Quantcast
aggelika karali 2
aggelika karali 2

#Prototypes: Αγγέλικα Κάραλη

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Αγγέλικα Κάραλη, Σχεδιάστρια κοσμημάτων Break A Stone. 


Το brand name σου Break A Stone πιθανώς κρύβει μια φιλοσοφία ζωής και εξέλιξης. Πιστεύεις στη δύναμη της εξέλιξης;

Σαφώς! Ούτως ή άλλως για να σπάσεις αυτό που μπορεί να σε «κρατάει» πίσω -οτιδήποτε κι αν είναι αυτό- πρέπει να έχεις εξελιχθεί μέχρι ένα σημείο. Πολλά μπορεί να σε «κρατούν» πίσω, πολλά που έχεις μάθει μεγαλώνοντας και πρέπει να αφήσεις. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που έχει εξελιχθεί, δε σταματάει ποτέ να εξελίσσεται. Βέβαια χρειάζεται αρκετή προσωπική δύναμη. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, χρειάστηκε αρκετή δύναμη για να ξεπεράσω όσα μού είχαν μάθει ή για να το πω καλύτερα, να τα εξελίξω.

Από τη στιγμή που ξεκίνησα, νιώθω ότι για εμένα ήταν όλα εύκολα.. ή έστω εξελίχθηκαν εύκολα. Σίγουρα η έναρξη μιας επιχείρησης σε μια οικονομία δύσκολη, όπως της Ελλάδας, ήταν απαιτητική. Προκάλεσα τον εαυτό μου να τα κάνει όλα μόνος του, από τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την επικοινωνία, τη συσκευασία, όλα.. εκτός όμως από το κομμάτι εξέλιξης. Αυτό το ένιωσα αρκετά πιο εύκολο. Αφού άφησα πίσω μου εκείνα για τα οποία είχα προσπαθήσει κάποτε, ένιωσα ωραία που πλέον ανήκω στον χωρο του κοσμήματος. Ήταν ξεκάθαρη επιλογή μου και ίσως γι΄αυτό το νιώθω σαν παιχνίδι. Η δουλειά είναι κυριολεκτικά το χόμπι μου και συγκεκριμένα το κομμάτι που έχει να κάνει με τον σχεδιασμό και την τεχνική εξέλιξη αυτής. Μέσα από αυτή εξελίσσομαι και ως άνθρωπος.

Οι πρώτες ύλες σε συνδυασμό με την προσωπική εργασία συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο κόσμημα. Υπάρχουν δημιουργικές σταθερές;

Όλα τα κοσμήματα μου είναι από μέταλλο που είναι το βασικό στοιχείο. Μπορεί να είναι από μπρούντζο ή από ασήμι και σύντομα θα ξεκινήσω να δουλεύω με χρυσό. Μετά υπάρχουν πολλοί & διαφορετικοί τρόποι που επιλέγω να ξεκινήσω την κατασκευή. Άλλοτε σχεδιάζω μία φόρμα και άλλοτε καταλήγω σε αυτή και στις λεπτομέρειες την ώρα που φτιάχνω το κόσμημα. Αυτό προκύτπει λόγω ότι είμαι σχεδιάστρια αλλά και τεχνίτρια. Όταν λέω ότι σχεδιάζω κοσμήματα, είναι πιθανό να εννοώ ότι έχω μία έμπνευση που μπορεί να «βάλω» στο χαρτί ή να περιγράψω με λόγια σε κάποιον τεχνίτη και με τη σειρά του να το φτιάξει. Όμως όταν είσαι και τεχνίτης, το ένα παρεμβαίνει στο άλλο, το ένα πιθανώς να επηρεάσει το άλλο. Πολλές φορές μπορεί να έχεις μία πολύ καλή ιδέα ως σχεδιαστής και όταν αρχίσεις να το φτιάχνεις, αυτό να αλλάξει. Είναι πιθανό κάτι να μη σου «βγαίνει» κόντρα σε αυτό που είχες εμπνευστεί. Από την άλλη μεριά, ως τεχνίτης μπορεί να καταλάβεις ότι κάτι βγαίνει διαφορετικά και να καταλήξεις να αλλάξεις όλο το σχέδιο.

Αν κάποιος κοιτάξει την τεχνική μου θα διαπιστώσει ότι, από τη στιγμή που ξεκίνησα, σχεδόν ανά ένα-δύο κοσμήματα κάνω κάτι καινούργιο τεχνικά. Γιατί αυτό έχει να κάνει με εμένα! Πλέον μετά από 10 χρόνια στη δουλειά, μπορώ να πω ότι είμαι και μάστορας.. δεν το ξεχνάω ποτέ.

Επέλεξες να επενδύσεις στη δική σου επιχείρηση και να πορεύεσαι με τα θέλω σου. Επιμονή ή υπομονή χρειάζεται μία τέτοια προσπάθεια;

Επιμονή! Επιμονή και για πολύ καιρό. Θεωρώ ότι δε χρειάζεται να υπομείνω κάτι. Μπορείς να διαλέξεις έναν τρόπο να κάνεις αυτό που επιθυμείς και να επιμείνεις σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπομένουμε κάτι που δε μας ταιριάζει.

aggelika karali 1

Είναι εύκολο να ορίσει κάποιος άνθρωπος τη δική του διαδρομή;

Εννοείται! Εξάλλου αυτό που επέλεξα κι εγώ να κάνω, στην αρχή ήταν ένα πείραμα. Δε σημαίνει ότι δέχτηκα την πιθανότητα να αποτύχει.. με την καμία, με τίποτα. Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα αποτύχει. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που έχει θυσιάσει, έχει προσπαθήσει, έχει δώσει πολλά.. δε ρισκάρει. Έχει προσπαθήσει πολύ για να φτάσει εκεί που θέλει, εκεί που είναι. Είναι μόνο αισιόδοξο το μήνυμα και πλέον μπορώ να πω ότι το εφαρμόζω σε πολλά κομμάτια της ζωής μου. Ότι θέλουμε, πραγματικά μπορούμε να το κάνουμε. Δεν πιστεύω σε ενέργειες από το σύμπαν που έρχονται χωρίς να τις «φέρεις». Όλα τα «φέρνεις», όλα τα καλείς.. όπου επιθυμείς θα καταλήξεις. Αρκεί να  δουλεψεις μπόλικα και να μην αφήνεις κανέναν να σε αποσπάει από τον στόχο σου. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο αφού είμαστε άνθρωποι, είμαστε ευάλωτοι, έχουμε τις αδυναμίες μας και κουραζόμαστε. Κάθε φορά όμως να σκεφτόμαστε ότι κάθε μέρα μπορούμε να καταφέρουμε κάτι παραπάνω. Είναι άλλη μία ευκαιρία να ξανα-ξεκινήσουμε. Ας βουλιάξω και θα αναδυθώ πάλι!

Η επόμενη ημέρα σε βρίσκει προετοιμασμένη & οργανωμένη ή αφήνεσαι στις στιγμές της να σε οδηγήσουν;

Γενικώς είμαι άνθρωπος της οργάνωσης και αυτό το χαρακτηριστικό με βοηθά να διαχειρίζομαι σωστά τον ρόλο μου ως επαγγελματίας, αλλά και τον σημαντικό ρόλο μου ως μαμά! Βεβαίως θέλω να αφήνομαι στις στιγμές που μοιράζομαι με ανθρώπους που συναντώ στην καθημερινότητα μου. Πολλές στιγμές αφήνομαι να με παρασύρουν και ίσως να «παρεκκλίνω» μαζί τους!

aggelika karali 3

Photography: Kiki Papadopoulou

#Prototypesbydidee

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR