Quantcast
chrysanthi gkourou 1
chrysanthi gkourou 1

#Prototypes: Χρυσάνθη Γκούρου

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Χρυσάνθη Γκούρου: Ιδρύτρια του fashion brand Aiki Diounot


Το συγκεκριμένο project το χαρακτηρίζεις προσωπικό εγχείρημα ή συλλογική προσπάθεια δημιουργίας;

Είναι δύο πόλοι που συνδυάζονται. Αρχικά μου αρέσει να το αντιλαμβάνομαι ως μία συλλογική προσπάθεια, γιατί ούτως η άλλως  αυτός είναι ο σκοπός.. να βγάλω προς τα έξω μία νέα ομάδα – όχι απαραίτητα σε ηλικία – αλλά νέα στον χώρο, και μαζί να κάνουμε «θόρυβο» στην αγορά. Να δείξουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά έχουν ταλέντο και έχουν χώρο εκεί έξω! Από την άλλη, δε θα σου κρύψω ότι παίρνω μία προσωπική ικανοποίηση, γιατί το συντονίζω μόνη μου. Δεν κάνω τα σχέδια, αλλά μέχρι στιγμής «τρέχω» μόνη μου την υπόλοιπη διαδικασία. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που με έχουν στηρίξει και βοηθήσει πολύ. Για εμένα είναι θέμα ισορροπίας. Η ευθύνη της απόφασης και με πίεση χρόνου είναι η πιο δύσκολη στιγμή, αλλά στα δημιουργικά μονοπάτια έχω μία ωραία παρέα.

Η συνεργασία σου με νέους δημιουργούς τί συναισθήματα προκαλεί, τί προκλήσεις θέτει;

Αρχικά, σκεπτόμενη τον εαυτό μου όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μόδα – καθώς έκανα το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό και ξεκίνησα να δουλεύω έξω – μού φαινόταν όνειρο θερινής νυκτός να επιστρέψω στην Ελλάδα και να κάνω αυτό που θέλω. Γιατί ήθελα να ζήσω εδώ! Να κάνω το πρώτο βήμα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό ακριβώς σκέφτομαι για αυτά τα παιδιά. Θέλω, όσο περνά από το χέρι μου, την τόσο μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισα στην προσπάθεια εύρεσης πρώτης δουλειάς, να την κάνω εύκολη για κάποιους ανθρώπους. Οπότε το πρώτο συναίσθημα είναι αυτό.. όχι της βοήθειας, αλλά της κατανόησης.  Με ενδιαφέρει η μόδα και πλέον είναι η δουλειά μου. Εδώ και δύο χρόνια έχω την δύναμη να «μετατρέπω» σε εργασία, την ευκαιρία νέων ανθρώπων. Για τους σχεδιαστές είναι μονόδρομος να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Σε αυτό το στάδιο όμως συναντώ τεράστια δυσκολία. Υπάρχει δυσκολία στο να συντονίσεις έναν άνθρωπο χωρίς εμπειρία και να τον φέρεις στα δεδομένα της αγοράς, όχι με την έννοια του mainstream αλλά με την έννοια του επαγγελματισμού. Πρέπει να «μπει» σε συγκεκριμένο budget σε συγκεκριμένους χρόνους. Οι καλλιτέχνες πολλές φορές αυτά τα αφήνουν στην άκρη.

Επέλεξες να δώσεις ζωή στη φράση “I kid you not”. Η αγορά της ελληνικής μόδας «αστειεύεται»;

Όχι πια.. καθόλου! Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Πλέον η ελληνική μόδα και η νέα γενιά σχεδιαστών κάνει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Δεν είναι μία προσπάθεια πια. Υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά που βασίζονται στις δημιουργίες ελλήνων σχεδιαστών και ελληνικών brands. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον. Παλιά είχαμε τους σχεδιαστές που ήταν ένα όνομα και αυτό ήταν πολύ πρόσωπο-κεντρικό.. αναφέρομαι και στους Έλληνες, εκ των οποίων ήταν 2-3 αναγνωρίσιμοι (μεγάλοι)  και κυρίως άντρες. Αυτούς ξέραμε για μια ζωή. Τώρα όμως υπάρχουν και πολλές γυναίκες σχεδιάστριες και πολλά brands, πίσω από τα οποία κρύβονται 1 ή 2 σχεδιαστές/-ριες, και όλοι αυτοί έχουν πάρει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Είναι ευτυχές τόσο το γεγονός της δημιουργικότητας όσο και της επιχειρηματικότητας, και από την οπτική των πελατών που ουσιαστικά κάνουν μια στροφή. Η ελληνική αγορά είναι τόσο μικρή και χωράει τόσο πολλούς.

826A1612Η λέξη εικόνα τι σημαίνει για εσένα; Σε συνάρτηση με τα ρούχα που επιλέγουμε;

Για μένα η εικόνα, η ερμηνεία της, είναι κάτι τελείως προσωπικό. Οπότε σε αυτό το brand που έχει δημιουργίες άλλων σχεδιαστών, σίγουρα υπάρχει κομμάτι της οπτικής μου. Τα έχω επιλέξει, έχω συμβουλέψει με κάποιον τρόπο τους σχεδιαστές, έχουν πάρει κάποια κατεύθυνση και έτσι έχω βάλει το προσωπικό μου στοιχείο. Ο τρόπος με τον οποίο ντύνομαι αλλά και ο τρόπος με τον οποίο βλέπω και ερμηνεύω το ντύσιμο κάποιου άλλου έχουν να κάνουν με τη διάθεση μου εκείνη τη στιγμή, με τις δικές μου προσλαμβάνουσες και με τον τρόπο που τελικώς εκφράζομαι. Για μένα λοιπόν είναι 100% θέμα έκφρασης και διάθεσης. Στο Aiki Diounot δε θέλω να στέκομαι στο προσωπικό μου γούστο, θέλω να βλέπουμε διαφορετικά πράγματα.. όχι όμως με την έννοια της πρόκλησης «για να διαφέρω». Θέλω να βλέπω την προσωπικότητα κάθε σχεδιαστή, αφού ουσιαστικά επιθυμώ αυτή η μικρή capsule συλλογή να κάνει αίσθηση στην αγορά με βάση την αισθητική του.

Ταυτίζεσαι με την ταυτότητα ενός ανθρώπου που επιλέγει να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να διεκδικήσει τα όνειρα του;

Με κάποιο τρόπο ήταν μία φυσική συνέχεια. Δεν ξέρω αν αυτό το κομμάτι είναι μέρος του χαρακτήρα μου ή με οδήγησε η επαγγελματική ζωή στο να κάνω κάτι δικό μου. Όπως σού είπα, δεν είμαι σχεδιάστρια. Οπότε δεν ήταν δεδομένο από την αρχή ότι πρέπει να κάνω κάτι δικό μου. Τα τελευταία δέκα χρόνια άλλωστε έχω εργαστεί σε επιχειρήσεις, είτε μεγάλες είτε μικρές, πολυεθνικές και μη. Μάλλον περισσότερο κυνηγούσα μία καριέρα στελέχους. Την αισθάνομαι όμως σα μία φυσική συνέχεια, σα να ολοκλήρωσα έναν κύκλο και είδα ότι δε με κάλυπτε. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτή η εσωτερική αγωνία και ανησυχία, που έχεις και ψάχνεις να καλύψεις με κάποιον τρόπο, δεν αρκούν για να εκφράζεσαι και έτσι οδηγείσαι να κάνεις κάτι δικό σου. Σίγουρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι στον κύκλο σου, στην οικογένεια σου να σε στηρίξουν, να σε βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα που είμαι σε αυτή τη φάση και το βλέπω εκ των έσω, να κυνηγήσω το όνειρο και να φτάσω εκεί που θέλω είναι μονόδρομος. Μπήκα στο χορό και θα χορέψω, και θα το πάω μέχρι τέλους όσες δυσκολίες κι αν έχει. Θεωρώ πολύ σημαντικό να εμψυχώνεις τον άνθρωπο και τα όνειρα του!

Hosting: Gatsby Athens Hotel
Photography: Thanasis Gatos

#Prototypesbydidee

 

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR