Quantcast

Bila Wabi Sabi: Η κατοικία στο Κίεβο που βασίζεται στη Wabi-Sabi φιλοσοφία της ατέλειας

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Ο Sergey Makhno, ιδρυτής του γραφείου Sergey Makhno Architects με τον αδερφό του Alexander Makhno διαμόρφωσαν το εν λόγω σπίτι ακολουθώντας, ακόμη και για τις λεπτομέρειες, μια Ιαπωνική λατρευτική φιλοσοφία που ονομάζεται «wabi-sabi» ή αλλιώς «ατελής ομορφιά» γι’ αυτό και το project ονομάστηκε Bila Wabi Sabi. Η διαμόρφωση του μόλις 50 τετραγωνικών μέτρων, διαμερίσματος, που μόνο συνηθισμένο δεν είναι,  είχε σαν κύρια αποστολή να δημιουργηθεί ένας χώρος όσο το δυνατόν πιο ευρύς.

Η εσωτερική διακόσμηση έγινε με βάση 4 τεχνικές:

  1. Φυσικότητα. Η φιλοσοφία wabi-sabi ισχυρίζεται ότι η φύση είναι η ισχυρότερη δύναμη από την οποία έχει βγει ο κόσμος, οπότε πρέπει να εκτιμάται. Εφαρμογή αυτή η τεχνική βρίσκει: στο κρεβάτι που είναι κοντά στη γη, στα λευκά είδη που είναι σε γήινους τόνους και  στα φωτιστικά από φυσικό λινό τα οποία είναι handmade από τους αρχιτέκτονες. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ανεπεξέργαστο ξύλο, μιας και η φιλοσοφία wabi-sabi επαινεί κάθε ψεγάδι και ατέλεια.
  2. Πολυκαιρία. Η ηλικία είναι όφελος, δείχνει την εμπειρία και την ιστορία, τόσο στον άνθρωπο όσο και σε ένα αντικείμενο. Ένα παλιό αντικείμενο μπορεί να ζήσει μια «δεύτερη ζωή» αλλάζοντας τη χρήση ή απλά τη θέση του. Μια σιδερένια επιφάνεια γίνεται φωτιστικό ενώ η κουζίνα από παλιό ξύλο με την κατάλληλη επεξεργασία φαντάζει να «ξαναγεννιέται».
  3. Ατέλεια. Βασισμένοι στο παρελθόν και στο γεγονός ότι οι καλύβες των προγόνων μας φτιάχνονταν από πηλό, οι αρχιτέκτονες μεταφέρθηκαν στο σήμερα  και στο εντελώς μοντέρνο εσωτερικό του Bila Wabi Sabi έκαναν το ίδιο・στην οροφή του διαμερίσματος και σε έναν πέτρινο τοίχο χρησιμοποιώντας γύψο. Η υφή δεν είναι λεία, αλλά αυτή η τραχύτητα είναι που προκαλεί εντύπωση.
  4. Οικειότητα. Στρογγυλεμένες άκρες στις γωνίες, ένα φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία, το τζάκι, τα γκρι κεραμικά σκεύη που αν και μπορεί να φαίνονται κρύα, το στρογγυλό τους σχήμα τα «μαλακώνει» από την αιχμηρή τους πρώτη εικόνα. Ότι βρίσκεται στο σπίτι μετά από την πρώτη εντύπωση, μοιάζει να μετατρέπεται σε κάτι πιο οικείο λόγω συνδυασμών.

Τέσσερις τεχνικές στη διακόσμηση που ταυτόχρονα  αποτελούν τέσσερις γενικές αλήθειες, με τις οποίες μπορεί κανείς να φτάσει στο ζεν χωρίς διαλογισμό.

Source HomeWorldDesign

More Stories
erik bratsberg persona restaurant stockholm dezeen 2364 col hero 1704x958
Persona Restaurant: Φυσικά υλικά και γλυπτικές φόρμες δια χειρός Erik Bratsberg
DIDÉE.GR