Quantcast
d

Η diptyque παρουσιάζει τη limited edition συλλογή Dancing Ovals

Με αφορμή τα 60ά της γενέθλια, η diptyque παρουσιάζει τη limited edition συλλογή Dancing Ovals. Τρία εμβληματικά κεριά του Οίκου – το Baies, το Figuier και το Roses – διακοσμούνται με ιδιαίτερα γραφιστικά μοτίβα εμπνευσμένα από το διαχρονικό οβάλ του Οίκου, που φέρουν την υπογραφή του ελληνικής καταγωγής Παριζιάνου designer Yorgo Tloupas.


ΤΟ “PAS DE DEUX” ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΟΡΟΣ, ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Η DIPTYQUE το γνωρίζει καλά αυτό, αφού τα τελευταία 60 χρόνια κάνει αντίθετα μεταξύ τους στοιχεία να χορεύουν μαζί: το λευκό με το μαύρο, τον μοντερνισμό με την παράδοση, την ελευθερία με την πειθαρχία…

Τέτοιου είδους αντιθετικά ντουέτα διαμόρφωσαν την αισθητική και το πνεύμα του Οίκου: το σύγχρονο αλλά και διαχρονικό του στιλ, καθώς και την παιγνιώδη του ευφυία, η οποία του επιτρέπει να αναμειγνύει διαφορετικές χρονικές περιόδους και κόσμους, την τέχνη και την πρωτοπορία. Με αφορμή τα 60ά της γενέθλια, η diptyque αντλεί στοιχεία από τη δική της ιστορία, προκειμένου να επανεφεύρει τον εαυτό της και να εκπλήξει τους πάντες για μια ακόμα φορά.

dancing ovals 190g figuier RET RVB HD 1

Μια γρήγορη αναδρομή: ήταν το 1961, όταν η Christiane Montadre, ο Desmond Knox-Leet και ο Yves Coueslant, οι τρεις ιδρυτές του Οίκου -πρώην φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών που μοιράζονταν την ίδια καλλιτεχνική ευαισθησία- άνοιξαν την πρώτη μπουτίκ diptyque στο Παρίσι. Παθιασμένοι με τη γραφιστική τέχνη και την υφαντουργία, δημιούργησαν την ίδια χρονιά τα μοτίβα των υφασμάτων Choriambe, Fabliau, Paladin και Légende Basile: σύντομα ακολούθησαν τα Sarayi, Prétorien και Basile. Η γεωμετρική και μινιμαλιστική αισθητική τους φανέρωσε ένα εντυπωσιακό πνεύμα καινοτομίας, όπως ακριβώς συνέβη και με το τολμηρό γραφιστικό τους ταλέντο και την ικανότητά τους να δημιουργούν αμέτρητα οπτικά εφέ. Από το ξεκίνημά της, η diptyque όρισε τους κώδικές της: το οβάλ σχήμα, την επανάληψη των γραμμών και των μοτίβων, την αλληλεπίδραση σχημάτων και χρωμάτων.

Το οβάλ βρήκε τη θέση του ακριβώς στο κέντρο, ενώ το ιδιαίτερο γραφιστικό στιλ του Οίκου αποσαφηνίστηκε. Έχοντας δανειστεί στοιχεία από την κλασική αρχιτεκτονική και τη μοντέρνα αφηρημένη τέχνη, ήταν σύγχρονο και την ίδια στιγμή διαχρονικό.

DYPTIQUE ROSES 150dpi

Εμπνευσμένο από μενταγιόν του 18ου αιώνα, το οβάλ του υφάσματος Prétorien είναι αυτό που εμφανίζεται και στην ετικέτα των αρωμάτων diptyque. Οι απλές γραμμές του, σε μαύρο και λευκό , υποδέχονται τα γράμματα που χορεύουν – στη χαρακτηριστική γραμματοσειρά του Οίκου, εμπνευσμένη από το Κελτικό αλφάβητο – καθώς και τις εικονογραφήσεις, οι οποίες μέχρι το 2006 ήταν φτιαγμένες με ινδική μελάνη από τους ιδρυτές, που λάτρευαν τη χαρακτική.

Σαν μέσο γραφιστικού πειραματισμού και εργαλείο που θα προσέλκυε και θα γοήτευε όποιον το έβλεπε, το οβάλ έγινε η πύλη του κόσμου της diptyque. Στα χαρακτηριστικά του, η πλούσια καλλιτεχνική και αφηγηματική πληθωρικότητα, η αφθονία μοτίβων και οι λεπτομέρειες μιας μοναδικής ελευθερίας για δημιουργία. Στην καρδιά της, η diptyque έκρυβε ένα ζωηρό και παιχνιδιάρικο πνεύμα. Σε κάθε ετικέτα, σε κάθε προϊόν, το γράμμα γίνεται σύμβολο, το όνομα γίνεται εικόνα και η εικονογράφηση γίνεται ένα υπέροχο πεδίο για παιχνίδι.

ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ 60η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Εξήντα χρόνια μετά , η ίδια χαρούμενη και συμμετοχική διάθεση παραμένει εμφανής στην πρώτη επετειακή συλλογή , η οποία επανασυνδέεται με τους κώδικες και την ιστορία του Οίκου, γιορτάζοντας τη γραφιστική του κληρονομιά. Με προέλευση τις παιχνιδιάρικες γραμμές του οβάλ, τα νέα μοναδικά γραφιστικά μοτίβα που διακοσμούν τα κουτιά και τους γυάλινους περιέκτες των τριών θρυλικών αρωμάτων, παράγουν συναρπαστικές δονήσεις σε μαύρο και λευκό και δημιουργούν μια πληθώρα οπτικών εφέ – αποδομούν το εμβληματικό οβάλ, ώστε να το αποκαλύψουν ακόμα καλύτερα. Διακοσμημένο με ένα παιχνίδισμα μαύρων γραμμών σε λευκό φόντο, κάθε κερί χαρακτηρίζεται από τη φύση και την ένταση της γραμμικής κίνησης: λεπτές αλληλοκαλυπτόμενες καμπύλες για το Baies, επάλληλα ομόκεντρα σχήματα για το Figuier και εναλλασσόμενες αντιθετικές κάθετες γραμμές για το Roses. Το οβάλ εμφανίζεται σε όλα, αλλά με διαφορετικό τρόπο, αυτοσχεδιάζοντας ένα βαλς με ιλιγγιώδες τέμπο, δονείται και χορεύει όπως ποτέ άλλοτε.

@diptyque
@atticabeauty

#diptyque
#diptyquebeauty
#atticabeauty

More Stories
The Point Polzeath Cornwall by Koto hero 1024x663 (1)
To KOTO Design Studio και το εντυπωσιακό retreat στις ακτές της Κορνουάλης
DIDÉE.GR