποδηλάτου και γιατί πρέπει να θεωρείται επένδυση. Τα ποδήλατα μας θέλουμε να είναι προσβάσιμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού και για αυτό προτεραιότητα μας είναι η χρηστικότητα και η αντοχή τους στον χρόνο.

Καθώς είσαι έμπειρος ερασιτέχνης αθλητής ποδηλασίας αντιλαμβάνομαι ότι το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής για εσένα. Ποια είναι τα οφέλη του στη δική σου καθημερινότητα;

Ζω ψηλά στον λόφο Ψυχικού, οπότε καθημερινά διανύω μία γρήγορη διαδρομή κατάβασης ενώ επιστρέφω με πιο αργό ρυθμό μέσω της ίδιας, αλλά από άλλη οπτική, ανηφορικής διαδρομής. Στην αρχή πίστευα ότι θα είναι μία ωραία ευκαιρία καθημερινής γυμναστικής, αλλά νομίζω πως μέχρι σήμερα ακόμη «παλεύω» με αυτή την εντύπωση (γέλια)! Όπως ανέφερα, το ποδήλατο είναι μέρος της ζωής μου. Στις διαδρομές με ποδήλατο έχω κάνει φίλους για μια ζωή, έχω δει πολλές χώρες και έχω συμμετάσχει σε αρκετούς εθνικούς αγώνες ποδηλασίας στην Αγγλία. Θέλω πολύ να συμμετέχω σε μία παγκόσμια διοργάνωση ποδηλασίας και η Αθήνα είναι εξαιρετική για την απαραίτητη προπόνηση-προετοιμασία μου. Λόγω της αστικής δομής της, έχω καταφέρει να γίνω γρηγορότερος και δυνατότερος όσο πoτέ.

Εξίσου σημαντικό για εμένα είναι να μεταδώσω στην κόρη μου, την τόση αγάπη μου για το ποδήλατο. Να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες με την οικογένεια μου! Προσπαθώ να διατηρώ μία ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, οπότε ίσως αυτός είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να το καταφέρω.

tom donhou 2

 Το ποδήλατο είναι ένα φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης και άσκησης. Μπορούν να θεωρηθούν οι Αθηναίοι ένα κατάλληλο κοινό-στόχος;

Πιστεύω ότι το ποδήλατο είναι κατάλληλο τόσο για προσωπική ευχαρίστηση όσο για καθημερινή μετακίνηση και προσωπική διευκόλυνση. Όταν μετακομίσαμε στην Αθήνα, η έλλειψη νοοτροπίας βιωσιμότητας ήταν ένα μικρό σοκ για εμένα. Δεν έχω κατασταλάξει ακόμη γιατί οι άνθρωποι δεν ενεργοποιούνται περισσότερο, αλλά ίσως οφείλεται σε ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση. Καθώς δε μιλάω τη γλώσσα και ενημερώνομαι από αγγλικά μέσα ενημέρωσης, ίσως τα τοπικά μέσα να μην αναφέρονται σε περιβαλλοντικά θέματα όσο πρέπει. Υπάρχουν θέματα όπως η μόλυνση του αέρα και η πράσινη ενέργεια που μάλλον δε συζητιούνται συχνά. Δε λέω φυσικά ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνει ερεθίσματα  και να θέτει προβληματισμούς.

Σχετικά με τον δικό μας τομέα δραστηριότητας, η κατασκευή ποδηλάτων είναι μία μορφή αντίδρασης στην γενικότερη τάση καταναλωτισμού. Κάποιος αγοράζει ένα ποδήλατο γνωρίζοντας ότι έχει διάρκεια ζωής πάνω από είκοσι χρόνια και θα μπορέσει να το δώσει στα παιδιά του. Αυτό συμβαίνει ήδη! Υπάρχουν πελάτες που επέλεξαν να βελτιώσουν ένα ποδήλατο που είχε κάποιος γονιός τους. Οι δυνατότητες βελτίωσης και ανανέωσης είναι πάρα πολλές. Εδώ, στο κατάστημα μας στην Κυψέλη, έχω γνωρίσει πολλούς που είναι φανατικοί ποδηλάτες. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως να θεωρείται ο χώρος μας, χώρος φιλοδοξίας και έμπνευσης. Μελλοντικά σκέφτομαι να παρέχω δωρεάν υπηρεσία ελέγχου ασφαλείας και σχεδίου βελτίωσης υφιστάμενων ποδηλάτων. Έτσι ίσως περισσότεροι άνθρωποι να κινητοποιηθούν, να επιλέξουν ένα ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, αντί για ένα αυτοκίνητο.

Η απόφαση να μείνεις στην Αθήνα και να δημιουργήσεις ένα κατάστημα εδώ, κρύβει κάποια δήλωση, κάποια  επιθυμία αλλαγής;

Μα φυσικά! Η έδρα της επιχείρησης μου παραμένει στο Λονδίνο, καθώς εξυπηρετούμε διευρυμένη αγορά πελατολογίου παγκοσμίως. Η απόφαση όμως να μετακομίσουμε στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαρα προσωπική. Η Ελληνίδα σύζυγος μου ζήτησε να επιστρέψει στην πατρίδα της και με χαρά το πραγματοποιήσαμε. Η ζωή μου εδώ, σε αντίθεση με τα τόσα χρόνια διαμονής στο Λονδίνο, με έκανε να εκτιμώ συνθήκες και καταστάσεις που πριν θεωρούσα δεδομένες. Εδώ έχω εκτιμήσει πολύ τη δυνατότητα να αλλάζω σκηνικό κάνοντας ποδήλατο σε σύντομο χρονικό διάστημα! Η πόλη του Λονδίνου, στην οποία έζησα πολλά χρόνια, εξελίχθηκε σε ιδανική πόλη για ποδηλασία Το ίδιο πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί στην Αθήνα!

tom donhou 3

Photography: Kiki Papadopoulou

#Prototypesbydidee

More Stories
crash maxmara ss24 1 1600x1200 (1)
Phantasie by Weekend Max Mara
DIDÉE.GR