Restaurant Marco: Το καλαίσθητο εστιατόριο των FMJPC Arch. στη Λισαβόνα

Από την Κατερίνα Γιογάκη


To στούντιο FMJPC Architecture and Design επέβλεψε την ανακαίνιση ενός ήδη υπάρχοντος εστιατορίου στο Largo de Santos στη Λισαβόνα και το αποτέλεσμα είναι το εστιατόριο Marco. Ένας χώρος που μέσα στην απλότητά του υιοθετεί διαφορετικές ατμόσφαιρες σε κάθε του γωνιά μιας και ο σχεδιασμός του βασίστηκε στη δημιουργία μικρών και ξεχωριστών dining rooms.

Η ανακαίνιση σχεδιάστηκε ώστε να εναρμονίζεται με τους προ υπάρχοντες  πέτρινους πυλώνες του κτιρίου ενώ  βασικό  μέλημα ήταν να μην υπάρξουν αλλαγές στη διάταξη του εστιατορίου και να διατηρηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπως οι καμάρες, οι πλάκες των τραπεζιών και τα φινιρίσματα στους τοίχους. Η παρέμβαση ακολούθησε τρεις αρχές: αλλαγή και ισορροπία στα χρώματα, αναδιοργάνωση των χώρων της κουζίνας και του μπαρ και προσθήκη νέων επίπλων.

Εξωτερικά το εστιατόριο έχει επενδυθεί σε πολλά σημεία με μπλε πλακάκι, χαρακτηριστικό της κουλτούρας της Λισαβόνας, ενώ το εσωτερικό είναι φρέσκο και σύγχρονο με τις αποχρώσεις του μπλε να κυριαρχούν στο χώρο στις μεγάλες επιφάνειες, στα δερμάτινα καθίσματα και στη σκάλα που οδηγεί στον όροφο. Η επιλογή των χρωμάτων έγινε με βάση το εμπορικό σήμα του εστιατορίου για τη δημιουργία οπτικής αντίθεσης.

Το μπαρ καταλαμβάνει αρκετό χώρο για να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα βαρέλια μπύρας που απαιτούνται για το εστιατόριο ενώ  η ποικιλία των χρωμάτων του δίνει μια εξέχουσα θέση στο δωμάτιο.

Ήταν ζωτικής σημασίας, με τις νέες προσθήκες, να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στα υπάρχοντα υλικά, στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στα χρώματα . Αυτό έγινε αντικαθιστώντας κάποια έπιπλα και καθίσματα αλλά και με επεμβάσεις στον φωτισμό. Σε ένα σημείο π.χ. έχουν τοποθετηθεί μαύρες καρέκλες με ατσάλινα πόδια, κρεμαστά φωτιστικά σε σχήμα σφαίρας και μια σειρά από τοξωτά διαχωριστικά ινδικού καλαμιού (rattan). Προστέθηκαν επίσης παρτέρια με αναρριχητικά φυτά δίπλα στα σταθερά τραπέζια προσθέτοντας στο χώρο (απροσδόκητους) τόνους του πράσινου .

Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε ο κύριος στόχος που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία μιας νέας ατμόσφαιρας μέσω της βελτίωσης και της ενίσχυσης των υπαρχόντων στοιχείων. Και κάπως έτσι πραγματοποιείται μια προσιτή ανακαίνιση η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εντελώς νέου χώρου.

Φωτογραφίες: Ivo Tavares Studio

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Ισπανία: Η εξοχική κατοικία που περιτριγυρίζεται από πεύκα & έχει θέα τη Μεσόγειο