Quantcast
christos theodoropoulos didee 4
christos theodoropoulos didee 4

#Prototypes: Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Χρήστος Θεοδωρόπουλος: Δικηγόρος & πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. 


Έχεις επιλέξει να δραστηριοποιείσαι παράλληλα σε δύο επαγγελματικά πεδία. Υπάρχει κοινός τόπος έκφρασης;
Δεδομένου ότι η επαγγελματική μου ενασχόληση αφορά στη δικηγορία και ο άλλος τόπος έκφρασης είναι η συμμετοχή στα κοινά μέσω της δραστηριοποίησης στην πολιτική, νομίζω ότι αυταπόδεικτα είναι δύο τομείς οι οποίοι τέμνονται. Κι αυτό γιατί από τη σκοπιά του δικηγόρου, ο πελάτης θα έλθει ψάχνοντας μία λύση στο πρόβλημα του από μία επιστημονική σκοπιά και αυτό απαιτεί μία εγρήγορση από εσένα, από την άλλη βέβαια η συμμετοχή στα κοινά έχει ως πρώτο παράγοντα τον άνθρωπο και όταν κατεβαίνεις στην πολιτική και ασχολείσαι με την επίλυση προβλημάτων, αυτό που προφανώς σου ζητάει ο πολίτης είναι αποτελεσματικότητα. Οπότε νομίζω ότι και στις δύο περιπτώσεις, η επαφή με τον άνθρωπο και η επίλυση προβλημάτων, είτε από επιστημονική σκοπιά είτε από κοινωνική και πολιτική, είναι ο κοινός τόπος αυτών των δύο μετεριζιών, ας πούμε.

Τα αντικείμενα ενασχόλησης σου, θα λέγαμε ότι “επηρεάζουν” την καθημερινότητα άλλων ανθρώπων. Αντιλαμβάνεσαι ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι τους;
Η έννοια της ευθύνης είναι πρωτεύουσα στο επάγγελμα μου γιατί είναι ένα επάγγελμα που, κακά τα ψέματα, ασχολείται πολύ με εντάσεις. Έχω την εμπειρία από πολύ μικρός να λειτουργώ το δικό μου δικηγορικό γραφείο άρα και να έχω το σύνολο της ευθύνης για το αποτέλεσμα ενός πελάτη, ο οποίος αποτείνεται στην επιστημοσύνη σου για να λύσεις το πρόβλημα του. Στο άλλο μετερίζι της πολιτικής, για εμένα η ευθύνη ισοδυναμεί με το να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων και να είσαι συνεπής σε αυτά που έχεις προτείνει. Το να έχεις ζητήσει από κάποιον την εμπιστοσύνη του, η οποία μεθερμηνεύεται στην ψήφο του και την στιγμή που θα σού μεταφέρει το πρόβλημα του, για εμένα ευθύνη είναι να μπορείς να τον κοιτάξεις στα μάτια και από την όποια θέση έχεις εκείνη την στιγμή, να πεις ότι έκανα το ότι ανθρωπίνως δυνατό γίνεται για να λύσεις το πρόβλημα του. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό ή κάτι πολύ σύνθετο, αλλά το βασικό είναι να χρησιμοποιήσεις αυτή την ευθύνη με έναν τρόπο πολύ ευθύ, να πεις εγώ αυτό σού υποσχέθηκα, αυτό έκανα και περνούσε από το χέρι μου και αυτό είναι το αποτέλεσμα που μπόρεσα να σού παρέχω.

Υπάρχει μια στιγμή, προσωπική ή επαγγελματική, που θεωρείς ιδιαίτερα σημαντική στην διαδρομή σου έως σήμερα;
Νομίζω υπάρχουν στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου οι οποίες τον σημαδεύουν είτε κοινωνικά είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά. Επαγγελματική στιγμή είναι το γεγονός ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μολονότι ήμουν ένας καλοπληρωμένος δικηγόρος μίας εταιρείας, το 2013 πήρα την απόφαση, «ακούγοντας» μία εσωτερική φωνή και ανάγκη, να ανοίξω το δικό μου γραφείο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ρίσκου. Κοινωνικά στιγμές-ορόσημα που κρατάω είναι όλες εκείνες που με ώθησαν να ασχοληθώ με τα κοινά -με ότι αυτό σημαίνει- αρχικά με τα συνδικαλιστικά των δικηγόρων, όταν κατήλθα στις εκλογές των νέων δικηγόρων και κατέληξα αντιπρόεδρος Αθηνών, και σε δεύτερο χρόνο όταν το 2019 πήρα την απόφαση για πρώτη φορά να κατέβω σε μία μεγάλη εκλογική περιφέρεια, χωρίς να έχω εκτεθεί ξανά, και να ζητήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Προσωπικά με πιάνεις σε μία εποχή που διανύω το έτος του γάμου μου, που προφανώς είναι η πιο σημαντική στιγμή με την γυναίκα μου, γιατί νομίζω είναι και η απαρχή μίας πραγματικά μεγάλης μου ανάγκης να κάνω οικογένεια. Νομίζω ότι αυτό το κρατάω σα προσωπικό φυλαχτό.

christos theodoropoulos didee 2

Η επένδυση χρόνου & ενέργειας στην εργασία μας, ειδικά όταν μας ικανοποιεί, έχει τίμημα στην προσωπική μας ζωή;
Αυτό δεν αφορά εμένα προσωπικά. Είναι το ερώτημα ενός εκατομμυρίου της εποχής μας. Έχω αποδεχτεί τον χαρακτήρα και τις επιλογές μου. Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι ένας άνθρωπος που στον αξιακό μου κώδικά και στον μικρόκοσμο μου, η ενασχόληση με το επάγγελμα μου έχει μία πολύ σημαντική θέση, στην οποία πλέον υπάρχουν και οι παράπλευρες υποχρεώσεις από την πολιτική και τη σημαντική θέση ευθύνης που κατέχω. Θεωρώ ότι το τίμημα πηγαίνει στους οικείους σου, στους φίλους σου, στην οικογένεια σου.. Σίγουρα είμαι αρκετά τυχερός να κατανοούν αυτές μου τις ανάγκες, να κατανοούν ότι για εμένα είναι σημαντικό η επαγγελματική μου ενασχόληση και επάρκεια και η κοινωνική μου δράση να διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μου. Κάτι το οποίο μοιραία αποβαίνει σε βάρος του προσωπικού μου χρόνου. Δεν είναι κάτι το οποίο αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη και ευελπιστώ αν ο Θεός με αξιώσει και έρθει ένα παιδί, να μπορέσω σε εκείνο τον χρόνο -γιατί σίγουρα ένα παιδί απαιτεί χρόνο- να επαναπροσδιορίσω λίγο αυτή την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής.

Κοιτώντας μπροστά, με γνώμονα τις προσωπικές επιδιώξεις σου, περιέγραψε μας τι θα αναγνωρίσεις ως επιτυχία!
Είναι μία πολύ ωραία ερώτηση γιατί για εμένα η επιτυχία, με δεδομένο ότι οι στόχοι τίθενται, επιτυγχάνονται ή αποτυγχάνονται εν πάση περιπτώσει, επικαιροποιούνται. Άρα η επιτυχία δε μπορεί παρά να είναι η εικόνα και η φωτογραφία της στιγμής. Αν μου ζητούσες να βγάλω τη φωτογραφία της στιγμής και να πω τι είναι επιτυχία, με τους ήδη τεθειμένους στόχους και τις ήδη προτεραιότητες που έχω θέσει, θα σού έλεγα σε επαγγελματικό επίπεδο σίγουρα να συνεχίσω να εδραιώνω και παγιώνω το δικηγορικό γραφείο μου σε έναν απαιτητικό χώρο, ενώ σε επίπεδο κοινωνικής ενασχόλησης, ανεξαρτήτως από ποια θέση ευθύνης μπορεί να έχω ή να μην έχω, να μπορώ πάντοτε να κοιτάζω τους συμπολίτες μου και όσους με έχουν εμπιστευτεί, στα μάτια, άρα να είμαι επιτυχημένος με την έννοια ότι ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες τους. Σε προσωπικό επίπεδο, που για εμένα είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσεις να είσαι πλήρης και επιτυχημένος, να μπορέσω να είμαι ευτυχισμένος με όσα έχω ήδη πετύχει, δηλαδή να μην έχω αυτό το ακόρεστο αίσθημα των διαρκώς νέων προκλήσεων και στόχων. Γιατί αν είμαστε υγιείς είναι το βασικότερο και νομίζω ότι πρέπει κάποιες στιγμές να κάνουμε ένα pause και να λέμε είμαι ευτυχισμένος με όσα έχω ήδη πετύχει.

Hosting: Niche Hotel Athens
Photography: Thanasis Gatos

#Prototypesbydidee

More Stories
crash miumiu ss24 2 1600x900
Endless Summer: H καμπάνια για τη συλλογή S/S 2024 του οίκου Miu Miu
DIDÉE.GR