Casa Grande: Το boutique hotel της Ισπανίας που στεγάζεται σε ένα ιστορικό αρχοντικό

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Η Ισπανία έχει μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομιά και το Casa Grande Hotel στο μικρό χωριό Granon στα βόρεια της χώρας, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Γκρι πέτρινοι τοίχοι εναλλάσσονται με μαύρα κουφώματα και όλα αυτά σε συνδυασμό με το μινιμαλιστικό και μονόχρωμο εσωτερικό κάνουν αυτό το boutique hotel ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα του οποίου την ανακαίνιση και σχεδιασμό ανέλαβε το studio του interior designer Francesc Rifé. Αποστολή αποτελούσε η δημιουργία 11 δωματίων, το κάθε ένα μοναδικό, αλλά και κοινόχρηστων χώρων χρησιμοποιώντας υλικά και χρώματα που θα συμβαδίζουν με την ιστορία του κτιρίου και θα αναδεικνύουν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του. «Οι σκοτεινοί τόνοι είναι πάντα πιο ήσυχοι και πιο ήρεμοι από τα ανοιχτά χρώματα και αυτό το έργο ζητά ακριβώς αυτό.» , δήλωσε ο Francesc Rifé στον Dezeen ενώ πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο και όμορφο από την αποδόμηση ενός ξεχασμένου κτιρίου για την ανάκτηση της ιστορίας που την κρύβει.»

Οι τοίχοι με την ιδιαίτερη τοιχοποιία με τις μεγάλες τετράγωνες πέτρες έχουν αφεθεί εκτεθειμένοι και έχουν απλά φρεσκαριστεί με ένα ανοιχτό γκρι χρώμα, πράγμα μου ενισχύει τη φωτεινότητα.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το οποίο σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα της La Rioja (ευρύτερη περιοχή), οι πέτρινοι τοίχοι συνδυάζονται με δρύινα δάπεδα. Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες συμπληρώνουν τη διακόσμηση. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει μπαρ όπου σχεδόν κάθε επιφάνεια έχει επενδυθεί με ξύλο μαύρης λεύκας, υλικό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και στα υπνοδωμάτια για τα κεφαλάρια και τις ντουλάπες.

Μερικά από τα δωμάτια διαθέτουν παράθυρα που βλέπουν στην κεραμοσκεπή της εκκλησίας San Juan Bautista, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο.

Τα έξι δωμάτια-σουίτες στον δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου διαθέτουν το δικό τους μικρό σαλόνι. Ο εξωτερικός σιδερένιος φράχτης είναι στοιχείο με διττή σημασία σύμφωνα με τον Francesc Rifé : «Από τη μία πλευρά, ενισχύει την αισθητική του μετάλλου που έχει χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό παραθύρων και μπαλκονιών, αλλά ταυτόχρονα κρύβει διαφορετικά πλευρικά ανοίγματα που στεγάζουν μηχανήματα και ηλεκτρικές καλωδιώσεις.»

Φωτογραφίες : David Zarzoso

Source: Dezeen

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Επανεκκίνηση: Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει το πρόγραμμά της για τη νέα σεζόν