Quantcast

Η οριζόντια βίλα στον Λίβανο που αναδύεται μέσα από βράχους

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Carl Gerges Architects με έδρα τη Βηρυτό, η Villa Chams, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο Baalbek του Λιβάνου. Συγκεκριμένα, έχει χτιστεί σε ένα από τα πιο ξηρά και ιστορικά τοπία του Λιβάνου και ο σχεδιασμός της αποτελεί ωδή στην τοπική χλωρίδα, πανίδα αλλά και ιστορία.

Η οριζόντια, σε χαμηλό επίπεδο, «καθαρή» δομή της συγχέεται με σεβασμό με τους περιβάλλοντες βράχους και τα ελαιόδεντρα. Οι τοίχοι σε συνδυασμό με τους –όχι μόνο διακοσμητικούς- στύλους (οι οποίοι θυμίζουν τοπικά ερείπια) δίνουν μια αίσθηση ρυθμικότητας ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους το ίδιο και η «αμμώδης» πρόσοψη.

Η πισίνα αποτελείται από πλακάκι τεράζο (κεραμικό με ύφος μωσαϊκού) και ρέει σαν ποτάμι ανάμέσα στις κολώνες από σκυρόδεμα φτάνοντας λίγο πριν τα βράχια ενώ προσφέρει θέα στα γειτονικά φυτά, τα μακρινά βουνά και τον ουρανό.

Το σπίτι είναι κατασκευασμένο από μπετόν και πέτρα ενώ τα φωτεινά –από το φυσικό φως- δωμάτια είναι απλά διακοσμημένα ώστε να εκπέμπουν μια αίσθηση γήινης ισορροπίας. Το μπάνιο με τον φεγγίτη, είναι αγκαλιασμένο με τον βράχο από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Φωτογραφίες: Carl Gerges Architects

Source: Uncrate

More Stories
https hypebeast.com image 2024 07 03 louis vuitton mens fw 2024 campaign 2 (1)
Louis Vuitton FW24
DIDÉE.GR