Quantcast

Τα «Σταυροδρόμια» του Τριποτάμου στην Τήνο, είναι ο επόμενος προορισμός σου

Γράφει η Μαίρη Ρετσίνα
Φωτογραφίζει ο Νικόλας Νταής

Ζήσαμε την απόλυτη κυκλαδίτικη εμπειρία στα παραδοσιακά καταλύματα “Σταυροδρόμια” στο πανέμορφο χωριό Τριπόταμος της Τήνου και ανακαλύψαμε όλα τα μυστικά του νησιού.

Ένα μάτσο σφιχταγκαλιασμένα σπίτια μπλεγμένα σαν κλαδιά δέντρου σε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα, ποτισμένα από την υγρασία των τριών ποταμών, πολυπόθητη λεία πειρατών, κάτω από το βραχώδες Εξώμβουργο, στην σκιά του Ενετικού κάστρου. Με τις ευλογίες της θεάς Δήμητρας, το χωριό Τριπόταμος, στο νότιο μέρος της Τήνου, είναι ένας λαβύρινθος ενέργειας με τον δικό του καιρό, τις δικές του εποχές και έναν ακέραιο παραδοσιακό χαρακτήρα που σε αφήνει άλαλο. Το χωριό έχει την δύναμη να σε κάνει δικό του.

Ο Τριπόταμος είναι το πλησιέστερο χωριό στην χώρα της Τήνου, η δομή του είναι φρουριακή αφού έχει εισόδους από την δύση, τον βορρά και την ανατολή, γεμάτος πανέμορφα καλντερίμια που οδηγούν στον ναό τον Εισοδίων της Θεοτόκου, ανθισμένες βουκαμβίλιες, τις πιο φιλικές γάτες που έχω χαϊδέψει και 40 πολύ ευγενικούς μόνιμους κατοίκους. Το κυκλαδίτικο χωριό όμως κρύβει ένα ακόμα μυστικό και τον πιο σημαντικό λόγο που πρέπει να το επισκεφθείς και λέγεται ‘’Σταυροδρόμια’’. Τα Σταυροδρόμια (Crossroads Inn) είναι αναπαλαιωμένα παραδοσιακά καταλύματα που ξεχωρίζουν εξαιτίας της πολύ ιδιαίτερης προσωπικής δουλειάς που έχει γίνει σε αυτά, από την διακόσμηση και τα αυθεντικά έργα τέχνης που θα βρεις μέσα στην κάθε κατοικία μέχρι τα χειροποίητα βιολογικά καλλυντικά, τις κεντημένες λεπτομέρειες καθώς και το τηνιακό πρωινό γεμάτο ‘’πολύχρωμες΄΄γεύσεις και υφές.

Ταξιδεύοντας όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει κάτι που δεν απασχολούσε τόσο όταν ήμουν νεότερη, ότι η διαμονή είναι το σημαντικότερο κομμάτι της επίσκεψης σου στον οποιοδήποτε τόπο. Η επιλογή της διαμονής δεν είναι απλά ‘’ένας ύπνος ακόμα’’, είναι το ήμισυ των διακοπών σου και κυρίως της χαλάρωσης σου. Η τεράστια επιτυχία του Crossroads Inn, δεν είναι μόνο η ηρεμία που προσφέρει το κάθε σπίτι, είναι η φιλοσοφία του ξενοδοχείου, η αισθητική καθώς και η προσωπική δουλειά και ο χρόνος που έχει αφιερωθεί και ‘’χορταίνει’’ όχι μόνο το μάτι σου αλλά και την καρδιά σου. Τα ερειπωμένα αυτά οικήματα ‘’ζωντάνεψαν’’ πρώτα στην φαντασία και έπειτα στην πράξη από την αρχιτέκτονα, κυρία Ουρανία Διαμαντοπούλου και την κόρη της Σοφία, με πολλή αγάπη και μεγάλο σεβασμό για το χωριό, χωρίς να προσβάλουν την αρχιτεκτονική του, διατηρώντας το παραδοσιακό στοιχείο και δίνοντας μια νέα πνοή στην μικρή κοινότητα.

