Quantcast
cork haven nate dalesio hero 1704x959 1

Η οικογενειακή κατοικία του αρχιτέκτονα Nate Dalesio καινοτομεί με τα κατασκευαστικά υλικά της

Ο αρχιτέκτονας Nate Dalesio, κατασκεύασε ένα σπίτι από φελλό για τον ίδιο και την οικογένειά του στο Westchester της Νέας Υόρκης, επαναχρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα θεμέλια αλλά αντικαθιστώντας σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο κτίριο.

cork house nate dalesio upstate new york multitude studio architecture dezeen 2364 col 12 1704x2556 1

Ο Dalesio, ο οποίος διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο Multitude Studio από το σπίτι του, αναμόρφωσε το εγκαταλελειμμένο σπίτι που χτίστηκε το 1937 στο South Salem, στην κομητεία Westchester, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το ακίνητο έπρεπε να ισοπεδωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου για να γίνει κατοικήσιμο.

“Το ξύλινο πλαίσιο και τα δάπεδα καταστράφηκαν από σήψη και μούχλα. Όλο το σπίτι έπρεπε να ισοπεδωθεί και να χτιστεί εκ νέου.”  είπε ο Dalesio.

Τα υπάρχοντα θεμέλια διατηρήθηκαν εξ ολοκλήρου ενώ έχουν δημιουργήθηκαν επεκτάσεις για τη διεύρυνση των χώρων διαβίωσης και των υπνοδωματίων.

cork house nate dalesio upstate new york multitude studio architecture dezeen 2364 col 19 1704x2556 1
Η μονοώροφη κατοικία 232 τετραγωνικών μέτρων, είναι διαμορφωμένη σε κάτοψη σχήματος Τ, με τον ένα βραχίονα να περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους και την κουζίνα, ενώ τον άλλο να φιλοξενεί τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια.

Στο εσωτερικό, ένας μικρός προθάλαμος με μεγάλα ντουλάπια αποθήκευσης και ένα δωμάτιο- αποθήκη διαχωρίζονται από την κουζίνα με έναν πάγκο – δημιουργώντας οπτικό ενδιαφέρον μεταξύ των δύο περιοχών.

cork house nate dalesio upstate new york multitude studio architecture dezeen 2364 col 9 1704x1894 1 cork house nate dalesio upstate new york multitude studio architecture dezeen 2364 col 23 1704x3601 1

Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν πλατιές σανίδες λευκής δρυός στο δάπεδο και λευκούς τοίχους. Οι κεκλιμένες οροφές δίνουν στα δωμάτια μια αίσθηση ευρυχωρίας και οι πολλοί φεγγίτες συμβάλλουν στη φωτεινότητα των χώρων.
“Οι θολωτές οροφές σε όλο το σπίτι δημιουργούν εκπληκτικά ευρύχωρους όγκους και η λευκή επένδυση από ξύλο βελανιδιάς φέρνουν ζεστασιά σε αντίθεση με τους καθαρούς λευκούς τοίχους.”, είπε ο αρχιτέκτονας.

Στο πίσω μέρος του σπιτιού, συρόμενες γυάλινες πόρτες οδηγούν σε αίθριο.

cork house nate dalesio upstate new york multitude studio architecture dezeen 2364 col 20 1704x2556 1

Ο Dalesio σχεδίασε το εξωτερικό του κτιρίου για να εναρμονίζεται με τις αγροτικές κατασκευές και τους αχυρώνες της περιοχής, υιοθετώντας όμως μια πιο σύγχρονη και minimal αισθητική.

Το προηγούμενο σπίτι είχε οροφή από κασσίτερο και ξύλο, τα οποία αντικαταστάθηκαν με μαύρο κυματοειδές κράμα και φελλό, ο οποίος προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θέρμανσης του σπιτιού.

“Ο φελλός είναι ένα χρήσιμο δομικό υλικό, καθώς αντιστέκεται φυσικά στην υγρασία. Είναι επίσης ελαφρύ και προσφέρει τη δυνατότητα ανακύκλωσης μετά τη χρήση.” αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας.

cork house nate dalesio upstate new york multitude studio architecture hero 1704x959 1

Φωτογραφίες | Nate Dalesio

Source | Dezeen

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR