Quantcast
national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 col 1 1704x1295 1

H Bruno Gaudin Arch. ολοκληρώνει τη 15ετή μεταμόρφωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

Το γαλλικό γραφείο Bruno Gaudin Architectes ολοκλήρωσε ένα 15ετές έργο, την ανακαίνιση της ιστορικής τοποθεσίας rue de Richelieu όπου βρίσκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι.

Το εν λόγω κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Henri Labrouste και θεωρείται αριστούργημα του ακαδημαϊκού αρχιτεκτονικού στυλ Beaux-Arts, με μεγάλες αίθουσες ανάγνωσης που πλαισιώνονται από λεπτές ατσάλινες κολώνες και διακοσμητικές καμάρες.

national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 marchand meffre 01 1704x1339 1

Μετά από κάποιες αποσπασματικές διορθωτικές επεμβάσεις στο κτίριο τη δεκαετία του 1950, η βιβλιοθήκη έχρηζε ανακαίνισης ήδη από τα τέλη του 20ού αιώνα- με τις μεγάλες συλλογές να μεταφέρονται σε άλλους χώρους.

Μετά από την εκτεταμένη αναμόρφωση από τη δημιουργική ομάδα του γραφείου Bruno Gaudin Architectes το κτίριο της rue de Richelieu στεγάζει τώρα αναγνωστήρια τόσο για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας όσο και για τη Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της École Nationale des Chartes.

 

“Μετά από 15 χρόνια δουλειάς το κτίριο έχει μεταμορφωθεί βαθιά για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να καλωσορίσει το κοινό. Έχει πλέον αποκτήσει μια νέα ταυτότητα, γεμάτη φως”, αναφέρει εκπρόσωπος του γραφείου.

Προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η βιβλιοθήκη, οι εργασίες χωρίστηκαν σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται το 2016. Η δεύτερη φάση -που ολοκληρώθηκε πρόσφατα- δημιούργησε μια νέα είσοδο και μια αυλή κατά μήκος της οδού Vivienne, μετατρέποντας ό,τι προηγουμένως αποτελούσε πίσω όψη του κτιρίου σε μια νέα πρόσοψη δημιουργώντας έτσι δυο εισόδους. Οι δύο είσοδοι της βιβλιοθήκης δημιουργούν έναν άξονα ανατολής-δύσης με επίκεντρο τη μεγάλη αίθουσα της βιβλιοθήκης, όπου η ανανέωση σηματοδοτείται από την αντικατάσταση της κύριας σκάλας με μια μεγάλη σπειροειδή σκάλα επενδυμένη με αλουμίνιο.

national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 col 8 1704x2467 1

“Ο σχεδιασμός της νέας εισόδου, αντανακλά την επιθυμία του ιδρύματος να προσκαλέσει όλους να ανακαλύψουν τον κόσμο του”, εξηγούν από το γραφείο.

Λόγω του καθεστώτος του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, το πλούσια διακοσμημένο δωμάτιο Labrouste στα δυτικά υποβλήθηκε σε ένα πιο συμβατικό έργο αποκατάστασης που ολοκληρώθηκε από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα Ιστορικών Μνημείων, Jean-François Lagneau.

Στον πρώτο όροφο, δημιουργήθηκε ένα γυάλινος κλειστός διάδρομος που προσφέρει θέα και οδηγεί σε έναν νέο χώρο του μουσείου και το τμήμα με τα νομίσματα και τα μετάλλια.

national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 marchand meffre 02 1704x1348 1

“Η γυάλινη στοά προσφέρει εκπληκτική θέα στους θόλους της αίθουσας Labrouste ενώ τα ημιδιαφανή γυάλινα δάπεδα επιτρέπουν στο φως να διεισδύσει, τονίζοντας την όμορφη κατακόρυφοτητα της σκάλας”.

Τα παρασκήνια περιλαμβάνουν ανακαινισμένους χώρους αποθήκευσης αρχείων, καθώς και μεγάλους, ευάερους χώρους προσωπικού στη σοφίτα της βιβλιοθήκης.

national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 col 28 1704x1136 1 national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 col 9 1704x1278 1 national library bruno gaudin architectes architecture paris france dezeen 2364 col 4 1704x2272 1

Φωτογραφίες | Takuji Shimmura

Source | Dezeen

More Stories
dior5 1
Dior Men Winter 23: Η έμπνευση από την ιστορία και το ποίημα του T.S Eliot