Η αλυσιδωτή ιστορία των καταλυμάτων ξεκίνησε με την αποκατάσταση τους το 2007 και με χαρά σήμερα μπορείς να φιλοξενηθείς σε ένα από τα επτά καταλύματα, την Κάτω Αυλή, το Παλαιό Πατητήρι, την Κάτω Αυλή, το Ανώγειον, την Άνω Θέα, το Παλαιό Ρακιζιό και τον Παλαιό Λίθο, που έχουν πάρει τα ονόματα τους από παλαιότερες χρήσεις τους και χαρακτηριστικά. Η οικειότητα των χώρων είναι για μένα η δυναμική του Crossroads_inn, συνδυασμός καλόγουστης αισθητικής και των ανθρώπων του, που είναι δίπλα σου όλη την ημέρα, να σε εξυπηρετήσουν, να σε βοηθήσουν και να σου χαρίσουν απλόχερα μια διαφορετική εμπειρία, ανθρώπινη και ζεστή.
Τα σπίτια του Crossroads Inn είναι ο ορισμός των εξαιρετικής ποιότητας διακοπών αφού το κάθε ‘’δωμάτιο’’ σε βάζει αυτόματα σε ένα σύμπαν άνεσης και ξεγνοιασιάς, σαν παιδική ανάμνηση. Είναι από τις περιπτώσεις που θέλεις να μείνεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι, να απολαύσεις το πρωινό σου, να διαβάσεις το βιβλίο σου, να πιεις ένα ποτήρι κρασί και να κοιμηθείς στην ατελείωτη ησυχία του χωριού.

Ένα ταξίδι, ένα νέο σκηνικό, μια διαφορετική ματιά μπορεί να σε αλλάξει, να σε απελευθερώσει, να λειτουργήσει θεραπευτικά και να σε κάνει να βιώσεις μια εμπειρία τελείως διαφορετικά αν αφεθείς. Το Crossroads_Inn σου δίνει αυτή την ευκαιρία και την χαρά, να μάθεις και να ζήσεις την Τήνο, όχι σαν απρόσωπος τουρίστας αλλά σαν άνθρωπος του νησιού. Αναφέρομαι σε ένα πλάνο διακοπών που το ίδιο το ξενοδοχείο αναλαμβάνει να προσαρμόσει στα γούστα και στις ανάγκες σου, μέσα από ένα ολοκληρωμένο conscierge προσωπικών εμπειριών που καλύπτουν δραστηριότητες, γαστρονομία, διασκέδαση, χαλάρωση και περιπέτεια!

Το πρώτο βράδυ που φτάσαμε στο νησί, η Σοφία μας υποδέχτηκε στο λιμάνι, σαν να ήταν φίλη μας από παλιά και μας πρότεινε να πάμε για φαγητό. Ακούγεται απλό και αναμενόμενο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την πρόταση είναι το concierge υπηρεσιών. Καθίσαμε στο Γιαλού, ένα μεζεδοπωλείο στην χώρα και σύμφωνα με τις οδηγίες της παραγγείλαμε μανιτάρια με τυρί Τήνου και κόκκινη πιπεριά στον φούρνο, ντοματοκεφτέδες, ντάκο, μοσχαρίσια κεφτεδάκια και ρακί. Και ναι, ήταν οι καλύτερες επιλογές, όπως μόνο ένας ντόπιος θα είχε αυτή τη γνώση. Η Σοφία κάθε χρόνο δοκιμάζει ξανά και ξανά όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που προτείνει στους πελάτες της, τα πιάτα που ‘’πρέπει’’ να παραγγείλουν στο κάθε μαγαζί ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και μέσα από αυτή τη διαδικασία και το εύρος των επιλογών σε οδηγεί σε γαστρονομικά μονοπάτια ανακαλύπτοντας αληθινές γεύσεις της Τήνου και τοπικές συνταγές.

Το concierge προσφέρεται απλόχερα σε κάθε επισκέπτη την πρώτη του μέρα στο νησί και δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά μια πλήρη λίστα τσεκαρισμένων δραστηριοτήτων ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού. Η Σοφία είναι δίπλα σου για να σου πει σε ποια παραλία θα κάνεις μπάνιο ανάλογα με το τι ζητάς και τις ορέξεις του καιρού, να διοργανώσει για εσένα πεζοπορίες, μαθήματα surf, καταδύσεις, βόλτες στον αμπελώνα του ξενοδοχείου, χαλαρωτικό spa, ξεναγήσεις σε μουσεία, ακόμα και ενοικίαση αυτοκινήτου. Είναι εξαιρετικά αποσυμπιεστικός και βοηθητικός ο ρόλος του concierge καθότι σου χαρίζει ποιοτικό χρόνο, σου δίνει μια πολύ καλή γεύση της αυθεντικότητας του νησιού, των ανθρώπων, των προϊόντων του και ολόκληρης της πολιτιστικής του ιστορίας.

Μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που προσφέρει το Crossroads Inn είναι το τηνιακό πρωινό φτιαγμένο από τα πιο φρέσκα διαθέσιμα υλικά ανάλογα με την εποχή της, κυκλαδίτικες μυρωδιές και αξέχαστη γεύση. Δεν ξέρω αν ενθουσιάζονται όλοι οι άνθρωποι με το πρωινό αλλά για μένα είναι το πιο ωραίο γεύμα της ημέρας και το απολαμβάνω με περισσή χαρά, πόσο μάλιστα όταν βλέπω στο τραπέζι μου, φρεσκοστημένη πορτοκαλάδα, βούτυρο Τήνου και πάστα φλώρα από τα χέρια της κυρίας Μαρίτσας. Το πρωινό περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά προϊόντα τοπικών παραγωγών, φτιαγμένα με πραγματικό μεράκι, κάτι που ζεις ξανά και ξανά σε κάθε μπουκιά. Φρέσκα αυγά, τηνιακό γάλα και αυγά, τοπική γραβιέρα, χοιρινή λούζα, αγγουράκι, τοματίνια και κάπαρη, υπέροχες μαρμελάδες και μέλι, απλώνονται μπροστά σου πεντανόστιμα και υγιεινά, ενθουσιάζοντας τον ουρανίσκο σου ανά δευτερόλεπτο. Άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να μάθεις έναν τόπο είναι τα προϊόντα του και η Τήνος φημίζεται για την ποιότητα και την γαστρονομική της παράδοση.

Τα στενά του Τριπόταμου περιμένουν να υποδεχτούν τον κάθε επισκέπτη που θέλει να τα περπατήσει και να τα απολαύσει. Να χαθεί μέσα στις στοές, τους θόλους και τα μικρά λευκά σπιτάκια του, να αφουγκραστεί τους ήχους του και να κάτσει για λίγο στα σκαλάκια μπροστά στο σπίτι του Καπετάνιου, να πάρει μια βαθιά ανάσα εξοχής και και να νιώσει την ενέργεια του επιβλητικού Εξώμβουργου. Ακόμα και τώρα αντιλαλούν στα δρομάκια τα τραγούδια και οι χοροί στις ταράτσες των σπιτιών από την Γιορτή του Κρασιού, το πρώτο σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, εκεί όπου μαγικά η μικρή πλατεία ‘’ανοίγει’’ και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.

Εκεί ακριβώς που το Crossroads_inn σε κάνει να νιώθεις μέρος αυτής της Τηνιακής οικογένειας ενώ ταυτόχρονα σου προσφέρει απόλυτη ξεκούραση και ηρεμία, εξασφαλίζοντας σου ότι ο χρόνος σου και οι διακοπές σου θα ‘’ξοδευτούν’’ με τον καλύτερο τρόπο.

Άλλωστε αυτό δεν ψάχνουμε όλοι, τις λιγοστές ημέρες του καλοκαιριού που έχουμε για τον εαυτό μας; “Φαγητό” για το σώμα και την ψυχή. Τα “Σταυροδρόμια” της Τήνου είναι ο επόμενος προορισμός σου.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR