Quantcast

ROFR House: Το σπίτι που λειτουργεί ως «ασπίδα» στις πλαγιές των Ελβετικών Άλπεων

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Στους πρόποδες μιας οροσειράς στην περιοχή Sion της Ελβετίας βρίσκεται το εν λόγω σπίτι, δημιούργημα του γραφείου Ralph Germann Architectes. Το φυσικό περιβάλλον αποτέλεσε την έμπνευση για τον γραμμικό του σχεδιασμό, το φιλικό προς το περιβάλλον τεχνολογικό λειτουργικό αλλά και τη γενικότερη απλότητα στην αισθητική.

Το γκρι χρώμα κυριαρχεί, εσωτερικά και εξωτερικά, και εκτός από την αισθητική του άποψη αποτελεί και συμβολισμό μιας και ο προορισμός (και έμπνευση) του κτιρίου ήταν να λειτουργήσει σαν ένας προστατευτικός βράχος.

Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Βαλαί, το κτίριο είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα. Η σκεπή είναι επίπεδη για να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να καλυφθούν ενεργειακά τόσο οι ανάγκες του σπιτιού όσο και των ηλεκτρικών αυτοκίνητων των ιδιοκτητών.

Η είσοδος του σπιτιού συναντά και το γκαράζ ενώ το σπίτι αποτελείται από δυο επίπεδα. Στο πρώτο βρίσκονται εκτός από έναν βοηθητικό χώρο /αποθήκη και μια τουαλέτα, ένα πολυτελές κελάρι κρασιών και ένα αντίστοιχα εντυπωσιακό κελάρι τυριών που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αξιοθέατα της περιοχής. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται βεράντα, κουζίνα, καθιστικό με τζάκι στο οποίο ένα μεγάλο παράθυρο «βλέπει» προς το μαγευτικό ορεινό τοπίο.

Φωτογραφίες: Lionel Henriod

Source DesignMilk

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR