Quantcast

Powerhouse Telemark: Το eco-friendly κτίριο της Snøhetta στη Νορβηγία

Η Snøhetta πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή του κτιρίου Powerhouse Telemark, ενός κτιρίου το οποίο θα φιλοξενεί εταιρικούς χώρους γραφείων με στόχο την εξασφάλιση αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα, στην πόλη Porsgrunn της Νορβηγίας. Το εν λόγω κτίριο σχεδιάστηκε για να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό, τι θα καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ζωής του και είναι το 4ο σε σειρά κτίριο Powerhouse που κατασκευάζει η Snøhetta, με την ίδια φιλοσοφία.

Για να επιτευχθεί αυτό, το ιδιαίτερου σχεδιασμού κτίριο είναι πολύ μονωμένο και διαθέτει φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που καλύπτει την οροφή και τη νότια πρόσοψη παραγωγικής δυναμικότητας έως 256.000 κιλοβάτ ενέργειας/χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο “δημιουργεί” αρκετό πλεόνασμα ενέργειας για να αντισταθμίσει τον άνθρακα που καταναλώνει για 60 έτη – συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής, της κατεδάφισης και του ενσωματωμένου άνθρακα που “κρύβεται” στα δομικά υλικά.

Έναυσμα για την κατασκευή των κτιρίων αυτών είναι η κλιματική κρίση και η επιθυμία για συμβολή της οικοδομικής βιομηχανίας στις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα.

Το Powerhouse Telemark αποτελείται από έντεκα ορόφους και το σχήμα του είναι αναγνωρίσιμο (για πολλούς αμφιλεγόμενης αισθητικής) χάρη στις οξείες γωνίες της οροφής και της ανατολικής πρόσοψης. Αυτό βοηθά στη μεγιστοποίηση της ποσότητας ηλιακής ενέργειας που μπορεί να συλλέξει ο φωτοβολταϊκός θόλος και εξασφαλίζει φυσικό φως για τους χώρους εργασίας. Οι προσόψεις είναι μονωμένες και επενδυμένες με ένα συνδυασμό ξύλινων πάνελ και πάνελ πρόσοψης Cembrit (συνδυασμός τσιμέντου και ινών που “μιμείται” ενεργειακά μια πλιθόκτιστη δομή).

Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι γραφείων, ένα εστιατόριο για το προσωπικό, χώροι συσκέψεων στο ρετιρέ καθώς και βεράντα στο roof top ενώ δεν κατασκευάστηκε υπόγειο για να μειωθεί η απαιτούμενη ποσότητα σκυροδέματος.

Aπό τα δάπεδα και τους τοίχους μέχρι τις καρέκλες και τα φωτιστικά η επιλογή των υλικών έχει γίνει με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

«Η αρχιτεκτονική, όπως την βλέπουμε εμείς στη Snøhetta,  έχει τη δυνατότητα και πρέπει να έχει σκοπό να δημιουργήσει καλύτερα περιβάλλοντα για τις ανθρώπινες και μη, υπάρξεις αυτού του πλανήτη.», δήλωσε στο site Dezeen χαρακτηριστικά, ο ιδρυτής της Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Φωτογραφίες: Ivar Kvaal

Source Dezeen

More Stories
https hypebeast.com image 2024 07 03 louis vuitton mens fw 2024 campaign 2 (1)
Louis Vuitton FW24
DIDÉE.GR