Quantcast
melina koan 1
melina koan 1

#Prototypes: Μελίνα Κόαν

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Μελίνα Κόαν: Ζωγράφος & street artist


Υπήρξε κάποια στιγμή ή κάποιο πρόσωπο που οδήγησε την απόφαση σου να γίνεις επαγγελματίας ζωγράφος;
Υπήρξε.. ήταν μία στιγμή που στην ουσία συνειδητοποίησα ότι δεν μου άρεσε η δουλειά που έκανα. Συνειδητοποίησα ότι τα χρήματα δεν είναι μοναδικός σκοπός σε αυτή τη ζωή, είναι να ζεις σε αυτή τη ζωή και να την ζεις ωραία. Νομίζω έχουν παρέλθει 4-5 χρόνια. Δε θυμάμαι ακριβώς. Πήρα την απόφαση και είπα ότι τα αφήνω όλα και θα ασχοληθώ μόνο με τη ζωγραφική. Και ο Θεός μαζί μας! Το δύσκολο ήταν ότι δεν γνώριζα κανέναν σε αυτόν τον χώρο. Δεν είχα κάποιον γνωστό στον περίγυρο μου, όπως έναν ζωγράφο που ασχολείται, να ξέρει να με κατατοπίσει, να μου πει. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα και η απορία μου ήταν πως βγαίνει ένας πίνακας από το σπίτι και πουλιέται. Ξεκίνησα να δουλεύω με πίνακες ένα χρόνο πριν πάρω την απόφαση να τα παρατήσω όλα και να ασχοληθώ επαγγελματικά. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι αυτοί οι πίνακες θα πωληθούν! Πιο έντονη ήταν η προσωπική ευχαρίστηση που ένιωθα. Κάπου έπρεπε να εκτονώσω την ενέργεια και τα νεύρα μου. Μου έβγαινε αυτόματα να κάθομαι και να δημιουργώ πίνακες. Οι τοιχογραφίες ήρθαν αρκετά αργότερα και ενώ ήθελα σα τρελή να ασχοληθώ με την τοιχογραφία, το λεγόμενο street art, λίγο αγχωνόμουν, λίγο ντρεπόμουν, λίγο φοβόμουν.. Αλλά το ξεπέρασα. Είναι γεγονός ότι εκτίθεσαι περισσότερο, σε βλέπουν πολλοί. Έχεις περιορισμένο χρόνο και εργάζεσαι μακριά από την άνεση του σπιτιού σου. Αλλά αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, τα ξεπερνάς όλα! 

Η ζωγραφική αποτελεί μέσο έκφρασης και βιοπορισμού για εσένα. Βρίσκεις ισορροπία ανάμεσα σε αυτά;
Για μένα είναι λίγο μπέρδεμα… Είναι και δεν είναι εφικτό. Εννοώ ότι δε μπορείς να εκφράζεσαι απόλυτα όλες τις φορές ή σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορείς όμως να πηγαίνεις προς τα εκεί που θες, μπορείς να έχεις τη δική σου πορεία.  Να σου ζητήσει κάποιος κάτι συγκεκριμένο αλλά να πεις θα γίνει με τη δική μου οπτική. Συνήθως διαφωνώ με την επανάληψη. Δε γίνεται να βγει το ίδιο έργο και ας το θέλει κάποιος. Δέχομαι την επιθυμία για παρόμοιο στυλ. Αντίστοιχα θα με δυσκολέψει η οδηγία «κάνε ότι θες». Υπάρχουν άπειρες ερμηνείες του «κάνε ότι θες». Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο, ενώ άλλες είναι πιο δύσκολο. Όταν δουλεύεις μόνος σου – δημιουργείς τους δικούς σου πίνακες, τα δικά σου έργα, τις δικές σου τοιχογραφίες – ικανοποιείς την ανάγκη σου για έκφραση και για ελευθερία. Οπότε το ισορροπείς! Χίλιες φορές να βιοπορίζομαι ζωγραφίζοντας, παρά να έχω οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Το ταλέντο αρκεί; Η εξέλιξη ενός καλλιτέχνη εξαρτάται από την εξάσκηση;
Διαφωνώ με το ταλέντο ως έννοια. Για μένα είναι ικανότητα. Το ταλέντο, κατά την προσωπική άποψη μου, είναι ο συνδυασμός της ύπαρξης της ικανότητας με την αποδοχή αυτής. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν μία ικανότητα, αλλά δεν τους ελκύει, δεν τους αρέσει, δεν τους ευχαριστεί, δεν τους προκαλεί έντονο συναίσθημα. Επομένως δεν έχει νόημα για κανέναν από αυτούς και δεν εξελίσσεται. Το να έχεις μία ικανότητα, ένα ταλέντο σε κάτι δε λέει τίποτα αν δεν το δουλέψεις, αν δεν το εξασκήσεις, αν δε το «δεις» παρακάτω. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Νομίζω είναι δεδομένο αυτό σε όλα τα επαγγέλματα. Πάντα παίρνεις κάτι από ένα νέο έργο, είτε σου αρέσει είτε δε σου αρέσει. Με έχουν βοηθήσει εξίσου όλα τα έργα, όπως και η προσωπική μου εξάσκηση. Πολλές φορές δοκιμάζω νέες τεχνικές στον χώρο μου. 

melina koan 2

Τα έργα σου είναι γεμάτα έντονα & ζωντανά χρώματα. Με ποιες λέξεις θα τα περιγράψεις;
Η απάντηση μου όταν κάποιος με ρωτάει με τι ασχολούμαι είναι η φράση «μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις». Δεν μπορώ να το περιγράψω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου αρέσουν τα χρώματα και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση. Είτε έχει να κάνει με ζώα είτε με φυτά μού δημιουργεί μία πολύ ωραία διάθεση και επιθυμία να το απεικονίσω.  Θέλω να προκαλώ πολλή χαρά με τα έργα μου, και γι’ αυτό δουλεύω με τόσα χρώματα. Είναι βασικό, για μένα, να αισθανθεί κάποιος χαρά βλέποντας ένα έργο μου. Αυτός είναι και ο στόχος μου.. ένα συναίσθημα χαράς!  Στους πίνακες και τις τοιχογραφίες μου βγάζω όλη την ανάγκη μου για χρώμα.

Κατά τη δημιουργία ενός έργου σκέφτεσαι το τελικό αποτέλεσμα, την άποψη των άλλων ή “απομονώνεσαι” στην διαδικασία ανάπτυξης του;
Σίγουρα «απομονώνομαι». Κάθε φορά λέω και ενημερώνω τους πάντες ότι δέχομαι όλα τα σχόλια του κόσμου, όταν θα τελειώσω. Μέχρι τότε δεν δέχομαι τίποτα. Για την ακρίβεια λέω «θα ενημερώσω πότε είναι η ώρα να σχολιάσετε». Ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται ένα έργο είναι μόνο στο δικό μου μυαλό. Ο άλλος που το βλέπει δε γνωρίζει τι πάω να κάνω τη δεδομένη στιγμή.. πολλές φορές ούτε εγώ το γνωρίζω. Θα με επηρεάσει αν κάποιος κάνει κάποια παρατήρηση κατά τη δημιουργική διαδικασία και ίσως να βγει κάτι διαφορετικό από αυτό που επιθυμώ. Στην αρχή δεν το έλεγα.. οπότε το θεωρώ εξέλιξη. Στις πρώτες δουλειές που είχα αναλάβει και δεν ήμουν ξεκάθαρη, μπορεί να με επηρέαζε περισσότερο. Πλέον θεωρώ δεδομένο ότι δε θα μιλήσει κανείς μέχρι να ολοκληρώσω το έργο. Πιστεύω ότι έχει μεγάλη αξία να είσαι ξεκάθαρος με τον άλλον. Αρκεί να μπορείς να το διαχειριστείς εσωτερικά, να μην σε επηρεάσει σε προσωπικό επίπεδο με τον άλλον. Είναι τίμιο!

Hosting: Gatsby Athens Hotel
Photography: Thanasis Gatos

#Prototypesbydidee

 

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR