Quantcast

Λίλα Μπακλέση: «Έχουμε υποτιμήσει τη δύναμη της τέχνης στην κοινωνία μας»

Φωτογραφίζει ο Ιωσήφ Αλεξιάδης
Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία το City Circus, Σαρρή 16, Αθήνα
Total outfit H&M

Η Λίλα Μπακλέση μιλά για θέατρο, για εξέλιξη και για την αναγκαιότητα της τέχνης στη ζωή μας.

Μίλησέ μου για θέατρο. Τι σημαίνει για σένα υποκριτική, σκηνοθεσία και τέχνη; 
Για μένα είναι μια προσπάθεια διατήρησης της παιδικότητας μου. Προσπαθώ όμως επίσης να κάνω δουλειές που αφορούν και εμένα και το κοινό.

Η συγκεκριμένη περίοδος που σε βρίσκει καλλιτεχνικά; Μίλησέ μου αναλυτικά για τις δουλειές που τρέχουν ήδη ή που πρόκειται να τρέξουν.
Βρίσκομαι στο θέατρο Ροές στην παράσταση «Αμφιβολία» του Τζον Πατρίκ Σανλεϊ σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με τη Ρούλα Πατεράκη, τον Νίκο Κουρή και την Πηνελόπη Μαρκοπούλου. Την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω στη γενέτειρα μου την Πάτρα για την παράσταση «Οι κάτω απ´τ´αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τον Κωνσταντίνο Μπίμπη. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για μας γιατί κάνουμε παραγωγή, ερμηνεία και σκηνοθεσία (η Άρτεμις Γρύμπλα συνεργάστηκε μαζί μας σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύω πολύ σε αυτή τη δουλειά και του χρόνου αν όλα πάνε καλά θα είμαστε και στην Αθηνά.

Ένας ηθοποιός εξελίσσεται συνεχώς. Πως περιγράφεις την εξέλιξή σου;
Κάνω μικρά αλλά σταθερά βήματα. Κάνω σεμινάρια, διαβάζω και παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου.

Οι «δύσκολες» συνεργασίες σε πήγαν ένα βήμα παραπέρα;
Σίγουρα κάθε συνεργασία σε προχωράει ένα βήμα μπροστά. Ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή πιστεύεις ότι έχεις πάει πίσω, κάτι έχεις κερδίσει. Είμαι όμως πολύ προσεκτική στις συνεργασίες μου, επιζητώ την ηρεμία και την κατανόηση γιατί έτσι μπορώ να λειτουργήσω καλύτερα στη δημιουργική διαδικασία της πρόβας και των παραστάσεων.

Τις μέρες που ζούμε πολλοί υποστηρίζουν ότι η τέχνη είναι πολυτέλεια. Κάποιοι άλλοι πάλι μιλούν για αναγκαιότητα…
Και εγώ για αναγκαιότητα μιλώ. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την παιδεία. Το θέατρο, η μουσική και η κίνηση μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν. Έχουμε υποτιμήσει τη δύναμη της τέχνης στην κοινωνία μας.

Τί πιστεύεις πως χαρακτηρίζει έναν ηθοποιό καλό ή όχι, τί είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίσει;
Νομίζω ότι όλοι έχουμε τις καλές και κακές στιγμές μας. Όταν όμως πραγματικά μας κοστίζει κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή, όταν αυτό που συμβαίνει μας αφορά σίγουρα δημιουργούνται υπέροχες στιγμές.

Λόγω των πολλών παραστάσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια, πιστεύεις πως το κοινό σήμερα έχει περισσότερη εκπαίδευση από ό,τι είχε παλιότερα ή χάνεται μέσα σε αυτή την πληθώρα;
Πραγματικά δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Σίγουρα όμως η ενασχόληση περισσότερων ανθρώπων με την τέχνη είναι προς όφελος μας.

Οι κριτικές που μπορεί να δεχτεί μια παράσταση είναι αρκετές, πόσο μάλλον στην Ελλάδα γράφονται πράγματα ίσως «επικίνδυνα» για τους ηθοποιούς. Εσύ θεωρείς πως μια κριτική μπορεί να είναι επικίνδυνη;
Οποιαδήποτε κριτική καλή ή κακή μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν έχεις καταφέρει να βρεις μια ισορροπία μέσα σου.

Πως θα χαρακτήριζες τον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα και εντός υποκριτικής και εκτός;
Παλεύουμε με πενιχρά μέσα για να έχουμε το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ αισιόδοξη για την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα. Δημιουργούμε μόνοι μας τις ευκαιρίες και βλέπω ότι ο κόσμος στηρίζει αυτές τις προσπάθειες.

Έχεις απορρίψει προτάσεις που θεώρησες πως θα αποδυναμώσουν την ποιότητα της δικής σου, συνολικής δουλειάς;
Ναι, φυσικά. Στη δουλειά μας παίρνεις συνέχεια ρίσκο. Μπορεί να είσαι κάπου με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά να μην μπορεί να λειτουργήσει το σύνολο .Γι’ αυτό προσπαθώ να επιλέγω συνεργασίες βασισμένη σε έναν συνδυασμό ενστίκτου και λογικής!

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR