a touch of new house 1

Μια σύγχρονη κατοικία με τοπικές αναφορές στην Τήνο από τους Aristides Dallas Architects

Στο νησί της Τήνου, οι αρχιτέκτονες Αριστείδης Ντάλας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος και Κατερίνα Μπαλή συνδύασαν τόσο την παραδοσιακή όσο και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην κατοικία A Touch of New. Στη δομή που μοιάζει με κύβο, έχει χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή Τηνιακή τοιχοποιία που προυπήρχε (το κτίσμα λειτουργούσε παλιά ως σιταποθήκη) και επεκτάθηκε καθ’ ύψος με μια μινιμαλιστική προσθήκη από αδρό σκυρόδεμα, σχηματίζοντας έτσι μια κατασκευή εμφανώς επηρεασμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων περιστερώνων του νησιού.

Έχοντας υιοθετήσει την αφαιρετική προσέγγιση, επιδιώκοντας έτσι την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο τοπίο η σύγχρονη αλλά παραδοσιακή κατοικία συνίσταται στην εναρμόνιση ενός κύβου από μπετόν τοποθετημένου πάνω από την υπάρχουσα πέτρινη κατασκευή.

Η υπάρχουσα πέτρα της Τήνου στο ισόγειο εναλλάσσεται με την χρήση πιο σύγχρονων υλικών σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει το παλιό και το νέο. Ως εκ τούτου, η κατοικία εισάγει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, σε ένα αρμονικό μείγμα παραδοσιακών & νεωτερικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου.

“Η αρχιτεκτονική καινοτομία πιστεύω πως χωράει παντού. Το κυκλαδίτικο τοπίο έχει πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά και μία ομοιογένεια που οφείλουμε να διατηρήσουμε, γιατί είναι ο χαρακτήρας του τόπου τέτοιος. Παρόλα αυτά, οι διαφοροποιημένες προσθήκες δεν αποδυναμώνουν τον τόπο εφόσον, παρά τις διαφορές τους, εντάσσονται σε αυτόν. Αντίθετα, τον αναδεικνύουν.” έχει πει ο Αριστείδης Ντάλας σε παλιότερη συνέντευξή του.

Το οριζόντιο άνοιγμα που σχηματίζεται μεταξύ της υπάρχουσας παλιάς δομής και της νέας, αναπτύσσει μια διαφανή ζώνη στην οποία μια οριζόντια σειρά παραθύρων επιτρέπει σε άπλετο φυσικό φως να εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης ενώ συνάμα πλαισιώνει τη θέα στη θάλασσα και τον ορίζοντα.

Ταυτόχρονα, το μεγάλο τετράγωνο άνοιγμα μπροστά από το σαλόνι, λειτουργεί ως οθόνη που απελευθερώνει την θέα ενώ δημιουργεί ένα πεζούλι- υπαίθριο καθιστικό στον χώρο της αυλής και αποτελεί το σημείο σύνδεσης του “μέσα” με το “έξω”.

Το έργο κατασκευάστηκε από την Aegean Construction, τον Θεόδωρο Χρυσοβέργη και τον Ευάγγελο Τέντη.

a touch of new house 2 a touch of new house 3 a touch of new house 4 a touch of new house 5 a touch of new house 6 a touch of new house 7 a touch of new house 8 a touch of new house 9

Φωτογραφίες | Έβελυν Φώσκολου, Γιώργος Μεσσαριτάκης, Παναγιώτης Βουμβάκης

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
P720 PHA 030 Aptf8.5 002 sRGB f
Ο Peter Hapak φωτογραφίζει τους καλλιτέχνες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης