Quantcast
xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 44

Η πέτρινη κατοικία της Σερίφου που επανασυστήνει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική

Το ελληνικό γραφείο Sinas Architects βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατοικίας στο νησί της Σερίφου, με εμφανείς να είναι οι επιρροές από την διαδεδομένη -στην ελληνική ύπαιθρο μέθοδο τοιχοποιίας- την ξηρολιθοδομή. Γνωστή και ως ξερολιθιά η τεχνοτροπία χρησιμοποιεί πέτρες ακανόνιστου σχήματος.

Ο Γιώργος Σίνας, ιδρυτής της Sinas Architects, εμπνεύστηκε από τη συγκεκριμένη τοιχοποιία και κατόρθωσε με την υιοθέτησή της να δημιουργήσει μια κατοικία που συγχωνεύεται με την επικλινή τοπογραφία και το τραχύ περιβάλλον επιδιώκοντας τη μέγιστη αφομοίωση. Σερίφου Σερίφου Σερίφου

“Οι τοίχοι αυτοί είναι πολύ συνηθισμένοι στην ελληνική μεσογειακή ύπαιθρο”, δήλωσε ο Γιώργος Σίνας στο Dezeen.“Με έναν πολύ λεπτό τρόπο, αποκαλύπτουν την παρουσία του ανθρώπου σε περιοχές που φαίνονται ανέγγιχτες από τον πολιτισμό. Οφείλαμε να πειραματιστούμε με αυτό το στοιχείο και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σχηματισμένους όγκους στο τοπίο αυτό.”

Αυτοί οι τοίχοι από ακατέργαστη ξηρολιθοδομή καθιστούν δυσδιάκριτα τα όρια  του πού τελειώνει το τοπίο και που ξεκινά το σπίτι. Η οροφή, καλύπτεται από χαλίκι και γηγενείς θάμνους κάτι που την καθιστά άμεση συνέχεια του περιβάλλοντός της.

Το 245 τετραγωνικών μέτρων εμβαδού σπίτι διαθέτει γραμμική διάταξη ενώ η πρόσοψη της κατοικίας  εκτείνεται από τη μία άκρη του γεωτεμαχίου έως την άλλη έχοντας ένα καμπύλο σχήμα που μοιάζει να χορεύει και να ελίσσεται. “Οι τοίχοι έχουν ελαφρότητα, σαν κορδέλες στον αέρα”, είπε ο Γ.Σ. στο Dezeen.

Η κατοικία χωρίζεται σε δύο τετράγωνα, με το μεγαλύτερο να περιέχει τους χώρους καθιστικού και το κύριο υπνοδωμάτιο. Δύο επιπλέον υπνοδωμάτια βρίσκονται στο μικρότερο τετράγωνο, ενώ η κατοικία διαθέτει και υπόγειο.

Δύο βεράντες πλαισιώνουν τους χώρους διαβίωσης  οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως εξωτερικοί χώροι τραπεζαρίας. Η μια βρίσκεται ανάμεσα στους δύο όγκους (τετράγωνα) όντας προστατευμένη από την οροφή του κτίσματος και η δεύτερη βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του σπιτιού. Και οι δύο πλαισιώνονται από ξύλινες πέργκολες από μπαμπού. Με ακανόνιστες διαρρυθμίσεις ξύλινων δοκών, οι πέργκολες αυτές διαθέτουν ένα ασυνήθιστο μοτίβο chevron που δημιουργεί εντυπωσιακά μοτίβα φωτός και σκιάς.

Το μπαμπού σαν υλικό δεσπόζει και στο εσωτερικό με την τοποθέτηση του να ακολουθεί την καμπύλη μορφολογία του σπιτιού.
Οι πόρτες και τα ενσωματωμένα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο.

Όλα τα υπνοδωμάτια έχουν ανοίγματα με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα ενώ διαθέτουν και ιδιωτικό μπάνιο. Το σαλόνι έχει ανοίγματα και στις δύο του πλευρές, ένα εκ των οποίων οδηγεί στο απομονωμένο αίθριο στο πίσω μέρος, το οποίο προσφέρει περισσότερη ιδιωτικότητα και αποτελεί και καταφύγιο από τον άνεμο.

Το Ξερολίθι ή Ξερολιθιά χρησιμοποιείται ως ενοικιαζόμενο ακίνητο για διακοπές.

Οι άνθρωποι του Sinas Architects ευελπιστουν να αποτελέσει παράδειγμα για έναν νέο τύπο ελληνικής αρχιτεκτονικής, που θα διαφέρει από τα φωτεινά λευκά σπίτια για τα οποία είναι γνωστά τα νησιά.

“Όταν κάποιος σκέφτεται τα Ελληνικά Νησιά και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, του έρχονται στο μυαλό διάσπαρτα και στοιβαγμένα λευκά “κουτιά” “, είπε ο Γ. Σ. , εξηγώντας έτσι τη φιλοδοξία του να “αμφισβητήσει” αυτήν τη μορφολογική & τυπολογική προκατάληψη.

Φωτογραφίες | Γιώργος Κορδάκης
Styling | Ανέστης Μιχάλης
Interiors| Όλγα Κάτενα, Sinas Architects

xerolithi house sinas architects dezeen 2364 hero 0 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 2 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 25 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 19 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 21 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 23 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 11 scaled 1 xerolithi house sinas architects dezeen 2364 col 40 scaled 1

Φωτογραφίες | Γιώργος Κορδάκης
Styling | Ανέστης Μιχάλης
Interiors| Όλγα Κάτενα, Sinas Architects
Source info | Dezeen

More Stories
https hypebeast.com image 2024 07 03 louis vuitton mens fw 2024 campaign 2 (1)
Louis Vuitton FW24
DIDÉE.GR