Quantcast
07 nook mdn HR

MDN House: Η κατοικία των Nook Architects & Amomicasa στους αμπελώνες της περιοχής Penedés στην Ισπανία

Σε μια τοποθεσία που περιβάλλεται από δάση, χωράφια και αμπελώνες στην περιοχή Penedés της Ισπανίας, μια οικογένεια θέλοντας να φύγει από την πόλη και να ζήσει σε διαφορετικούς ρυθμούς περιτριγυρισμένη από τη φύση, αποφάσισε να φτιάξει εκεί το δικό της σπίτι.

Στα σχέδια τους ήταν η κατασκευή ενός ξύλινου σπιτιού με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Έδωσαν προτεραιότητα στην ποιότητα και έλαβαν υπόψη την ορθή δόμηση. Για τον λόγο αυτό, αγόρασαν δύο οικόπεδα με την ιδέα να χτίσουν ένα σπίτι με τρεις προσόψεις, μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους και απόσταση από τα γειτονικά κτίρια.

02 nook mdn HR

15 nook mdn HR 09 nook mdn HR
Το έργο αποτελείται από έναν κύριο όγκο (σπίτι) και έναν παρακείμενο δευτερεύον όγκο για χρήση ως γκαράζ.

Το σπίτι έχει τρεις ορόφους, και η θέα από το ισόγειο είναι ως την κεκλιμένη οροφή του σπιτιού. Όσο πιο ψηλά στο σπίτι, τόσο πιο ιδιωτικά γίνονται τα δωμάτια.

Το ισόγειο κατασκευάστηκε με τσιμεντένιο πάτωμα και θερμομονωτικά πήλινα μπλοκ, ενώ οι δύο επάνω όροφοι και η κεκλιμένη οροφή διαθέτουν κατασκευή με ξύλινα πάνελ.

07 nook mdn HR 10 nook mdn HR 17 nook mdn HR

Δεδομένου ότι όλοι οι κύριοι χώροι διασυνδέονται, είναι δυνατή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σπιτιού συνολικά, ενώ υπάρχουν ρολά που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να διεισδύσει στο εσωτερικό αλλά και ενδοδαπέδια θέρμανση στο ισόγειο.

Όλα τα μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δομικών πυλώνων, των επενδύσεων αλουμινίου και των κιγκλιδωμάτων, έχουν υποστεί επεξεργασία με χάλκινα τελειώματα, όπως και οι αγωγοί όλων των εκτεθειμένων εγκαταστάσεων.

Η χρήση επενδύσεων τοίχων περιορίστηκε σε χώρους με υγρασία, όπου τοποθετούνται λευκά πλακάκια.

18 nook mdn HR

06 nook mdn HR

Η ιδέα ήταν να βρεθεί μια επιλογή υλικών και χρωμάτων που λειτουργούσαν καλά τόσο έξω όσο και μέσα, τραβώντας την προσοχή στην κατασκευή και τα δομικά υλικά του σπιτιού.

Το σπίτι ενσωματώνει μια παραδοσιακή γλώσσα στην ογκομετρική του σύνθεση και στο σχεδιασμό της πρόσοψής του, διατηρώντας την ιδιωτικότητα.

04 nook mdn HR 08 nook mdn HR 05 nook mdn HR 13 nook mdn HR

Source | ArchDaily

More Stories
https hypebeast.com image 2024 03 loewe crafted world fashion retrospective shanghai exhibition centre 2 (1)
Crafted World: Μια έκθεση αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της LOEWE
DIDÉE.GR