Quantcast
fyra hotel torni interior dezeen 2364 col 3 1704x959 1

Η κομψή αισθητική του φινλανδικού studio Fyra στο ανακαινισμένο Hotel Torni στο Ελσίνκι

Το φινλανδικό στούντιο εσωτερικών χώρων Fyra, δημιουργεί μια μποέμ ατμόσφαιρα στο Hotel Torni στο Ελσίνκι. 

Το Hotel Torni χτίστηκε το 1931 με βάση τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Jung & Jung, με τους 13 ορόφους του να το καθιστούν το ψηλότερο κτίριο στη Φινλανδία εκείνη την εποχή.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε βάση κατασκόπων αλλά και αγαπημένος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτιστικών μορφών, όπως ο Φινλανδός συνθέτης Jean Sibelius και οι συγγραφείς Mika Waltari και Frans Eemil Sillanpää.

Σήμερα, η φινλανδική εταιρεία αρχιτεκτονικής Arco ανέλαβε την ανακαίνιση του κτιρίου για την αλυσίδα ξενοδοχείων Sokotel. Το στούντιο Fyra ανέλαβε την επισκευή των εσωτερικών χώρων του Hotel Torni, συμπεριλαμβανομένου του λόμπι, του εστιατορίου και των δύο μπαρ, ενώ το τοπικό Studio Joanna Laajisto επιμελήθηκε τα δωμάτια των επισκεπτών.

“Στόχος ήταν να δημιουργηθούν κομψά στοιχεία που σέβονται την αυθεντική αρχιτεκτονική και τις ιστορικές αξίες του κτιρίου. Παρόλο που τα περισσότερα από τα στοιχεία αρτ ντεκό του κτιρίου είχαν αφαιρεθεί με τα χρόνια, οι μαρμάρινοι τοίχοι και το δάπεδο στην είσοδο, το μεγάλο τζάκι και οι πόρτες στο εστιατόριο είναι ακόμα άθικτα. Στον σχεδιασμό μας, κάναμε μια σύγχρονη ερμηνεία εκείνης της εποχής”, είπε εκπρόσωπος εκπρόσωπος του στούντιο Fyra στο Dezeen

Αυτό περιλαμβάνει διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως έγχρωμες οροφές, έπιπλα από μέταλλο, πλακάκια δαπέδου καθώς και ιδιαίτερα φωτιστικά στο λόμπι.

fyra hotel torni interior dezeen 2364 sq2 1704x1704 1

Το ιστορικό μπαρ Ateljee στον 13ο όροφο προσφέρει θέα στις στέγες του Ελσίνκι προς τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις και αρχικά ήταν προσβάσιμο μόνο μέσω μιας στενής σπειροειδούς σκάλας. Ωστόσο, ως μέρος της ανακαίνισης, το μπαρ επεκτάθηκε και στον 12ο όροφο με τα δύο επίπεδα να συνδέονται με έναν ανελκυστήρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας.

fyra hotel torni interior dezeen 2364 col 4 1704x1278 1

Το εστιατόριο OR του Hotel Torni βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου. Εδώ, η ομάδα σχεδιασμού επέλεξε διαφορετικά στυλ επίπλων, έντονα χρώματα και έργα τέχνης για να δημιουργήσει μια μποέμ ατμόσφαιρα που θα αντικατοπτρίζει την ιστορία του κτιρίου. Εν τω μεταξύ, οι σωληνοειδείς ατσάλινες καρέκλες και οι καναπέδες με τα επενδυμένα δερμάτινα καθίσματα αναδεικνύουν τις ρίζες του κτιρίου, δεκαετίας του 1930.

fyra hotel torni interior dezeen 2364 col 1 1704x1278 1

Το American Bar βρίσκεται , όπως παλιά, κάτω από τον κεντρικό τρούλο του ξενοδοχείου. Στην καρδιά του βρίσκεται ένας κυκλικός πάγκος, ατμοσφαιρικά φωτισμένος από ψηλά. Για αυτόν τον χώρο, οι σχεδιαστές επέλεξαν μια παλέτα από σκούρο πράσινο και μάρμαρο, που συμπληρώνεται από λάμπες του Φινλανδού βιομηχανικού σχεδιαστή Paavo Tynell.

fyra hotel torni interior dezeen 2364 col 6 1704x2272 1

fyra hotel torni interior dezeen 2364 col 5 1704x1278 1 fyra hotel torni interior dezeen 2364 col 9 1704x1278 1

Φωτογραφίες | Riikka Kantinkoski

Source | Dezeen

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR